Velika regionalna konferencija posvećena trendovima u elektronskoj trgovini, Balkan eCommerce Summit, okupio je u glavnom gradu Bugarske Sofiji više od 500 gostiju iz 17 zemalja. Događaj je trajao dva dana, a posjetitelji su imali priliku vidjeti prezentacije kretanja na tržištima Rumunjske, Grčke, Bugarske, Srbije, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i Albanije.

Hrvatsku je na tom važnom regionalnom skupu predstavljao predsjednik udruge eCommerce Hrvatska, Marcel Majsan, koji je na Balkan eCommerce summitu prezentirao rezultate istraživanja u kojem je sudjelovao 131 hrvatski web trgovac. “Uz samu prezentaciju istraživanja koje smo proveli na hrvatskom tržištu, ova je konferencija bila dobra prilika da se povežem i s bugarskom e-commerce zajednicom.

Zanimljivo je bilo čuti prezentacije s tržišta naših pratitelja iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije, Makedonije i Albanije, ali i predstavnika brojnih stranih tvrtki kojima je hrvatsko tržište zanimljivo. Iako je većina tih tržišta slabija od našeg, svuda se osjetio značajan rast u posljednjih nekoliko godina, odnosno od početka pandemije do danas”, naglasio je Majsan.

VELIKA POZORNICA
Konferencija je uključivala i druge ključne teme kao što su interna i eksterna logistika, marketing, suvremena tehnološka rješenja za prodaju i komunikaciju, globalne i lokalne tržišne platforme, softverska rješenja za unapređenje poslovanja i još mnogo toga. “Tri su glavne stvari koje su impresionirale ljude tijekom događaja. Prije svega, to je bila raznolikost predavanja i tema koje su prezentirane na pozornici i to od strane izvrsnih stručnjaka i ljudi koji dobro poznaju različita tržišta. Na drugom mjestu su bili brojni izlagači te je konferencija predstavljala izvrsnu priliku za razmjenu kontakata i stvaranje novih partnerstava. Na trećem mjestu moglo se prepoznati jedinstveno raspoloženje kojim su svi gosti bili nabijeni od početka do samog kraja događaja”, komentirao je Nikola Ilchev, glavni organizator Balkan eCommerce Summita.

Na svim balkanskim tržištima osjetio se značajan rast e-trgovine u posljednjih nekoliko godina

Od tema koje su izazvale najviše interesa tijekom dva dana održavanja konferencije bile su “Budućnost kupovine je uživo”, o čemu je govorio Mihach Manescu s platforme za kupovinu uživo Streams.Live, zatim “Uspješna prekogranična logistika i dosezanje kupaca diljem Europe” koju su pokrili Svetlozar Dimitrov iz euShipmentsa i Hristo Radichev iz Mediapost Hit Meila. Georgi Kandev (Netpeak Bugarska), Zbigniev Novitski (Bluerank), Ionut Mentanu (WebDigital) i Mihai Vinatoru (DWF) bili su sudionici panela “Prekogranična marketinška rješenja u kontekstu e-trgovine”, dok je o “Transformaciji e-trgovine putem izvrsnosti u iskustvu isporuke” u svom predavanju govorio Felipe Alves iz Ananasa.

MOGUĆNOSTI RAZVOJA
Događaj je popraćen i spektakularnom zabavom na kraju prvog dana, gdje su gosti mogli uživati u laganom plesnom showu i pjevanju klasičnih bugarskih pjesama.

“Izuzetno korisna i vrlo dobro organizirana konferencija”, “Iznimno mjesto gdje možete pronaći mnogo novih partnera za svoj posao” ili “Konferencija je bila na svjetskoj razini” samo su neki od komentara koje su gosti ostavili na društvenim mrežama nakon završetka eventa.

Jezik, različite valute i granice između EU i zemalja izvan EU glavne su prepreke daljnjem razvoju

“Jasno je da postoji potreba za ovakvim događanjima i mi ćemo ih, kao vodeća organizacija u području e-commerce sadržaja, nastojati omogućiti poslovnim subjektima. Priprema sljedećeg izdanja počinje već ovog mjeseca, a vrlo brzo ćemo postaviti nove informacije na web stranici Balkan eCommerce Summita”, dodao je Nikola Ilchev, odgovarajući na pitanje o budućim planovima.

Prema njegovim riječima, balkanska tržišta spremnija su nego ikad prije za prekogranično poslovanje i postoji mnogo organizacija koje rade na tome da cjelokupnu proceduru olakšaju malim i srednjim poduzećima. “Postoje ogromne mogućnosti u svakoj od zemalja Balkana, a glavni izazovi su: jezik, različite valute i granice između EU i zemalja izvan EU”, zaključio je Ilchev.

Glavni pokazatelji
– samo 35% online tvrtki zapravo ima web stranice za e-trgovinu
– 10% tvrtki se u potpunosti oslanja na online tržnice (marketplace) za prodaju svoje robe.
– 13% je diverzificiralo svoju prisutnost s vlastitom web stranicom i prisutnošću na online tržnicama (marketplace)
– 21% ne planira prodavati online

*Izvor: Mediapost Hit Mail International Ecommerce Survey CEE, 2022