Istraživanje tržišta: Dio radne kulture

Istraživanje tržišta može otkriti mnoštvo korisnih informacija koje mogu pomoći u pružanju boljih usluga i postizanju zadovoljstva potrošača. No, istraživanje tržišta se ne bi trebalo smatrati jednokratnom aktivnošću, nego implementirati ga kao kontinuirani proces i dio radne kulture svakog poduzeća.

Globalna tržišna istraživačka industrija širi se ubrzanim tempom, dok poduzeća diljem svijeta sve više ulažu u istraživanje i prikupljanje podataka o nadolazećim i postojećim tržišnim trendovima. Istraživanje tržišta postalo je integrirani dio svih velikih poduzeća jer im takva istraživanja pomažu shvatiti očekivanja svojih potrošača. Istraživanje tržišta podrazumijeva objektivnu i sustavnu analizu, prikupljanje podataka koji se odnose na konkurente, ciljano tržište i poslovno okruženje. Glavni cilj istraživanja tržišta je poboljšati cjelovito razumijevanje svih tih aspekata. Budući da konkurencija među poduzećima raste, a borba za tržišni udio je u stalnom porastu, poduzeća su u stalnoj potrazi za rješenjima koja bi im osigurala prednost nad konkurentima.

POTREBA ZA CJELOVITOM ANALIZOM
Tradicionalni oblici istraživanja tržišta nastoje odgovoriti na pitanje kako razumijevanjem potreba potrošača unaprijediti prodaju. Godinama je istraživanje tržišta proučavalo zašto kupci kupuju ono što kupuju. Razvijene su mnoge metode istraživanja i prikupljanja podataka kojima bi se klasificirale informacije o potrošačima. Istraživači tržišta osmislili su nekoliko načina kako bi saznali više o potrebama potrošača.

Rane strategije sastojale su se uglavnom od nekog oblika promatranja potrošača. Opservacijsko istraživanje i implicitno mjerenje mogu osnažiti svako poduzeće znanjima o svom ciljanom korisniku i pomoći mu razumjeti njegove potrebe. No, samo promatranje ne vodi izravno do razumijevanja motivacije potrošača zašto kupuju ono što kupuju.

Znamo da ljudsko odlučivanje nije čisto logično i racionalno. Temeljeno je na mnoštvu faktora. Tradicionalne metode u kojima se svakom istraživanju pristupa individualno, odvojeno od cjelokupnog konteksta tržišnog okruženja, može biti sporo i nema kapacitet za držanje koraka s integracijom podataka koje se događaju na svakom kanalu. Povezivanje raznih oblika istraživanja u jednu cjelovitu analizu nameće se kao rješenje u razumijevanju potrošača.

PREDIKTIVNA ANALITIKA
Novije strategije sve se više oslanjaju na tehnologiju. Kako tehnologija napreduje, jedan od glavnih trendova je masovno prihvaćanje umjetne inteligencije i automatizacije. Informacije o potrošačima prikupljaju se brže nego što ih istraživači mogu obraditi i analizirati. Tehnološki trendovi uvelike utječu na istraživanje tržišta i industrija istražuje načine kako bi tehnologiju koristila na najbolji mogući način.

Automatizacija u kombinaciji s umjetnom inteligencijom osigurava brža i jeftinija rješenja. Više nije dovoljno samo razumjeti trenutne potrebe potrošača, već je potrebno i predvidjeti njegovo ponašanje i buduće trendove. Stoga je prediktivna analitika postala popularan koncept u obradi podataka.

Za mnoga poduzeća prediktivna analitika nije ništa novo. No, sve se više koristi u raznim industrijama kako bi poduzeća unaprijedila svakodnevno poslovanje i postigla konkurentsku diferencijaciju. Razvoj softvera koji iskorištava dostupne podatke može dati nove mogućnosti istraživanja u usporedbi s tradicionalnim pristupom. Ogromne količine dostupnih podataka olakšavaju i ubrzavaju prepoznavanje obrazaca i percepcije potrošača. To može biti put za predviđanje budućih trendova, prilika i prijetnji.

Istraživanje tržišta budućnosti uključit će više poticajnih istraživanja i novu razinu interakcije s potrošačima jer će važnost biti usmjerena obrascima ponašanja potrošača u stvarnom vremenu te razumijevanje njihovih trenutnih i budućih potreba. Prediktivna istraživanja tržišta imat će prednost, potencijalno dovodeći do razvoja proizvoda koji uključuju detalje koji su u skladu s potrošačkim vrijednostima, uvjerenjima, željama i zahtjevima. Tako se može smanjiti rizik neuspjeha i osigurati bolji povrat ulaganja.

Ukrižavanje i povezivanje rezultata istraživanja s tržišnim trendovima, smjerovima ekonomije, svjetskim događajima, ponašanjem potrošača, promjenama društvenih i demografskih stanja, omogućuje širu sliku i preciznije prikazuje postojeću situaciju. Međutim, odgovore na mnoga poslovna pitanja donosi pravilna asimilacija i analiza tih podataka. Brz i lagan rezultat koji donose nova tehnološka rješenja dolaze s mnogo nedostataka ako se podaci ne analiziraju pravilno.

RAZUMIJEVANJE TRŽIŠTA
Važnost ljudskog faktora u tumačenju dobivenih rezultata zauzela je još veću ulogu u pravilnom tumačenju prikupljenih podataka. To dovodi do veće potrebe za istraživačima tržišta kako bi ih obradili i filtrirali. Da bi bili uspješni, istraživači bi trebali prihvatiti nove tehnologije dostupne za pojednostavljivanje i automatiziranje prikupljanja i analize podataka, oslobađajući vrijeme za rješavanje problema i stvaranje pravilne strategije. Međutim, nova tehnologija zahtjeva svladavanje novih alata i razvijanje vještina izvan tradicionalne pozadine istraživača.

Iako postoji dostupnost podataka u velikim količinama kroz rudarenje podataka, društvene medije i online ankete, samo će istraživač pravilnom analizom i jasnim stajalištem za rješavanje pitanja koja zanimaju klijenta integrirati sve te podatke u smislenu cjelinu. Podaci sami po sebi nemaju nikakvu vrijednost ako se pravilno ne analiziraju. Gomilanje podataka koji se ne koriste pravilno mogu predstavljati velik trošak za vrlo malu vrijednost, dok naposljetku mogu doprinijeti potpuno krivoj percepciji tržišta. Prava vrijednost istraživanja tržišta počiva upravo na tome da na temelju dobivenih podataka pravilno razumijemo tržište i precizno usmjerimo strategiju poslovanja.

Istraživanje tržišta može otkriti mnoštvo korisnih informacija koje mogu pomoći u pružanju boljih usluga i postizanju zadovoljstva potrošača. No, istraživanje tržišta se ne bi trebalo smatrati jednokratnom aktivnošću, nego implementirati ga kao kontinuirani proces i dio radne kulture svakog poduzeća.

Buduća kretanja u segmentu istraživanja tržišta izgledaju uzbudljiva s novijim metodologijama, novim tehnološkim alatima i inovativnim metodama prikupljanja podataka. Kao i u svim ostalim industrijama, potrebno je biti u skladu s inovacijama, pravilno implementirati nova tehnološka rješenja i osigurati kompetentan kadar koji ih može pravilno koristiti i tumačiti.

Prethodni članakdm u Hrvatskoj ostvario više od dvije milijarde kuna prometa
Sljedeći članakMicrosoft u Hrvatskoj pokrenuo inicijativu Dynamics Community Day