slane-grickalice-trzisteAnaliza prodajnih rezultata, koja obuhvaća godišnje razdoblje travanj 2015. – ožujak 2016. u usporedbi s prethodnih 12 mjeseci (MAT period), ukazuje na stabilnost kategorije jer je količinska prodaja smanjena za gotovo neprimjetnih 0,1% na ukupno prodanih 12.437 tona, dok je vrijednosna prodaja istodobno porasla za 1,1% i iznosi nešto više od 584 milijuna kuna

Kategorija slanih grickalica prema Nielsenovoj klasifikaciji obuhvaća čips od krumpira (uključujući i onaj u obliku štapića), flipseve (ekstrudirane grickalice), čips od kukuruza (uključujući tortilje), krekere, kokice, štapiće, perece, krušne štapiće, orašaste plodove te sjemenke. Prodaja u rinfuzi nije uključena u analizu.

vaznost tipa prodajnog mjestaU prodajne podatke nije uključena sezonalna prodaja u objektima otvorenim manje od šest mjeseci u godini, veleprodaja, cash & carry, diskonteri, benzinske postaje, otvorene tržnice, kino dvorane, događanja na otvorenom (koncerti, utakmice i sl.), institucionalna prodaja i prodaja na samoposlužnim aparatima.

prodajaVodeći proizvođači u kategoriji slanih grickalica su (abecednim redom): Bobi snacks (Bobi), Franck (Čipi čips, Franck, Kroki kroket, Tip top, My Chips), Koestlin (Koestlin, Saltas), Podravka (Kviki) i Štark (Chipsos, Smoki, Prima). Trgovačke robne marke zajedno imaju 38% količinskog udjela u ovoj kategoriji.

PRODAJNI REZULTATI
vodeci proizvodaciAnaliza prodajnih rezultata, koja obuhvaća godišnje razdoblje travanj 2015. – ožujak 2016. u usporedbi s prethodnih 12 mjeseci (MAT period), ukazuje na stabilnost kategorije jer je količinska prodaja smanjena za gotovo neprimjetnih 0,1% na ukupno prodanih 12.437 tona, dok je vrijednosna prodaja istodobno porasla za 1,1% i iznosi nešto više od 584 milijuna kuna.

U pogledu količinske prodaje vodeći format prodavaonica su hipermarketi s 36% udjela, dok supermarketi na drugom mjestu zauzimaju 24%. U sredini se nalaze velike trgovine mješovitom robom kroz koje se proda 19% slanih grickalica te srednje trgovine mješovitom robom s 15% količinskog udjela, dok su na začelju male trgovine mješovitom robom s 5% i kiosci s tek 1% udjela u količinskoj prodaji kategorije.

Pečene grickalice (obuhvaćaju slane štapiće, perece, krekere i sl.), vodeća su vrsta slanih grickalica koja zauzima 39% udjela u količinskoj prodaji. Slijede čips s 25% te ekstrudirane grickalice s 19%, a s nešto manjim udjelima tu su još orašasti plodovi (10%) i kokice (7%).

Kristian Anić-Kaliger-potpis