smrznuta-hrana-kategorije-ftd-777Korisnici svih smrznutih kategorija smatraju da gotova smrznuta jela štede vrijeme i da se jednostavnije pripremaju od svježih. Ipak, još uvijek ih samo 30% smatra da smrznuto povrće ima jednako vitamina kao i svježe te da su smrznuta tijesta istog okusa kao i svježa

U okviru BRANDpuls istraživanja prate se marketinški pokazatelji uspjeha za kategorije smrznute hrane te brendove unutar njih. Kategorije smrznute hrane koje se prate su: smrznuta riba i plodovi mora, smrznuta gotova jela, smrznuto povrće te smrznuta tijesta i slastice.

smrznuta-hrana-bulletBRANDpuls je alat za brend i marketing management koji nudi detaljnu analizu tržišta i dubinsku analizu potrošača na velikom broju proizvodnih kategorija kombinirajući pritom tržišne indikatore s različitim tipovima podataka kao što su demografija, psihografija, kupovne navike i korištenje medija.

Marketinški pokazatelji dobiveni ovim putem od iznimne su važnosti za uspješno vođenje brenda i rano uočavanje mogućih problema i prilika. Podaci korišteni u analizi koja slijedi prikupljeni su u prvoj polovici 2016. godine.

RAST KONZUMACIJE
U Hrvatskoj populaciji od 15 do 64 godine imamo 80% korisnika smrznute hrane, tj. 2.298.335 Hrvata koji barem ponekad konzumiraju barem neku kategoriju smrznute hrane. S obzirom na ovaj veliki postotak, možemo zaključiti da trend sve veće konzumacije smrznute hrane nije zaobišao niti Hrvatsku.

korisnici-smrznute-hraneNedostatak vremena za pripremu hrane, dostupnost namirnica kroz cijelu godinu, a i kampanje proizvođača smrznute hrane o njezinoj dobrobiti sigurno su utjecale na to. Ako pogledamo koliko Hrvata barem ponekad koristi sve navedene kategorije hrane koje se prate unutar našeg istraživanja, on je značajno manji te iznosi 15%.

Ovo nam sugerira da nisu sve kategorije smrznute hrane jednako popularne. Tako smrznuta gotova jela barem ponekad konzumira 26% Hrvata, smrznutu ribu i plodove mora njih 58%, smrznuta tijesta i slastice 46%, a smrznuto povrće konzumira 63% Hrvata.

U ovom članku ćemo se osvrnuti upravo na naše korisnike svih smrznutih kategorija, kako bi ih pobliže upoznali. Na početku je važno napomenuti da im je brend smrznute hrane koji kupuju najvažniji unutar kategorije smrznute ribe i plodova mora.

stavovo-korisnika-svih-kategorija-smrznute-hraneNo, niti u toj kategoriji nije izražena važnost brenda. Naime, samo 30% korisnika smrznute hrane navodi da im je jako važan brend.

korisnici-svih-kategorija-smrznute-hrane-sijecanj-lipanj-2016Ovi se korisnici najviše slažu s tvrdnjama da gotova smrznuta jela štede vrijeme i da se jednostavnije pripremaju od svježih.

Ipak, još uvijek ih samo 30% smatra da smrznuto povrće ima jednako vitamina kao i svježe te da su smrznuta tijesta istog okusa kao i svježa.

Ukupno 33% njih uvijek ima kod kuće nešto smrznute ribe. Između pekarskih i smrznutih tijesta su još podijeljeni, a ne slažu se s tvrdnjom da bi kupovali više smrznutog povrća kada bi znali više recepata za pripremu.

KORISNICI I BRENDOVI
Korisnici svih kategorija smrznute hrane češće su žene nego muškarci, i to u dobi od 30 do 49 godina. Ovi korisnici češće su visoko obrazovani od prosječnih Hrvata, zaposleni i viših prihoda.

Najčešće su u braku ili vanbračnoj zajednici, a 62% njih su roditelji. Češće žive u gradu i to u Zagrebu i okolici. Zanimljivo je da imaju izražene gastronomske sklonosti, vole kuhati i isprobavati nove stvari. Polovina ih kuha svaki ili gotovo svaki dan.

stavovi-korisnika-smrznute-hraneU slobodno su vrijeme najčešće usredotočeni na kućne zanimacije. Skloni su internetu i časopisima više nego drugim medijima, a najviše interesa imaju za zdravlje i uređenje doma.

Osim općenitog praćenja kategorija smrznute hrane, unutar BRANDpuls istraživanja prate se i brendovi, tj. odnos potrošača prema brendu. Najvažniji indikator koji se prati svakako je razina korištenja (“usage”), marketinški indikator koji najbolje govori o vitalnosti brenda.

bandpiramida-top-3-brendaPraćenje korištenja važno je za procjenu potrošačke mase na koju se u određenom trenutku može računati. Korisnici brenda su isti koristili u posljednjih mjesec dana.

Promatrano na korisnicima svih smrznutih kategorija, u kategoriji gotovih jela i smrznutog povrća brendovi s najvećim brojem korisnika su Ledo i Podravka. U kategoriji smrznute ribe i plodova mora to su Ledo i K Classic, dok su u kategoriji smrznutih tijesta i slastica za ove korisnike najčešće korišteni brendovi Ledo i Ledolette te Tena.

Jelena Jakšić
jelena.jaksic@ipsos.com
Product Manager
ipsos logo