Udruga “Čepinski kupus” želi zaštititi nadaleko poznatu sortu

Udruga “Čepinski kupus”, koja djeluje u Čepinu nadomak Osijeka, želi očuvati autohtono sjeme tog, po kvaliteti nadaleko poznatog kupusa.

Čepinski je kupus nadaleko poznat po svojoj kvaliteti, ali na nažalost autohtonog sjemena ima sve manje, naglasio je Dražen Tonkovac, načelnik općine Čepin koja je prepoznala potencijal zaštićene proizvodnje izuzetno kvalitetne sorte kupusa, pa je u proračunu osigurala 50.000 kuna za rad Udruge i dobivanje certifikata.

Odlike čepinskog kupusa su dugotrajna svježina, tanki listovi i “naravno, najbolja sarma”, kaže Lara Liović-Nadaždi, predsjednica Udruge.

Potvrđuje kako “još malo obitelji ima autohtono sjeme, staro i po stotinjak godina”, zbog čega se želi, nakon certificiranja i zaštite, proizvesti sadnice autohtonog čepinskog kupusa.

“Nas oduvijek, možda i nekoliko stotina godina zovu kupusari, to je povezano s velikom proizvodnjom kupusa koji je othranio i odškolovao brojne generacije Čepinčana” rekla je u Hini Liović-Nadaždi.

Udruga će, naglašava, raditi na edukaciji lokalnih obiteljskih gospodarstava o uzgoju sjemena i sadnji, na zaštiti branda “Čepinski kupus”, te na budućem pogonu za kiseljenje i preradu kupusa.

Zadovoljna je što su lokalna vlast i općinski načelnik prepoznali dobre mogućnost gospodarskog razvoja. (SEEbiz / Hina)

Prethodni članakHttpool sklopio ugovor s Twitterom za oglašavanje u regiji
Sljedeći članakMercator: Prihod od prodaje u pola godine smanjen 4%