Srpski ekonomist Stojan Stamenković optužio je Hrvatsku za pad u prehrambenoj proizvodnji u rujnu u Srbiji jer je višednevno zatvaranje hrvatske granice načinilo štetu Srbiji.

Kolona-kamiona-midiStamenković je izjavio da je u rujnu zabilježen oštar pad proizvodnje prehrambene industrije od 8,7 posto što je ocijenio kao lom koji je bio incidentan i jednokratan i izrazio očekivanje da će već u listopadu vratiti u normalne okvire. Podsjetio je kako je proizvodnja hrane u Srbiji rasla od početka godine sve do kolovoza i to 0,33 posto mjesečno.

To je trajalo sve dok Hrvatska nije zatvorila granicu na nekoliko dana zbog izbjegličke krize i prevelikog pritiska izbjeglica na Hrvatsku iz Srbije.

“Pad prehrambene proizvodnje u rujnu povezan je s padom vrijednosti izvoza prehrambene industrije i s padom inače rastućeg uvoza poljoprivrednih proizvoda”, pojasnio je Stamenković.

Zbog zatvaranja hrvatske granice u Srbiju nisu mogle ulaziti sirovine u niti izlaziti iz Srbije pa je, prema njegovoj procijeni, srpskom gospodarstvu načinjena šteta od 22 milijuna eura. (SEEBiz.eu)