Prodaja putem promocija sredstava za strojno pranje posuđa smanjena je za 6,9%, dok je kod sredstava za ručno pranje zabilježen nešto manji pad od 4%.

Kategorija sredstava za pranje posuđa uključuje: sredstva za ručno i sredstva za strojno pranje posuđa. Prodaja sredstava za pranje posuđa tijekom 12 mjeseci, zaključno s ožujkom 2022. godine, vrijednosno je povećana za 0,4%, a količinski je pala za 3,9%.

Najveći udio u količinskoj prodaji u okviru sredstava za pranje posuđa u tijeku spomenutog perioda zabilježila su sredstva za ručno pranje posuđa sa 63% količinskog udjela, dok su sredstva za strojno pranje posuđa ostvarila primat u vrijednosnoj prodaji sa 60% udjela.

Izvor: NielsenIQ ScanTrack podaci temelje se na skeniranim tjednim podacima ključnih trgovaca iz NielsenIQ panela maloprodaje (hiper/supermarketi, trgovine mješovitom robom, drogerije, kiosci i benzinske postaje; bez diskontera). Pod promocijama se podrazumijevaju cjenovne akcije uz minimalno 5% popusta i u trajanju do pet tjedana (Temporary Price Reduction) te promotivna pakiranja kao što su gratis volumen pakiranja (Bonus Pack) i pakiranja s tvornički sniženom cijenom (Price Reduction). Gratis volumen pakiranja i pakiranja sa sniženom cijenom moraju imati zasebne EAN kodove.

U okviru ove kategorije u promatranom periodu, zaključno s ožujkom 2022. godine, ukupno je 94,8% vrijednosne prodaje proizišlo iz prodaje putem cjenovnih akcija, dok se 5,2% odnosilo na prodaju putem promotivnih pakiranja.

Veći pad promotivne prodaje u navedenom periodu u odnosu na isto razdoblje prethodne godine zabilježen je u kategoriji sredstava za strojno pranje posuđa, gdje taj postotak iznosi 6,9%, dok sredstva za ručno pranje posuđa bilježe pad od 4%.