A.T. Kearney: Zelene industrije prilika za hrvatske tvrtke

Prema istraživanju konzultantske kuće A.T. Kearney „zelene industrije“ postaju svjetskim trendom te predstavljaju priliku za prodor hrvatskih tvrtki na nova tržišta. Kada bi hrvatske tvrtke pratile svjetske trendove u području ekološki svjesnog poslovanja, čak njih 9 od 10 bi imalo razvijen strateški plan smanjenja emisije štetnih plinova.

Upravljanje ugljičnim otiskom u globalnim kompanijama, odnosno smanjenje ispuštanja stakleničkih plinova u cjelokupnom lancu opskrbe tvrtki, ključno je pitanje kojim se bavi Globalno Izvješće o Ugljičnom otisku (CDP – Carbon Disclosure Project) konzultantske kuće A.T. Kearney za 2010. godinu.

Rezultati istraživanja pokazuju kako 56 posto najvećih svjetskih korporacija namjerava u iduće dvije godine uspostaviti sustav upravljanja ugljičnim otiskom, odnosno isključiti iz svojeg lanca opskrbe one tvrtke koje nemaju primjeren pristup ugljičnom otisku. Razlog tome je činjenica da upravo usluge dobavljača predstavljaju značajan dio emisije štetnih plinova kompanija sudionica istraživanja.slide218Istraživanje je pokazalo kako 89 posto tvrtki ima strategiju kako uključiti pitanje ugljičnog otiska u odnose s dobavljačima. Čak 90 posto je uvelo program smanjenja ukupnih emisija u okolinu te smanjenje uporabe energije. Iz 500 najvećih tvrtki na svijetu njih 51 posto provodi navedene mjere.

Dodatni razlog ozbiljnom pristupanju ovom pitanju za ostale tvrtke daju primjeri tvrtki kao što su HP i Allianz, koje su objavili kako bilježe i komercijalne uspjehe na temelju učinkovitog upravljanja ekološkim pitanjima.

Za hrvatske kompanije ovakvo razmišljanje predstavlja priliku za probijanje na svjetsko tržište, ukoliko se uspješno pozicioniraju kao „zeleni“ partneri/dobavljači.

Naime, tvrtke kao što su Dell, PepsiCo i Reckitt Benckiser postavljaju pitanje ekološki savjesnog poslovanja vrlo visoko na svoju listu prioriteta, a pri tome i svoje dobavljače potiču na kvalitetnije upravljanje ugljičnim otiskom.slide114Hrvatske tvrtke, koje budu brzo i učinkovito dovele svoje poslovanje u „zelenu“ zonu, mogu navedeni korak iskoristiti za prodor na nova tržišta, posebice ukoliko se povežu s globalnim tvrtkama koje slijede taj trend.

branko_zibret-600„Naše globalno istraživanje pokazuje kako se situacija poboljšala u odnosu na prošlu godinu te se tvrtke ponašaju ekološki savjesnije. Ipak postoji još dosta prostora za napredak u upravljanju ugljičnim otiskom i drugim emisijama plinova u okolinu. Zbog toga s optimizmom očekujemo poboljšanja u nadolazećem razdoblju kako u svijetu tako i u Hrvatskoj. Područja poboljšanja prvenstveno se odnose na mjerenje emisije stakleničkih plinova u lancu opskrbe i davanje značaja smanjenju emisije stakleničkih plinova, kao ključnom pokazatelju održivog poslovanja te osnovi za stvaranje novih poslovnih prilika za rast“, naglašava Branko Žibret, partner i potpredsjednik A.T. Kearneya.

Projekt za razotkrivanje ugljika
Projekt za razotkrivanje ugljika (The Carbon Disclosure Project – CDP) je neovisna i neprofitna organizacija osnovana 2000. godine, koja prikuplja ključne podatke o upravljanju s ekološkim pitanjima od 2.500 tvrtki širom svijeta. Danas CDP ima na najveću bazu podataka na svijetu iz područja korporativnih emisija i ekoloških promjena.

at-kearney-logo