S&P Global dodijelio odličnu ocjenu kreditnog rejtinga za Agri Europe

Agri Europe je jedina kompanija u Srbiji koja je dobila kreditni rejting za poslovanje iz domene agrara u Srbiji

Agencija S&P Global Ratings dodijelila je preliminarni dugoročni korporativni kreditni rejting “BB-” srpskoj poljoprivrednoj kompaniji Agri Europe Cyprus Ltd. “Outlook” je stabilan.

U izvještaju se navodi: “Poljoprivredne aktivnosti srpske kompanije Agri Europe Cyprus Ltd. generirale su prihod od 639 milijuna eura u 2016. godini. Glavne aktivnosti kompanije su proizvodnja šećera i poljoprivrednih kultura. Agri Europe pripada srpskoj grupaciji koja ima diverzifikacijsko poslovanje, uključujući bankarstvo i hotelijerstvo. Agri Europe ima dominantnu poziciju na domaćem tržištu, strukturu s niskim operativnim troškovima i visoku profitabilnost u usporedbi s regionalnim konkurentima. Predviđamo pozitivan slobodan gotovinski tok u periodu 2018.-2019. godine od oko 60-80 milijuna eura. Naše je mišljenje da će ova grupacija uspjeti smanjiti stupanj kreditne zaduženosti po S&P-u “adjusted debt to EBITDA” od oko 3,5x u 2019, s 4,5x u 2018. godini. Kompaniji Agri Europe dodjeljujemo preliminarni korporativni kreditni rejting ‘BB-‘. Stabilan ‘outlook’ odražava naš stav da bi struktura nižih operativnih troškova, visoka profitabilnost od šećera i kontrolirani kapitalni izdatci trebali podržati generiranje slobodnog gotovinskog toka u 2018. godini.”

“Izuzetno smo zadovoljni ocjenom od BB- od strane rejting agencije S&P Global, s obzirom na to da je, prema ocjeni ove agencije, rejting Republike Srbije na nivou BB. Kompanija Agri Europe pod čijim okriljem posluje MK Group je jedina kompanija u Srbiji koja ima kreditni rejting za poslovne aktivnosti iz područja agrara koje provodi u Srbiji. Ovo je izuzetan uspjeh za Agri Europe, pod čijim okriljem posluje kompanija MK Group, i potvrda da poslujemo po europskim standardima. Poslovne aktivnosti započeli smo prije više od 30 godina, a danas smo konkurentni na svjetskom nivou”, prokomentirao je rezultate izvještaja Miodrag Kostić, predsjednik Borda direktora Agri Europe, pod čijim okriljem posluje kompanija MK Group.