U 2022. godini sredstva za pranje posuđa ostvarila su pad količinske prodaje u odnosu na godinu prije najviše uslijed pada prodaje sredstava za ručno pranje posuđa.

Ova analiza obuhvaća kategorije sredstva za ručno pranje posuđa i sredstva za strojno pranje posuđa. Kategorija sredstva za ručno pranje posuđa uključuje proizvode koji se koriste isključivo za ručno pranje posuđa koji su najčešće u tekućem stanju. Kategorija sredstava za strojno pranje posuđa uključuje praškaste i tekuće deterdžente, tablete, ali i dodatke strojnom pranju, poput soli, sredstva za sjaj, sredstva za čišćenje perilice te osvježivače za perilice. Sredstva za čišćenje te ostale vrste deterdženata nisu uključeni u ove kategorije.

U 2022. godini, zaključno s prosincem, sredstva za pranje posuđa ostvarila su pad količinske prodaje u odnosu na godinu prije najviše uslijed pada prodaje sredstava za ručno pranje posuđa.

Najvažniji segment u sredstvima za pranje posuđa u 2022. godini po količinskom udjelu su sredstva za ručno pranje sa 64%, dok sredstva za strojno pranje nose 36% količinske prodaje.

Nielsenovim panelom maloprodaje obuhvaćeno je tržište Hrvatske koje uključuje hipermarkete (iznad 2.500 m2), supermarkete (301 – 2.500 m2), trgovine mješovitom robom (ispod 300 m2). Panel maloprodaje ne uključuje veleprodaju, Cash&Carry, specijalizirane trgovine, online prodaju, diskontere, tržnice, mesnice i ugostiteljstvo.

Kroz moderne formate (hipermarketi i supermarketi) u 2022. godini prodano je 59% ukupne količinske prodaje sredstava za pranje posuđa, dok se preostali dio (41%) prodaje realizirao kroz tradicionalne formate, trgovine mješovitom robom do 300 četvornih metara prodajne površine te drogerije. S ukupno 56% udjela vodeća tri proizvođača u kategoriji sredstava za pranje posuđa po količinskoj prodaji su (abecednim redom): Henkel, Meteor Grupa – Labud i Procter&Gamble.