Ponuda hrvatskih proizvođača naišla je na vrlo dobar prijem na specijaliziranom međunarodnom sajmu morske hrane, European Seafood Exposition, koja se ovaj tjedan održava u Bruxellesu.

tonci-bozanic-midi“Iznimno sam zadovoljan što se Hrvatska pojavljuje sa svojim ribarskim sektorom na ovom najvećem sajmu morske hrane u Europi. Interes za naše proizvode je veliki. Potrebno je naglasiti da je Hrvatska izvozno orijentirana u ovom sektoru i ribarstvo bi moglo najviše profitirati od ulaska u Europsku uniju, jer je naš proizvod u ovom sektoru jedan od rijetkih koji se može nositi s konkurencijom u Europi”, rekao je državni tajnik za ribarstvo Tonči Božanić.

Na zajedničkom štandu površine 150 četvornih metara predstavili su se tvrtke Arbacommerce (Zadar), Ancora commerce (Split), Conex trade (Solin), Cromaris (Zadar), Okus mora (Novi Vinodolski), Ostrea (Stankovci), Riba Mljet (Dubrovnik), Ribarstvo F (otok Cres) te Žuvela (otok Hvar).

Nikica Paunović, direktor Arbacommerca iz Zadra, koja se bavi preradom inćuna i srdela, kaže da njegova tvrtka za sada radi isključivo za izvoz u Francusku, Italiju, Španjolsku, Sloveniju i Njemačku, ali da će uskoro početi proizvoditi i za domaće tržište.

Paunović je zadovoljan rezultatima dolaska na ovaj sajam. “Naši proizvodi su naišli na dobar prijem, prepoznata je naša kvaliteta”, rekao je.

Hrvatske tvrtke na sajmu sudjeluju u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK) i pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja RH.

Na sajmu u Bruxellesu izlaže više od 1600 tvrtki iz 80-tak zemalja svijeta.

Hrvatska u proizvodima ribarstva ima već dugi niz godina pozitivnu vanjskotrgovinsku bilancu. Prošle je godine u tom sektoru uvezeno robe u vrijednosti od 102 milijuna dolara, a izvezeno u vrijednosti od više od 135 milijuna dolara. (H)