Banke s Poštom Slovenije sklopile dogovor o prodaji 72 posto Intereurope

Prema pisanju portala Siol, Pošta će za udio u vlasništvu te dugove Intereurope platiti otprilike 100 milijuna eura

Konzorcij banaka u petak je s Poštom Slovenije potpisao ugovor o prodaji 72,13 posto udjela u Intereuropi. Dionice će prenijeti nakon ispunjenja još nekih uvjeta. Među ostalim, potrebno je pričekati odluku agencije za nadzor konkurencije, priopćeno je iz Pošte Slovenije. Vrijednost posla kupac danas nije otkrio.

Spomenuti udio u logističkoj kompaniji prodale su SID banka, NLB, Gorenjska banka, NKBM, SKB banka i banka Intesa Sanpaolo. One su u posljednjih godinu dana provela dva postupka prodaje gotovo tri četvrtine tvrtke, ali prvi pokušaj nije bio uspješan.

Sudeći prema informacijama iz medija, Pošta Slovenije je u nadmetanju za preuzimanje koparske tvrtke pobijedila britansku logističku tvrtku Xpediator. Prema pisanju portala Siol, Pošta će za udio u vlasništvu te dugove Intereurope platiti otprilike 100 milijuna eura.

Iz Pošte Slovenije su poručili kako će po zaključenju preuzimanja većinskog udjela u zakonski predviđenom roku objaviti ponudu za preuzimanje preostalih dionica Intereurope koje kotiraju na Ljubljanskoj burzi. Pošta Slovenije će, u slučaju uspješno zaključenog postupka preuzimanja, postati najveća logistička tvrtka u Sloveniji.

“Tvrtku Intereuropa vidimo kao snažnu logističku tvrtku koja svojim poslovanjem i potencijalom posve odgovara našoj strategiji razvoja. Ima široko rasprostranjenu i učinkovitu međunarodnu logističku mrežu, a korisnicima je poznata kao pouzdan partner. Vjerujemo da ćemo kao moćan strateški partner Intereuropi omogućiti razvoj njenih potencijala”, kazao je Boris Novak, generalni direktor Pošte Slovenije.