U digitalnom svijetu, most između vaše online trgovine i kupaca jesu strategije digitalnog marketinga. Uz optimizaciju za tražilice, ciljano oglašavanje i marketing na društvenim mrežama, uspješno ćete izgraditi taj most, strateški usmjeriti svoja ulaganja te ostvariti stabilan, kontinuiran rast svoje online trgovine.

U posljednje dvije godine svjedočili smo tome da su brojne maloprodajne tvrtke doslovce preko noći prešle na model online poslovanja kako bi opstale u neizvjesnim tržišnim i društvenim okolnostima. Zanimljivo je da su se kao pozitivan nusprodukt ove poslovne odluke, koja je motivirana pukim opstankom na tržištu, tim tvrtkama otvorile potpuno nove mogućnosti prodaje koje online trgovanje donosi, a koje su postojećim online trgovinama itekako dobro poznate.

Istovremeno, pojavili su se i izazovi snalaženja na digitalnom tržištu koje je podložno čestim i brzim promjenama koje diktira tehnološki napredak, ali i na kojem se konkurencija naglo i drastično povećava. Naime, činjenica da ste otvorili online trgovinu ne znači nužno da će potencijalni kupci vašu trgovinu pronaći ili odabrati za kupnju te da ćete dugoročno ostvariti povrat na svoju investiciju.

U digitalnom svijetu, most između vaše online trgovine i kupaca jesu strategije digitalnog marketinga. Uz optimizaciju za tražilice, ciljano oglašavanje i marketing na društvenim mrežama, uspješno ćete izgraditi taj most, strateški usmjeriti svoja ulaganja te ostvariti stabilan, kontinuiran rast svoje online trgovine.

OPTIMIZACIJOM TRAŽILICE POVEĆAVATE VIDLJIVOST
Ima li boljeg mjesta za doći do kupaca od onog na kojem gotovo svi svakodnevno pretražujemo proizvode – uključujući vaše ciljne kupce? To mjesto je Google tražilica. No hoće li na Google tražilici prvi odabir za kupnju biti vaša online trgovina ili pak dobro etablirana trgovina vaših konkurenata, koji već dugo ulažu u digitalni marketing, ovisi o tome koliko je vaša trgovina dobro pozicionirana i time vidljiva korisnicima.

Vidljivost se postiže digitalnom strategijom optimizacije za tražilice koja omogućuje da se vaša trgovina kupcima prikaže kao prvi ili jedan od prvih izbora kada pretražuju ono što vi nudite. Pozicija na prvoj stranici rezultata pretraživanja, a osobito među prvih pet rezultata, donijet će vam veliku izloženost, povećanu vidljivost vaše trgovine u online svijetu te značajno veći promet. Najbolje to ilustrira činjenica da prvih pet stranica u rezultatima pretraživanja pregledava čak 67,6% korisnika, dok ta brojka već nakon petog rezultata dramatično opada na 3,73% (izvor: Forbes).

Ruku pod ruku s optimizacijom za tražilice ide i praćenje analitika vaše online trgovine koje će vam omogućiti prilagodbu online strategije za dugoročno još bolje pozicije u rezultatima pretraživanja, a time i više potencijalnih kupaca, više prodaja i kontinuirano veći profit.

PRECIZNIM OGLAŠAVANJEM DO IDEALNIH KUPACA
Za još veću vidljivost i rast prodaje, online marketing vam omogućuje da u digitalnu jednadžbu svoje trgovine dodate i plaćeno oglašavanje, poznatije kao pay-per-click oglašavanje ili jednostavno PPC. U pitanju su oglasi koji promoviraju vašu online trgovinu na oglasnim prostorima internetskih tražilica i društvenih mreža, a naplaćuju se samo kada korisnici kliknu njih.

Dakle, govorimo o obliku oglašavanja koji je daleko povoljniji od tradicionalnih načina oglašavanja poput televizijskih reklama, printanih medija i plakata koji su brojnim tvrtkama često financijski neisplativi. Još k tome, PPC je i daleko precizniji. Naime, PPC oglašavanje nudi mogućnost nevjerojatno preciznog ciljanja korisnika koji već potražuju proizvode iz vaše online trgovine i spremni su za kupnju.

Korisnike tako možete ciljati prema njihovim kupovnim aktivnostima na internetu, interesima, lokaciji, spolu, zaposlenju, kupovnoj moći, obiteljskom statusu te brojnim drugim parametrima. A zahvaljujući mogućnosti praćenja korisnika koji kliknu na vaš oglas ili posjete vašu online trgovinu, ali ne obave odmah kupnju, istim tim korisnicima možete opetovano prikazivati svoje oglase dok se kupnja ne realizira.

To je izrazito korisna mogućnost budući da korisnici koji su već posjećivali vašu trgovinu ili iskazali interes za vaše proizvode imaju čak 70% veće šanse postati kupci od korisnika koji prvi put dolaze u doticaj s vašom online trgovinom. K tome, imate praktički neograničen prostor za prilagođavanje i testiranje oglasa kako biste što učinkovitije doprli do ciljnih kupaca, a u cijelom procesu potpuna kontrola nad utrošenim budžetom isključivo je u vašim rukama.

DRUŠTVENIM MREŽAMA GRADITE JAK BREND
Značaj društvenih mreža za poslovanje raste iz godine u godinu, kao i broj aktivnih korisnika na njima koji se u Hrvatskoj broje u milijunima. Društvene su mreže tako postale neizostavan dio poslovanja svake ozbiljnije tvrtke i izvrstan alat za širenje baze potencijalnih kupaca, a jedna od njihovih najistaknutijih prednosti je brendiranje vaše online trgovine.

U vrijeme kada sve više trgovina prelazi na online model prodaje i konkurencija se neprestano povećava, brendiranje je postalo ključno za poslovni uspjeh. Izgradnjom brenda podižete svijest o svom poslovanju, gradite odnos sa svojim ciljnim kupcima, jačate njihov angažman i, što je najvažnije – gradite odnos povjerenja. Jer kada je kupnja u pitanju, korisnici će se uvijek radije odlučiti za brend koji poznaju i kojem vjeruju.

Osim izgradnje odnosa povjerenja s potencijalnim kupcima, društvene mreže idealan su prostor za nenametljivu promociju proizvoda korisnicima koji su postali sve osjetljiviji na agresivne marketinške metode. Na tržištu već zaglušenom desetcima ili stotinama tvrtki koje se bore za njihovu pažnju i novac, korisnici su skloniji odabrati tvrtke koje su spremne educirati ih o prednostima i upotrebi njihovih proizvoda, kao i posebnim pogodnostima i akcijama koje će im omogućiti uštedu bez riskiranja kvalitete.

Sve u svemu, digitalni marketing neizostavan je alat u svijetu online trgovanja, stoga ako još uvijek niste iskoristili njegov potencijal za svoju online trgovinu, sada je pravo vrijeme! Ne propustite priliku postati konkurentniji i profitabilniji na rastućem digitalnom tržištu te ostvariti kratkoročan i dugoročan rast svoje trgovine.