VijestiZemljaUkida se nulta stopa PDV-a od 1. siječnja

Ukida se nulta stopa PDV-a od 1. siječnja

Vlada je Saboru poslala prijedlog izmjena Zakona o porezu na dodanu vrijednost, kojim se, među ostalim, od 1. siječnja 2013. ukida nulta stopa PDV-a na kruh, mlijeko, knjige, lijekove, ortopedska pomagala i kino-ulaznice, koji će se od početka 2013. oporezivati stopom od 5 posto.

Zakon se mijenja zbog usklađivanja s direktivom EU, a ministar financija Slavko Linić objasnio je da je 5 posto najniža stopa PDV-a koju dopušta EU. Predloženim zakonom predviđena je i snižena stopa PDV-a na plovila za sport i razonodu koja se stavljaju u carinski postupak puštanja u slobodan promet do 31. svibnja 2013., a koja su prethodno bila u postupku privremenog uvoza.

Vlada obrazlaže da je cilj takve odredbe zadržati ta plovila u Hrvatskoj i nakon ulaska u EU, kako bi se prihodi od nautičkog turizma zadržali na sadašnjoj razini.

Premijer Zoran Milanović podsjetio je da su nedavno smanjene trošarine na luksuz, a naglasio je da je to učinjeno kako bi se novac za luksuz potrošio u Hrvatskoj, a ne u nekoj od susjednih zemalja.

Prema obrazloženjima iz prijedloga izmjena Zakona o PDV-u, analiza pokazuje da bi se njegovom primjenom prihodi državnog proračuna povećali za otprilike 1,3 milijardi kuna.

Vlada je predložila i izmjene Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara po kojima će i iduće godine biti smanjen broj obveznika plaćanja spomeničke rente. Ministar Linić podsjetio je da je Vlada već smanjila naknade za šume i vode, a da se ovim prijedlogom nastavlja politika smanjivanja obveza gospodarstvenika. (H)

Najnovije objave

Grupa Podravka u prvih šest mjeseci 2024. značajno povećala prihode od prodaje i dobit

Prihodi su porasli za 34,1 milijun eura na 380,4 milijuna eura, a neto dobit iz poslovanja iz koje su isključene jednokratne stavke gotovo 50...

izlog

Zonin: Višestoljetna tradicija u vinarstvu

Utemeljeni prije više od 200 godina, vinogradi obitelji Zonin rasli su zajedno s talijanskim vinskim sektorom. Sedma generacija obitelji Zonin daje strastveni doprinos stvaranju...