brie-la-chene-dargent-largeJoš na “Bečkom kongresu”, koji je održan 1815., prema odluci 30 europskih veleposlanika “Brie” je službeno proglašen “kraljevskim sirom”

Brie, mekani bijeli sir s korom koja je bogata penicilinom, potječe iz francuske regije Ile de France u kojoj se nalazi i Pariz. Snažno aromatičan okus njegov je istinski nutricionistički biljeg, a profinjeni kremasti moment daje ovom siru osobiti sentiment satkan od male romantične gastronomske melankolije. Ovo je jedinstvena i nevjerojatna kompaktnost harmonije slatkoće, mekoće i elastičnosti, uz izrazito elegantnu kremastu sugestivnost okusa…

“Brie de Melun” još je od osmog stoljeća poznat kao “sir za kraljeve”, jer ga je obožavao franački vladar Karlo Veliki. Na “Bečkom kongresu”, koji je održan 1815., prema odluci 30 europskih veleposlanika “Brie” je službeno proglašen “kraljevskim sirom” (“fromages des rois”) odnosno “kraljem među sirevima” (“roi de fromages”), a 1980. godine dobio je etiketu zaštićene kvalitete “AOC”.

U ponudi Lidl Hrvatska našao se u vrhunskoj interpretaciji robne marke “Le Chêne d’Argent”, uglednog proizvođača “Marcillat Corcieux”.

Osnovana 1931. godine u francuskoj pokrajini Lorraine, tvrtka “Marcillat Corcieux” sireve proizvodi kombiniranjem tradicionalnih i suvremenih tehnologija proizvodnje, brižno pazeći da process stvaranja sira “nikada ne bude samo navika”.

Jedan od osnivača, Robert Marcillat, bio je svjetski uvaženi stručnjak za francuske sireve i mliječne proizvode. Obzirom da je Lorraine jedina francuska regija koja graniči s Belgijom, Luksemburgom i Njemačkom, pretapanje gastronomskih iskustava bilo je prirodno, što je dalo doprinos nastanku sira Brie.

Poput kakvog pješčanog sata, prilikom proizvodnje Brie je potrebno nekoliko puta dnevno okrenuti mirnim pokretima ruku iskusnih stručnjaka.