U Konzumu predstavljena tri nova okusa Ekozona biljnih napitaka

Trgovački lanac Konzum u suradnji s tvrtkom Biovega predstavio je danas na demonstracijskoj radionici za medije u prostorijama Konzumove akademije tri nova proizvoda u okviru ekološke robne marke Ekozona.

Riječ je o biljnim napitcima iz ekološkog uzgoja bez dodanog šećera, laktoze i aditiva, koji su ujedno prirodna alternativa mliječnim proizvodima te vrhunski sastojak za pripremu različitih slanih i slatkih jela.

Proizvodi iz nove linije kupcima Konzuma dostupni su u tri okusa: napitak od riže, zobi te soje. Demonstracijsku radionicu primjene biljnih napitaka u svakodnevnoj prehrani vodila je Jadranka Boban Pejić, predsjednica Uprave tvrtke Biovega.

Podsjetimo, Konzum je uvođenjem Ekozone u 2009. godini postao prvi nespecijalizirani trgovački lanac u Hrvatskoj s posebno pozicioniranom i izdvojenom kategorijom ekološki certificiranih proizvoda.

Cjelovita linija ekoloških proizvoda Ekozona nalazi se u ekskluzivnoj ponudi više od 100 Super i Maxi Konzum prodavaonica. Svi proizvodi u sklopu Ekozone uzgajaju se bez pesticida i aditiva te zadovoljavaju stroge kriterije ekološkog uzgoja. U asortimanu ove robne marke trenutno se nalazi ukupno 119 različitih proizvoda u 18 različitih kategorija. Dodatnu kategoriju čini svježi asortiman s trenutno osam proizvoda.

U proizvodnji biljnih napitaka potrebno je provesti čitav niz postupaka kako bi tekućina iz ovih vrijednih žitarica i mahunarki zadržala sve hranjive elemente. Tako se napitak od soje dobiva ekstrakcijom sojinog zrna ili izolata soje vodom, koji u pravilu sadržava sojinu bazu, biljno ulje, sladilo, aromu i razne dodatke.

Ujedno služi i kao sirovina za izradu sojinog sira (tofua). Napitak od riže proizvodi se miješanjem organske smeđe riže, vode, rižinog slada te rižinog brašna. Napitak od zobi zahtijeva usitnjavanje zobi posebnim postupkom uz dodavanje vode, ulja repice morske soli te uz dodatak enzima smjesa se prerađuje u homogenu tekućinu.

Da bi se postigla željena gustoća odstranjuju se balastne tvari netopive u vodi, dok se topive u vodi ostavljaju u smjesi. Te balastne tvari u napitku od zobi, potiču rad probavnog sustava i tijelu daju ugodan osjećaj sitosti.

“Danas na tržištu osim kravljeg mlijeka postoje i druge vrste zamjenskih biljnih napitaka, blagotvorne za netolerantne na laktozu i sklone alergijama. Drago mi je da od sada i kupci Konzuma imaju priliku svoje jelovnike unaprijediti ovim lako probavljivim, hranjivim i ukusnim proizvodima”, naglasila je Boban Pejić.

Ekozona napitak od riže – Spravljen od isključivo prirodno uzgojene i odgovorno ubrane riže. Odlikuje ga sladak i blag okus te nježna kremasta tekstura.
Zbog nježnog i slatkog okusa odlično funkcionira kao dodatak kavi i voćnim shakeovima, u pripremi krem juha, raznih umaka i slastica ili jednostavno uz žitarice kao dio laganog i hranjivog doručka. Ekozona napitak od riže ne sadrži dodane šećere ni aditive.

Ekozona napitak od soje – Soja je najpoznatija tome što je jedina biljka koja sadrži sve esencijalne aminokiseline, pa je kao izvor proteina ravnopravna hrani životinjskog porijekla. Od vitamina je odličan je izvor tiamina, riboflavina i folne kiseline, dobar je izvor vitamina B6, pantotenske kiseline i niacina. Ekozona napitak od soje ne sadrži dodane šećere, aditive te je pripravljen od organski uzgojene soje. Može se koristiti kao topli ili hladni napitak, dodatak žitaricama za doručak, a u kuhanju ili pečenju kao zamjena za mlijeko ili vrhnje.

Ekozona napitak od zobi – Konzumacija zobi s niskim udjelom masti, visokim udjelom vlakana uz redovitu tjelovježbu može biti vrlo učinkovita u borbi protiv kolesterola jer sadrži niz blagotvornih tvari za koje se zna da snižavaju razinu kolesterola, također sadrži i topljiva dijetalna vlakna beta-glukane, poznatije kao ojačivače imuniteta. Ekozona napitak od zobi je gušći od rižinog i sojinog napitka. Sjajno se slaže sa slatkim i slanim jelima te kao dodatak kavi i žitaricama.

Prethodni članakSvečanost obilježavanja 45. obljetnice poslovanja Coca-Cole u Hrvatskoj
Sljedeći članakCoca-Cola obilježila 45. obljetnicu proizvodnje u Hrvatskoj