Pod sloganom ”Proizvedeno u kvaliteti, stvoreno za uspjeh” jučer je u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK) i Hrvatskog društva za kvalitetu (HDK) u Vijećnici HGK u Zagrebu održan skup kojim je obilježen 11. hrvatski Dan kvalitete (12. studeni).

Pod pokroviteljstvom Hrvatske akreditacijske agencije, Državnog zavoda za mjeriteljstvo, Hrvatskog mjeriteljskog instituta i Hrvatskog zavoda za norme, hrvatski Dan kvalitete održava se, između ostalog, i povodom 19. Europskog tjedna kvalitete (11. – 17. studenoga), te 18. Svjetskog dana kvalitete (14. studenoga).

“Kvaliteta i inovacije međusobno se prožimaju jer u pravilu nema značajnijeg poboljšavanja proizvoda, usluge i procesa bez inovacijskog angažmana”, rekla je Vesna Trnokop-Tanta, potpredsjednica HGK za gospodarstvo, europske integracije i pitanja EU na obilježavanju Dana kvalitete.

Tom je prilikom Vesna Trnokop-Tanta naglasila kako je sva potrebna institucionalna infrastruktura unaprjeđenja kvalitete izgrađena pri čemu educiranje i u tom poslovnom segmentu mora postati trajan i planski proces kojeg provode kompetentni te iskusni stručnjaci.

Hrvatski pioniri u primjeni sustavnog poboljšavanja kvalitete su brodograđevna i metaloprerađivačka industrija a općenito govoreći, hrvatski proizvodi su kvalitetni i za njima postoji potražnja na međunarodnom tržištu.

Uz poboljšavanje produktivnosti odnosno konkurentnosti nužno je povećavati tržišni udjel na stranim tržištima ali i osvajati nova u čemu će naši gospodarstvenici imati stručnu pomoć odnosno podršku HGK. Osvajanje novih tržišta trajna je orijentacija koju ćemo kontinuirano poticati, naglasila je Vesna Trnokop-Tanta.

Pripreme za ulazak Hrvatske u EU obavljene su na visokoj razini a u narednom razdoblju treba maksimalno ojačati edukacijske napore u pogledu privlačenja financijskih sredstava iz strukturnih fondova EU. Od 1. srpnja ove godine stekli smo novu poziciju jer nam tržište EU nudi veliki prostor daljnjeg napredovanja, ali moramo pravovremeno uočavati i tržišne izazove a u tim je procesima hrvatskim gospodarstvenicima na raspolaganju komorska infrastruktura, upozorila je Trnokop-Tanta.

Naša zemlja ima brojne prirodne ljepote te je u ekološkom pogledu relativno čista, ustvrdio je Božidar Ljubić, predsjednik Hrvatskog društva za kvalitetu.

Poslovna se uspješnost ostvaruje brojnim instrumentima a jedan od njih je kvaliteta. Unaprjeđivanje kvalitete u poduzeću mora proizlaziti iz vizije, misije i strategije a u tim je procesima neophodna fleksibilnost koja omogućava pravovremenu prilagodbu na novonastalu situaciju. Istovremeno, cjeloživotno učenje pretpostavka je ostvarivanja održive konkurentnosti odnosno profitabilnog poslovanja na suvremenom tržištu, kazao je Ljubić.

Na skupu su tradicionalno dodijeljene Povelje HDK. Ovogodišnji dobitnici u kategoriji Povelja za poticanje i primjenu kvalitete u hrvatskom gospodarstvu su Atlantic Grupa (velika tvrtka), Vivera (srednja tvrtka), DOK-ING (srednja tvrtka) te Swing Informatika (mala tvrtka).

U kategoriji Povelja za poseban doprinos u edukaciji i promociji kvalitete dobitnici Povelje HDK su: Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku (obrazovna ustanova) i Jospeh A. De Feo (pojedinac). Dobitnici Povelje HDK u kategoriji Povelja za životno djelo su Antun Benčić i Marko Bešker.