Vitaminka Prilep: Nudimo najbolji omjer uloženog i dobivenog

Hrvatsko tržište je kompletno i kompleksno u svim segmentima. Potrošači su educirani i znaju što žele. Trgovci su profesionalci, a konkurencija ja takva da jednostavno “vuče” naprijed. Ponavljam, ja osobno obožavam raditi na njemu, kaže Ljupčo Veleski, voditelj izvoza Vitaminke za Hrvatsku.

Za početak predstavite nam ukratko Vitaminku tako da vas naši čitatelji ne zamijene sa istoimenom firmom iz Banja Luke.
Vitaminka AD iz Prilepa, Makedonija, postoji već više od pedeset godina i najveći je prehrambeni proizvođač u Makedoniji i jedan od vodećih u regiji. Bogata ponuda Vitaminke koju krasi krilatica “Svijet okusa” sadrži čitav niz prehrambenih proizvoda od slatkiša, napitaka, raznih priloga jelima do začina ili pak pasteriziranog povrća. Svoje proizvode Vitaminka plasira u najveće trgovačke kuće u preko 20 zemalja svijeta, a u puno njih ima lidere i superbrandove u različitim kategorijama. Svih ovih godina imamo izuzetno intenzivan tempo kontinuiranog uvođenja novih proizvodnih programa i ekspanziju brandova i sve spomenuto omogućuje nam visoku razinu korporacijske prepoznatljivosti među potrošačima i poslovnim partnerima.

Koliko dugo je Vitaminka prisutna na hrvatskom tržištu i kolika je važnost hrvatskog tržišta za Vitaminku?
Vitaminka je na Hrvatskom tržištu prisutna u kontinuitetu već dugi niz godina, ali intenzivnije i kvalitetnije zadnjih deset godina.
Hrvatsko tržiste od izuzetne je važnosti za nas i nastojimo da ono postane prvo izvozno tržište Vitaminke. Kvalitetna prisutnost na Hrvatskom tržištu omogućuje nam važne reference za ulazak u prodajne kanale drugih stranih tržišta. Uvjereni smo u uspjeh i daljnji razvoj zbog kvalitetnih partnerskih odnosa koje smo razvili svih ovih godina tako da očekujemo rast asortimana i statusa čemu smo svakodnevno posvećeni.

Osobno mi je važno istaknuti da je pravo zadovoljstvo raditi na hrvatskom tržištu i mislim da ono predstavlja istinski profesionalni izazov. Tržište je kompletno i kompleksno u svim segmentima. Potrošači su educirani i znaju što žele. Trgovci su profesionalci a konkurencija ja takva da jednostavno “vuče” naprijed. Ponavljam, ja osobno obožavam raditi na njemu.

Koliko robnih marki i proizvoda Vitaminka trenutno ima u ponudi na hrvatskom tržištu? Koji su najuspješniji?
Portfelj proizvoda Vitaminke je veoma širok i s obzirom da je Hrvatska u grupi naših najjačih izvoznih tržišta, na njemu zapravo plasiramo naš čitav asortiman.
Tijekom vremena određeni proizvodi su se izdvojili i nametnuli kao nositelji plasmana i naši “bestselleri”. Krenimo redom: “Cevitana” – vitaminski instant napitak, proizvod koji već dugi niz godina ima fenomenalan rast prodaje, “Čoko Stobi Flips” – ekstrudirane žitarice prelivene mliječnom čokoladom, proizvod koji nema premca u široj regiji, “Atlantis” – čokoladne morske školjke, lider u svojoj kategoriji, “Melodi” – čajni keks s preljevom od čokolade, naš novi tržišni adut te “Twister” – preljev za slastice, majoneza “Vitanez“, “Makedonske” juhe, pudinzi, Jaffa keks “Fruti”, mliječne čokolade “Sintagma”, mini čajni keks “Tina”, čokoladna jaja “Vesela jaja” itd., da više ne nabrajam. Značajno je spomenuti da pored naših izvornih brandova, radimo i privatne marke za vodeće trgovačke kuće u Hrvatskoj i to u širokom asortimanu, što je dodatni dokaz uspješnosti i povjerenja prema nama i našim proizvodima.

Na koji način nastojite pozicionirati i prezentirati vaše proizvode?
U svim prodajnim objektima gdje su prisutni naši proizvodi, bez obzira na njihov format, smatramo da su odlično pozicionirani i da imaju izvrstan status kod trgovaca i potrošača, odnosno, bar što se tiče naših bestsellera često čujemo od samih trgovaca da su to proizvodi za koji ne treba puno “dodatnog napora” da se prodaju, odnosno da iste samo stave na policu i prodaja krene. Kvalitetan omjer cijene i kvalitete najbolje može okarakterizirati pozicioniranje naših proizvoda.
Pravo je zadovoljstvo za proizvođača kad vidi da njegovi proizvodi bez nekih iznimno velikih promidžbenih aktivnosti, stječu odličan status na tržištu i više no uspješno pariraju konkurenciji. Naravno, sve to mora biti “začinjeno” jakom, ali prije svega pametnom potporom. Sa našim uvoznicima i distributerima stalno provodimo promidžbene aktivnosti s ciljem ostvarivanja zadovoljstva i koristi za potrošača radilo se to o degustacijama, prodajnim akcijama ili nagradnim igrama i poklonima. Sve navedeno uvijek nastojimo kvalitetno popratiti u medijima i prezentacijama na Sajmovima. Redoviti smo izlagač na Zagrebačkom velesajmu i Gastu. Uvijek nam je bio cilj kvalitetno komunicirati s potrošačima za koje želimo da prepoznaju da je ta komunikacija u njihovom interesu.

Na koje kategorije proizvoda se prema vašim rezultatima najviše odrazila gospodarska kriza i smanjena kupovna moć građana?
S aspekta prodaje ne primjećujemo da je gospodarska kriza pogodila neke posebne kategorije naših proizvoda niti da njen utjecaj odvraća potrošače od kupnje. Smatramo da se ona više odrazila na trgovce i distributere.
Zbog smanjene mogućnosti kreditiranja poslovanja kriza je narušila “komoditet” dobre solventnosti što se reflektiralo kroz restrikcije prodajnog asortimana, optimizaciju zaliha, prolongiranje rokova plaćanja i sl. Naš dojam je da su se svi već adaptirali ovom stanju i da se utjecaj krize u spomenutom kontekstu na sreću nije puno osjetio.
Što se tiče samih potrošača, prednost Vitaminke je omjer cijene i kvalitete njezinih proizvoda što potrošači pogotovo u kriznim vremenima itekako znaju prepoznati. To je zapravo i suština doprinosa i pomoći Vitaminke svim svojim potrošačima u vrijeme recesije – najbolje cijene za najbolju kvalitetu.

Razlikuju li se potrošačke navike Hrvata i vjernost spram određenih proizvoda u odnosu na Makedoniju i druge susjedne zemlje u kojima djelujete ?
Zbog prisutnosti velikog broja maloprodajnih lanaca, stranih i domaćih, različitih formata koji sa sobom nose širok asortiman proizvoda i načinom prodaje zapravo kontinuirano educiraju potrošače, hrvatsko tržište puno je kompleksnije i konsolidiranije od makedonskog. Makedonsko tržište je još uvijek u stadiju gdje dominiraju male trgovine “u susjedstvu” i tržišni udio većih maloprodajnih sustava nije toliko značajan s napomenom da je u zadnje vrijeme izražena tendencija promjena i okrupnjivanja, tako da se potrošačke navike i sam odnos prema kupnji u Hrvatskoj i Makedoniji približavaju.
Snaga brandova i korporacijskog identiteta svugdje ima isti utjecaj na vjernost potrošača bez obzira na strukturu i razvijenost maloprodaje. Instrumenti postizanja vjernosti potrošača na svim su tržištima isti. Princip je jednostavan. U našem slučaju Vitaminka se uvijek drži datog obećanja da će potrošač dobiti najviše za ono što je uložio.

Da li su proizvodi Vitaminke zastupljeni kod svih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj i kakvu suradnju imate s njima?
Naš nastup na hrvatskom tržištu je kompleksan, što znači da se uvoz i distribucija ne vrši samo preko jednog uvoznika ili distribucijske kuće već se distribuira različitim kanalima, odnosno postoji izravna suradnja s velikim maloprodajnim sistemima koji imaju svoje filijale po cijeloj Hrvatskoj, a usporedno imamo i regionalnu pokrivenost putem manjih trgovaca, a sve s cilju da naši proizvodi dopru do što većeg broja potrošača.
Nadalje, naš nastup u Hrvatskoj je temeljit, što znači nema “srljanja”, tamo gdje smo prisutni želimo da to bude kvalitetno i na duge staze. Konkretno naši se proizvodi različitim intenzitetom mogu naći u svim većim trgovačkim lancima i lokalnim manjim trgovinama. Naravno smatramo da postoji još puno prostora za razvoj distribucije i prodaje naših proizvoda u Hrvatskoj. Interes trgovaca za naše proizvode iznimno je velik i ne dijelimo kupce na velike i male, sa svima gradimo jednako kvalitetan partnerski odnos. Sami trgovci prepoznaju da od Vitaminke dobivaju proizvode sa izvanrednom, standardnom kvalitetom koja privlači kupce i pruža mogućnost dobre zarade i pri tome imaju podršku vrhunskih profesionalaca iz Vitaminke sa kojima zajedno grade tržišne pozicije i status.

Kao izvoznik, koje su najčešće prepreke na koje nailazite i koja je razlika u odnosu na rad “na domaćem terenu”?
Općenito govoreći, postoje bitne razlike između izvoza i rada “na domaćem terenu”. Prvenstveno, kada krećete sa prezentacijom na izvoznom tržištu nužno je posjedovati popriličnu dozu inventivnosti. Nakon toga morate graditi distribucijsku mrežu te paralelno graditi svoje brandove, što znači da se trebate uhvatiti u koštac sa onima koji su tamo već etablirani. Pored toga, svako strano tržište je priča za sebe tako da želite li uspjeh morate ga razraditi u detalje. Sve su to izazovi koje morate efikasno prevazići. Ako mislite na administrativne prepreke, konkretno u slučaju suradnje između Makedonije i Hrvatske, što se prehrane tiče, smatram da ih nema i da na sreću sve funkcionira u najboljem redu u oba smjera.

Planirate li uskoro komercijalizaciju novih proizvoda?
Ako je nešto imanentno za Vitaminku i karakterizira njenu filozofiju poslovanja to je kontinuirano širenje proizvodnog portfelja, razvoj svih proizvoda i ekstenzija brandova. Čim se jedan projekt novih proizvoda završi odmah počinje drugi dok paralelno traju usavršavanja i poboljšanja proizvoda po kategorijama. Kao i uvijek do sada, na radost kupaca i potrošača, zasigurno će biti noviteta, novih okusa i pakiranja.

Razgovarao: Maroje Sabljić