Unatoč količinskom porastu, u protekloj godini žitarice za doručak su prodavane po nešto nižim cijenama pa je to imalo utjecaja na blagi pad vrijednosnog rezultata kategorije

Žitarice za doručak u posljednjih godinu dana pokazuju visoku razinu stabilnosti. Naime, u analiziranom periodu prosinac 2013. – studeni 2014. prodano je 4.054,5 tona proizvoda ove kategorije, što je porast od 2,4% u usporedbi s prethodnih 12 mjeseci, dok je vrijednosna prodaja od 155 milijuna i 122 tisuće kuna istodobno smanjena za 1,5%.

Rast količine uz pad vrijednosti može se objasniti jedino nižim cijenama po kojima su ovi proizvodi nastupali na tržištu u zadnjih godinu dana koje obilježava snažan utjecaj deflacije.

Pritom je važno naglasiti kako navedeni rezultati prodaje ne uključuju Cash&Carry ni diskontne trgovine (Lidl).

POGLED IZNUTRA
U ovu kategoriju spadaju sve vrste žitarica koje se poslužuju s mlijekom, jogurtom ili vodom, a jedu se najčešće za doručak, ali i kao lagana večera ili međuobrok.

Mogu biti različitih okusa i oblika (neki proizvodi zahtijevaju kuhanje kao npr. zobene pahuljice), obogaćene raznim vitaminima i mineralima te pakirani u vrećice ili kutije.

Najčešća podjela je na mekinje (“muesli”), kukuruzne pahuljice (“corn flakes”), žitarice za odrasle (npr. Nestlé Fitness) te žitarice za djecu (npr. Lino Munchy). Ovdje ne spada dehidrirana dječja hrana (npr. Čokolino), kao ni različiti dodaci žitaricama (suho voće i orašasti plodovi).

Vodeći proizvođači u kategoriji žitarica za doručak su (abecednim redom): AWT International (Naturel), Dr. Oetker (Vitalis), Nestlé (Nesquik, Nestlé Fitness, Nestlé, Lion), Podravka (Lino, Provita) te trgovačke robne marke koje same nose 14,5% vrijednosne prodaje.

Supermarketi su najvažniji kanal prodaje za ovu vrstu proizvoda te na njih otpada 43% ukupne realizacije kategorije.

Slijede hipermarketi s 29% i velike trgovine mješovitom robom s 21% udjela. S manjim utjecajem na prodaju tu su još i srednje trgovine mješovitom robom sa 6% i male trgovine s 2% prodaje.

Podjela prema vrsti proizvoda otkriva prilično ravnomjernu zastupljenost. Vodeće su dječje žitarice koje zauzimaju 33% kategorije te muesli (osim hrskavih) koji imaju 25% udjela, no niti ostali – hrskavi muesli (17%), žitarice za odrasle (14%) i kukuruzne pahuljice (11%) – ne zaostaju mnogo te igraju važnu ulogu u pozicioniranju kategorije na tržištu.

Šima Katić, Client Executive
sima.katic@nielsen.com