29.8 C
Zagreb
Ponedjeljak, 22. srpnja 2024., 12:46
KategorijeAnalizaTjestenina - Kupovne navike: I za ručak i za večeru

Tjestenina – Kupovne navike: I za ručak i za večeru

Iako su meso i povrće dva glavna sastojka u pripremi ručka, i tjestenina visoko kotira te se nalazi u svakom petom ručku i svakoj osmoj večeri.

Tjesteninu kupuje 97% kućanstava, a prisutna je u 6% FMCG košarica. Među brendovima najveću penetraciju ima Barilla s 51%, slijede Pasta Zara s 44% i Marodi s 39%. Snažne su i trgovačke marke na vrhu s Lidlovim markama čija je penetracija 57%, slijede Konzumova marka s 39% i Sparova s 29%. Top 5 trgovaca (Konzum, Lidl, Kaufland, Spar i Plodine) drži 60,8% FMCG tržišta, dok u tjestenini drže čak 71,4%. Konzum i Lidl imaju najveće, gotovo identične, konverzije shoppera u kategoriji (65% i 64%), dok Konzum i Kaufland imaju najveću lojalnost konvertiranih shoppera.

Izvor: GfK Hrvatska

Eurospin je pobjednik u VPE-u (iskorištenost vrijednosnog potencijala kategorije) s indeksom 234 (više nego dvostruko uspješniji u vrijednosnoj eksploataciji potencijala kategorije u odnosu na svoju vrijednosnu eksploataciju potencijala FMCG kategorija).
Kaufland, Plodine i Spar imaju gotovo identičan broj konvertiranih shoppera tjestenine u svojim trgovinama, dok je isti u relativnom odnosu 50% veći u Konzumu i Lidlu. Eurospin je u zadnjem MAT-u utrostručio broj konvertiranih shoppera kategorije.

Izvor: GfK Hrvatska

DIO ZALIHOVNE KUPOVINE
Nema razumijevanja kategorije bez razumijevanja motiva shoppera i njegovih kupovnih misija. Sve FMCG kupovine u Hrvatskoj (za potrebe kućanstva) mogu se podijeliti u 15 kupovnih misija. Te misije predstavljaju ideju s kojom shopper ide u kupovinu, one demistificiraju njegov kupovni put, služe kao mapa (metaforički i doslovno) retailerima i kao navigacijsko sredstvo aktivacije shoppera proizvođačima.
Tjestenina se dominantno kupuje u zalihovnim kupovinama (41%) i nadopuni zaliha (41%) zbog čega je za ovu kategoriju od 15 kupovnih misija relevantno njih šest, uz djelomičnu važnost dodatne dvije misije (Svježe meso i Sendvič misija). Svaka četvrta tjestenina kupljena je u Top up misiji u modernom formatu.

Izvor: GfK Hrvatska

U SVAKOM PETOM RUČKU
Iako su meso i povrće dva glavna sastojka u pripremi ručka, i tjestenina visoko kotira te se nalazi u svakom petom ručku i svakoj osmoj večeri. Špageti bolognese najčešća su varijacija u našim tanjurima. Češće ju jedemo petkom i nedjeljom, u kućanstvima s djecom prisutnija je nego u kućanstvima bez djece, značajno više na obali, a najmanje u Slavoniji. Što smo stariji, to je manje prisutna u našim obrocima.

Izvor: GfK Hrvatska

PREHRAMBENE NAVIKE
Od pet tipova shoppera segmentiranih po prehrambenim navikama, Quick&Healthy te Instant Eaters najprikladniji su target za kupovinu tjestenine. Kada targetirate Quick&Healthy segment pronaći ćete ga u Super Konzumu, Plodinama, Intersparu, Tommyju, Studencu, Eurospinu, u online formatu, u urbanim sredinama, Zagrebu i Dalmaciji, u propozicijama koje nude zdravlje, prirodne i svježe sastojke, od kojih se mogu pripremiti brza i zdrava jela.

Najnovije objave

U PIK Vrbovec stiglo 12 novih MAN kamiona

S prosječno 9.000.000 km i 8.500 dostavnih mjesta godišnje, te frekvencijom dostava do šest puta tjedno, cilj je tvrtke osigurati hladni lanac i najviše...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...