Sajam je okupio više od 7.000 izlagača iz 127 zemalja s brojkama gotovo jednakim onima iz 2018.: 265.000 profesionalaca od kojih je 85 posto došlo iz inozemstva uključujući 50 posto uvoznika/izvoznika i 8.000 glavnih kupaca koji sami predstavljaju kupovni portfelj koji premašuje 50 milijardi eura.

Na ovogodišnje izdanje sajma SIAL Paris spušten je zastor. Rezultati su izuzetno pozitivni, pokazujući da je to prvi svjetski događaj velikih razmjera koji je uspio dosegnuti razinu prije pandemije, kako u pogledu izlagača, tako i posjetitelja. Doista, sajam je okupio više od 7.000 izlagača iz 127 zemalja (90 posto iz inozemstva) s brojkama gotovo jednakim onima iz 2018.: 265.000 profesionalaca od kojih je 85 posto došlo iz inozemstva uključujući 50 posto uvoznika/izvoznika i 8.000 glavnih kupaca koji sami predstavljaju kupovni portfelj koji premašuje 50 milijardi eura. Organizatori u svom priopćenju ističu kako je događaj ispunio sva svoja obećanja o ponovnom ujedinjenju poslovanja sektora, ojačavši svoju poziciju okupljanja koje se ne smije propustiti na svjetskom polju agrobiznisa.

“Ovogodišnje izdanje – koje je počelo u subotu po prvi put u svojoj povijesti – bilo je nevjerojatna mješavina sastojaka, recepata i okusa: neusporediv svjetski izlog dinamičnog Planeta hrane, koji objedinjuje poslovne vođe, izumitelje, proizvođače, poduzetnike, distributere i ugostitelje. Ovo je uistinu svjetski laboratorij za inovacije u hrani u svakom smislu te riječi. Poljoprivredno-prehrambena industrija pokazuje otpornost i nevjerojatnu sposobnost da se suoči s golemim izazovima: naime, hraniti 10 milijardi ljudskih bića do 2050. na etičan način uz zaštitu planeta”, riječi su Nicolasa Trentesauxa, generalnog direktora SIAL Networka.

SIAL Paris jedinstven je u načinu na koji isprepliće različita iskustva u prehrambenoj industriji. “Ovo je bio skup tvrtki koje su predstavljale najvišu razinu premium proizvoda, onih koji su predani održivijim metodama proizvodnje i onih koji su usredotočeni na pristupačnije ponude kako bi doprle do potrošača koji traže užitak, održavaju zdravu ravnotežu i maksimalno iskorištavaju svoju kupovnu moć”, pridodala je Audrey Ashworth, direktorica sajma SIAL Paris.

ITALIJA I JUŽNA KOREJA
Petodnevni događaj, od 15. do 19. listopada ugostio je niz od 120 službenih posjeta međunarodnih izaslanstava, pokazujući da su hrana i kulinarska umjetnost sve važniji pokretači komunikacije jedne zemlje i općenito njezine diplomacije. Po prvi put, Italija je bila najzastupljenija zemlja na SIAL-u, s više od 800 izlagača koji su promovirali jednostavnost i finoću svoje okusne kuhinje.

Ovo izdanje uživalo je značajno sudjelovanje iz europskih zemalja i vrlo jaku prevalenciju kupaca iz Turske, Sjedinjenih Država, Južne Koreje i Brazila. Južna Koreja također se pokazala kao novi bastion za gurmanski izričaj, sa 132 brenda koji su izlagali unutar svog paviljona, pokazujući svoju privlačnost kroz vještine korejskih kuhara i renomiranog francuskog kuhara, Erica Trochona.

Korejski brend također je dobio SIAL Innovation Grand Prix u kategoriji suhih slanih proizvoda za suho-smrznutu verziju jela koje je simbol gurmanske baštine zemlje: kimchi.

Kada se podvuče crta, više od 7.000 izlagača iz 127 zemalja predstavilo je više od 400.000 proizvoda, a najviše predstavnika imale su Italija, Francuska, Španjolska, Turska i Grčka. Sajam je obišlo više od 265.000 posjetitelja, od čega je 21 posto njih došlo iz zemlje domaćina Francuske, a potom slijede Italija, Španjolska, Nizozemska i Ujedinjeno Kraljevstvo. Dakako, svoj vrijedan doprinos raznolikosti i bogatstvu izložbe dali su i hrvatski izlagači.

HRVATSKI IZLAGAČI
U organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK) na 132 kvadrata nacionalnog štanda nastupile su tvrtke Arabesca, Avem, Dupin, Hermes International, New Bakery, Pekar Tomo, Imanje Kapronca i Prodan Tartufi, dok su samostalno izlagali BiteMe Nutrition, Exploria, Herbas, Kanaan, Reizl Chocolates i Zigante tartufi.

“Hrvatska je neto uvoznik poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, s rastućim deficitom iz godine u godinu. Premda nismo zadovoljni pokazateljima i trendovima u domaćoj proizvodnji hrane, vidimo veliki prostor za povećanje izvoza inovativne i funkcionalne hrane te proizvoda visoke dodane vrijednosti i kvalitete”, kazao je potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević. Nastup na prestižnim međunarodnim sajmovima, kako je istaknuo, uvijek je odlična prilika za prezentaciju hrvatskih proizvoda.

Iz HGK također dodaju kako organizacijom zajedničkog nastupa domaćih proizvođača na nacionalnom štandu doprinose izvršenju jedne od svojih zakonom utvrđenih zadaća, a to je pomoć u internacionalizaciji poslovanja svojih članova. Uz organizaciju zajedničkog nastupa HGK je osigurao financijsku potporu izlagačima. “Konačno veliko internacionalno događanje bez korona ograničenja. Odlična je posjećenost i interes kupaca na sajmu. Kao mala tvrtka imamo velika očekivanja. Zajednički nastup hrvatskih izlagača na nacionalnom štandu u organizaciji HGK sjajna je prilika za širenje poslovanja”, istaknuo je Zvonimir Pavlic iz obrta Imanje Kapronca.

Gordan Zelenika, direktor prodaje Arabesce, izrazito je zadovoljan nastupom na sajmu. “Jako smo zadovoljni, interes je bio čak duplo veći nego na Anugi,” rekao je dodajući kako su u sajamskoj prezentaciji najveći naglasak stavili na cappuccino i 3u1, cialde te kavu u zrnu. “Vezano uz trendove, mogu reći kako s jedne strane kupci postaju puno izbirljiviji i traže sve probranije i ekskluzivnije kave. S druge pak strane, već sada s obzirom na užurban ritam života ti isti kupci žele kave koje se što brže i jednostavnije pripremaju – od cialdi do 3u1. Vjerujem da ritam može postajati samo sve užurbaniji, tako da će kvalitetni i ekspresno gotovi proizvodi biti dobitna kombinacija u budućnosti”, smatra Zelenika.

TREND ZDRAVOG ŽIVOTA
Neb Chupin, vlasnik tvrtke Hermes International, ističe pak kako su na sajmu imali nekoliko uspješnih sastanaka s distributerima iz različitih europskih zemalja s kojima su razgovarali o potencijalnoj budućoj suradnji za distribuciju Dida Boža i Dalmatia proizvoda na njihova tržišta. “Tek nakon sajma kreću pravi pregovori i tada se filtriraju najozbiljniji kupci i suradnje. Sajam je sam po sebi zaista zanimljiv jer osim sklapanja novih suradnji imate priliku na jednom mjestu upoznati druge kulture i vidjeti koji su najnoviji trendovi na tržištu. Svake godine nakon sajma dobijemo realniju sliku cjelokupnog prehrambenog tržišta”, pojasnio je Chupin.

On je pritom dodao kako SIAL pruža priliku za predstavljanje i ekoloških i konvencionalnih proizvoda pa su slijedom toga odlučili prezentirati cjelokupan asortiman s posebnim naglaskom na džemove koji čine i najveći dio prodaje.

“Što se tiče brendova, na sajmu smo predstavili Dida Boža brend koji je predviđen za europsko tržište i Dalmatia brend koji distribuiramo u Americi i zemljama van Europe”, izjavio je Chupin. Prema njegovim riječima, trendovi se svake godine mijenjaju te se jasno može vidjeti kako je svako pojedino tržište jedinstveno na svoj način.

“Kod većine zainteresiranih kupaca, ali i u razgovoru s drugim distributerima, primijetili smo da sve više raste potreba za ‘zdravom hranom’, što je zapravo trend već nekoliko godina. Kod potražnje za ‘zdravim’ artiklima najveći je fokus na proteinskim namazima i općenito proizvodima s manje šećera ili proizvodima koji kao zamjenu koriste ‘zdraviju’ inačicu šećera. Primjećujem kako svake godine raste broj upita klijenata vezanih za proizvodnju vlastitih robnih marki i kako je taj smjer u porastu zadnje dvije godine, a vjerujem da će i dalje rasti. S privatnom robnom markom klijent dobiva personaliziran proizvod i već poznat na njihovom tržištu, a danas je zaista bitno istaknuti se u moru proizvoda koji se nude”, naglasio je Chupin.

Mario Stanešić, direktor prodaje u tvrtki Kanaan, također je zadovoljan nastupom te brojem i kvalitetom sastanaka i dogovorenih suradnji na ovogodišnjem sajmu. “Zadovoljni smo nastupom na sajmu te smo, unatoč manjim problemima s organizatorima, imali puno dobrih iskustava s trenutnim i potencijalnim partnerima. Sajmovi su jedan od najboljih alata promocije naših proizvoda gdje možemo predstaviti novitete trenutnim i novim partnerima, ugovoriti nove poslove i na licu mjesta riješiti puno otvorenih pitanja. Na ovogodišnjem se sajmu vidjelo koliko još uvijek znači neposredan kontakt za poslovanje i koliko nam svima znači povratak u normalnost kretanja i komuniciranja”, kazao je Stanešić.

Kanaan je na sajmu predstavio asortiman koji ide u skladu s trendovima tržišta u posljednjih nekoliko godina, a to su zdraviji snack proizvodi, premium čips te flips kao i proizvode obogaćene bjelančevinama, s manjim udjelom masti od klasičnih grickalica. “Uvjereni smo u uspjeh s obzirom na veliki interes i brojne kontakte koje smo ostvarili”, ističe Stanešić te dodaje: “Tržište grickalica obilježeno je trendom zdravog života. Sve više se traže funkcionalne i zdravije grickalice koje daju dodatnu vrijednost za novac kupaca. Naravno da je glavni dio tržišta stabilan i čak u porastu te ne postoji smanjenje potražnje za klasičnim čipsom, ali kupci žele više. Najvažniji dio svakog proizvoda je odnos cijene i kvalitete. Ako je proizvod ukusan, kupci su spremni i dati malo više kako bi doživjeli više. Nažalost, trendovi rasta cijena sirovina, energije i ostalih troškova jako utječu na održivost trenutnog tržišnog modela jer ćemo se svi suočiti s nemogućnošću kupaca da kupe proizvode koje žele. Zbog toga je jako važno dati povoljan, a ukusan proizvod koji je onda siguran pogodak na tržištu.”

NADMAŠENA OČEKIVANJA
Da je SIAL premašio njihova očekivanja ističe pak Domagoj Radić, izvršni direktor tvrtke Pekar. “SIAL je premašio sva očekivanja. Naši partneri iz tvrtke Sve5 osigurali su nam izvrsnu poziciju u najposjećenijoj hali, ali broj posjetitelja općenito je bio na zavidnoj razini. U ovom trenutku još rezimiramo rezultate i za potpunu valorizaciju uspjeha treba vremena, ali s obzirom na to da sada već imamo ‘izlagački staž’, uvjerenja smo da bi ovo mogao biti jedan od najuspješnijih sajmova do sada”, navodi Radić. Od asortimana koji su ovoga puta predstavili međunarodnoj publici ističu kako je naglasak bio na somunskim lepinjama i sličnim proizvodima, ali i novoj liniji kruhova s 24-satnom pripremom te burecima.

Poseban fokus, dodaju pritom, bio je i na somunu sendvič s punjenjima od kebab mesa ili puretine od kojih puno očekuju u budućnosti. A u kojem će se smjeru tržište okretati u idućim godinama, Domagoj Radić kaže: “Definitivno u smjeru hrane koja traži minimalnu obradu i kod koje konzument ne mora uložiti puno napora kako bi ista bila spremna za konzumaciju. Isto tako, trend zdrave prehrane uzima sve veći zamah i svi moramo ići u tom smjeru.”

SIAL PARIS već se počinje pripremati za svoje sljedeće izdanje, od 19. do 23. listopada 2024. Još jednom, obećava okupiti sve profesionalne koncepte među više od 650 iznimno dinamičnih tvrtki u usponu koje sudjeluju na sajmu, sadržavajući prvo izdanje “SIAL Startup Investa”, događanja na licu mjesta na kojem novoosnovana poduzeća iznose svoje ideje panelu investitora.