gazirana-pica-midiKategorija gaziranih bezalkoholnih pića iznimno je sezonalna i najbolje rezultate ostvaruje u ljetnim mjesecima kad ljudi traže osvježenje u rashlađenom piću

Gazirana bezalkoholna pića su pića na bazi vode i šećera, bez udjela alkohola te s dodatkom ugljikovog dioksida. U trgovinama ih nalazimo u različitim pakiranjima, npr.limenkama ili plastičnim bocama te u različitim okusima. Možemo ih podijeliti na manje zaslađena tj. “light” i obična tj. zaslađena.

Kategorija gaziranih bezalkoholnih pića ne uključuje voćne sokove, energetske i sportske napitke, ledene čajeve te mineralnu vodu, kao ni mješavine alkoholnih pića.

U maloprodaji je u zadnjih godinu dana (od veljače 2010. do siječnja 2011.) kroz kanale obuhvaćene Nielsenovim mjerenjem maloprodaje prodano je 11,6 milijuna litara gaziranih bezalkoholnih pića, u vrijednosti od 699,8 milijuna kuna, što je 1,8 posto manje količinski i 4,3 posto manje vrijednosno nego u istom periodu prošle godine.

Dominantna Cola
Gazirana bezalkoholna pića možemo podijeliti na različite načine, ali najčešće segmentacije su one prema okusu, veličini i tipu pakiranja.

Podjelom kategorije prema okusu dominira “cola” sa 70 posto ukupne količinske prodaje, a slijede je naranča s 18 posto i limun sa 6 posto količinske prodaje, dok svi ostali okusi čine tek 6 posto ukupne količinske prodaje kategorije.

Ako gledamo veličinu pakiranja, najzastupljenija su veća pakiranja (1,5 litre +) čija prodaja čini oko 73 posto kategorije, zatim srednja pakiranja (0,5 – 1,5 litre) koja čine 17 posto prodaje te mala pakiranja (do 0,5 litara) s 9 posto prodaje.

gazirana-pica-kolicinska-prodaja-grafNajčešći tip pakiranja uvjerljivo je plastična boca, dok se tek mali dio kategorije proda u limenkama i staklenim bocama, koje su ipak prvenstveno namijenjene ugostiteljstvu.

Coca-Cola je vodeći proizvođač u kategoriji bezalkoholnih gaziranih pića sa svojim brendovima Coca-Cola, Fanta, Schweppes i Sprite.

Slijede je Jamnica (Sky), Droga Kolinska (Cockta), Vindija (Vindi), privatne robne marke i PepsiCo. (Pepsi Cola, 7 Up, Mirinda).

Krizna “multipakiranja”
Gledano količinski jedino Coca-Cola i Droga Kolinska bilježe količinski rast svog udjela unatrag posljednjih godinu dana i to na račun promotivnih proizvoda i “multipakiranja”, dok ostali proizvođači bilježe pad.

gazirana-pica-lokacija-prodaje-grafNajznačajniji kanal prodaje za gazirana bezalkoholna pića su hipermarketi i supermarketi, kroz koje se u prosjeku proda oko 43 posto kategorije.  U srednjim trgovinama mješovitom robom proda se oko 24 posto, u velikim trgovinama 19 posto, u malim 11 posto, dok se na kioscima i benzinskim postajama zajedno proda oko 5 posto kategorije. Negativna gospodarska situacija u državi odrazila se i na kategoriju gaziranih bezalkoholnih pića te na većinu proizvođača unutar kategorije koji su, ne bi li zadržali potrošnju i potrošače, osnažili prodaju “multipakiranja” te učestalo nudili akcijske cijene.

To je uglavnom imalo nešto veći (negativan) financijski, negoli količinski rezultat.

Dolaskom toplih ljetnih mjeseci kategorija gaziranih bezalkoholnih pića trebala bi doživjeti uzlet, što zbog povećane žeđi i vrućina, tako i zbog željno očekivane turističke sezone.

Slatka, kisela, oštra…
Osnovni elementi gaziranih bezalkoholnih pića su šećer, aroma i voda, koja čini oko 90 posto napitka. U vodu se dodaju šećeri, koji čine oko 10 posto te ugljični dioksid koji čini oko 0,4 posto napitka. Gazirana bezalkoholna pića mogu biti aromatizirana voćnim sokom, aromatičnim biljnim ekstraktima ili sintetskim aromatskim tvarima. Osim toga, u gaziranim pićima se nalaze razne kiseline od kojih se najčešće upotrebljava limunska, askorbinska, fumarna, glukonska, propionska, mliječna, jabučna i vinska kiselina, a služe za postizanje boljeg okusa proizvoda. Cola pića najčešće se proizvode s fosfornom kiselinom kako bi se postigao “oštar okus” te s kofeinom, dok se u pića s citrusnim okusima dodaju prirodne ili sintetske boje kako bi se postigla boja deklariranog voća. Sva gazirana bezalkoholna pića sadrže konzervanse koji sprečavaju rast mikroorganizama. Na tržištu su sveprisutniji tzv. “niskoenergetski” bezalkoholni napici u kojima je šećer zamijenjen umjetnim zaslađivačima. Takvi proizvodi su namijenjeni potrošačima na redukcijskoj dijeti i dijabetičarima. Premda stručnjaci upozoravaju kako gazirana bezalkoholna pića treba konzumirati umjereno, ona su vrlo popularna u cijelom svijetu. Iako su najomiljenija kod mlađe populacije, mnogi ih vole zbog njihovih osvježavajućih svojstva, ali i činjenice da su izrazito raširena te lako dostupna.

Kristina Vrdelja
nielsen-logo-small