gospodarska-zbornica-slovenije-zgrada-midiAko se trenutačno ‘očajno’ stanje u gospodarstvu nastavi potrebno je građanima Slovenije otvoreno reći da će standard u državi pasti, istaknuli su gospodarstvenici na tradicionalnom godišnjem sastanku

Uvjeti za djelovanje poduzetnika i gospodarstva u cjelini postali su “očajni”, ocjena je slovenske Gospodarske komore koju u utorak prenose slovenski mediji.

Zbog usporavanja gospodarskog rasta i pada narudžbi, s jedne, te slabe kreditne sposobnosti domaćih banaka, s druge strane, potrebno je da država osigura milijardu eura sredstava za razvojne projekte kako bi se pokrenuo novi rast, istaknuli su u Komori na tradicionalnom godišnjem sastanku koji je završen u ponedjeljak kasno navečer na Brdu kod Kranja.

Usporavanje rasta BDP-a
Kako prenosi ljubljansko “Delo”, gospodarstvenici predlažu da u budućoj vladi, koja će se formirati nakon  parlamentarnih izbora 4. prosinca, ključno ministarstvo za gospodarstvo vodi čovjek s iskustvom u upravljanju poduzeća.

Predlažu također smanjivanje troškova rada i jeftiniju državu, ali i povećanje poreza na dodanu vrijednost (PDV), te izrazitije oporezivanje imovine.

Neki od članova Gospodarske komore nazvali su trenutačno stanje i perspektivu “očajnom” zbog usporavanja godišnje stope rasta na 0,9 posto, brojke od 107.000 nezaposlenih, uz pad aktivnosti u građevinskom sektoru od čak 26 posto.

Neki su naveli da je, ako se takvo stanje nastavi, potrebno građanima otvoreno reći da će standard pasti za “15 do 20 posto”, navodi vodeći slovenski list.

Poslovni list “Finance” povodom skupa političara i predstavnika Gospodarske komore navodi kako se Slovenija pred izbore treba bojati “političkog populizma”.

“Slovenski političari ove jeseni obećavaju državne investicije u mega-projekte, nova radna mjesta i gospodarski rast. Takav populizam je opasan jer može voditi u dodatno zatvaranje pred stranim kapitalom te zadužiti buduće generacije”, navodi list.

Preuzimanje Droga Kolinske, Fructala i ponuda za Mercator

Slovenski političari ništa ne govore o tome da su novopečeni slovenski bogataši uz pomoć politike nekoć uspješna poduzeća uspjeli toliko zadužiti da su danas na prodaju, dodaju “Finance”.

List navodi negativne primjere slovenske menadžerske privatizacije koja je dovela do njihova slabljenja čime su ta poduzeća postala metom preuzimanja za druge tvrtke iz iste djelatnosti u regiji ubrojivši tu Drogu Kolinsku, koju je lani preuzela Atlantic grupa, slučaj Fructala kojega je kupio srpski Nectar te ponudu koncerna Agrokor za kupnju natpolovične većine Mercatora. (H)