U organizaciji Infoarena grupe te pod pokroviteljstvom Europske banke za obnovu i razvoj danas je u Dubrovniku otvorena FMCG, Retail & Agribusiness Arena, trodnevna konferencija posvećena maloprodaji, industriji robe široke potrošnje te poljoprivredi.

Konferencija je službeno započela uvodnim govorom ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, kojim je najavio “Ministarski panel” na kojem se raspravljalo o agrobiznis strategiji do 2020. godine.

Na panelu su, uz ministra Jakovinu, sudjelovali i Miloš Jovanović, direktor Agencije za promicanje ulaganja (Crna Gora), Dušan Nešković, asistent ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa (Bosna i Hercegovina), Zoran Rajić, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine (Srbija) te Dejan Židan, ministar poljoprivrede, šumarstva i hrane (Slovenija).

Ministri su zaključili kako je u prethodnim godinama cijela regija sve snažnije uključena u euroatlantske integracije što za sve zemlje regije predstavlja veliki izazov, ali i snažne mogućnosti koje treba prepoznati i aktivno se uključiti u međunarodnu razmjenu roba, usluga, kapitala ali i znanja.

Kao najveći izazov za bolju regionalnu suradnju istaknula se administrativna barijera. Veliki izazov su svakako i sve veći problemi s elementarnim nepogodama uzrokovanim promjenom klime što se najviše odražava na poljoprivredu te pritisak jeftine robe lošije kvalitete od one koju imaju zemlje jugoistočne Europe.

Kao poseban problem zastarjele infrastrukture istaknute su željeznička infrastruktura i pomorski i riječni promet koje treba obnoviti i to zajedničkim traženjem rješenja kroz fondove EU.

Ministar Jakovina istaknuo je ekološku i organsku proizvodnju kao veliku mogućnost za sve zemlje regije te je zaključio kako možda ne možemo masovno proizvoditi, ali možemo dobrim brendiranjem stvoriti kvalitetne proizvode.

Zajednička strategija agrobiznis izvozne strategije u jugoistočnoj Europi zaključena je kao vrlo teško ostvariv cilj, ali unatoč tome treba težiti dijalogu i povezivanju onih koji mogu doprinijeti da se cijela regija poveže i time bude bolje integrirana radi kompetitivnosti na trećim tržištima.

“Ako želimo napredovati kao regija, moramo biti partneri a ne kočnica razvoja”, zaključio je ministar Jakovina.

Održan je i panel pod nazivom: “Black Sea – Danube Supply Area and link with Mediterranean demand side” na kojem su sudjelovali Miodrag Kostić, predsjednik MK Grupe (Srbija), Ilija Studen, predsjednik Studen & co Holdinga (Austrija), Vedran Devčić, predsjednik odbora Luke Rijeka (Hrvatska), Spomenka Radivojević, direktorica odjela za uvoz, izvoz i logistiku Delta Agrara (Srbija) te Nikola Vujačić, generalni direktor Victoria Grupe (Srbija).

Zaključeno je kako ukupna potražnja za hranom i dalje raste te regija mora razviti bolju infrastrukturu kako bi podigla konkurentnost i smanjila troškove, dok je Vedran Devčić poručio kako je “modernizirani lučki prijevoz kontejnerima budućnost za sve”.