Sredstva za pranje posuđa: Promotivni pritisak dobiva na snazi

Usporedimo li period srpanj 2017. – lipanj 2018. s prethodnih 12 mjeseci, može se vidjeti da je bilo nešto više promotivnih aktivnosti u ovoj godini te je i  promotivni pritisak ukupne promotivne prodaje porastao s 59% na 61% u količini, odnosno s 56% na 57% u vrijednosti.

Odvaja li nas brzi način života od domaće kuhinje te smo rjeđe u mogućnosti hraniti se i prati posuđe kod kuće? Prodajni bi trendovi potvrdno odgovorili na to pitanje s obzirom na to da kategorija sredstava za pranje posuđa tijekom prethodne godine bilježi trend blagog pada u količini od oko -3,2% i u vrijednosti oko -2%, uspoređujući period srpanj 2017. – lipanj 2018. i godinu dana ranije. Naime, pad u ukupnoj prodaji dolazi iz smanjenja regularne prodaje od čak -8,1% u količini i -5,2% u vrijednosti, dok promotivna prodaja bilježi blagi rast od 0,2% u količini i 0,5% u vrijednosti.

Usporedimo li period srpanj 2017. – lipanj 2018. s prethodnih 12 mjeseci, može se vidjeti da je bilo nešto više promotivnih aktivnosti u ovoj godini te je i promotivni pritisak ukupne promotivne prodaje porastao s 59% na 61% u količini, odnosno 56% na 57% u vrijednosti.

Međutim, povećanje promotivne prodaje ne dolazi iz privremenog snižavanja cijena, to jest akcija, već iz prodaje specijalnih pakiranja, čija je vrijednost u promatranom periodu porasla za čak 138% u količini, odnosno 167% u vrijednosti. Naime, kupci su više kupovali promotivna pakiranja (banded i bonus – 20% gratis, pokloni uz proizvod, 2+1 gratis itd.), a kako dobivaju veću količinu po nižoj cijeni, smanjena je frekvencija kupovine ovih sredstava za isti period, što je dijelom utjecalo i na smanjenje ukupne prodaje kategorije.

DUBINA POPUSTA
Prosječna dubina popusta na razini cijele kategorije iznosila je 26,4% u periodu srpanj 2017. – lipanj 2018., što je u odnosu na isti period godinu dana ranije neosjetno više. Ako pogledamo segmente unutar kategorije, vidimo da sredstva za strojno pranje u spomenutom razdoblju bilježe blagi rast od 0,2% u količini i 1,4% u vrijednosti koji je generiran iz promotivne prodaje, ponajviše specijalnih promo pakiranja. S druge strane, prodaja sredstava za ručno pranje je u padu od oko -3,9% u količini, odnosno -4,8% u vrijednosti. Prosječni popusti u segmentu sredstava za strojno pranje dublji su nego u segmentu sredstava za ručno pranje posuđa pa je zbog toga i promotivni pritisak nešto viši u prvom nego u drugom segmentu.