zeljko-kerum-ftdLjudi bliski Kerumu kažu da se splitski gradonačelnik želi posvetiti hotelijerstvu i nekretninama

Splitski gradonačelnik Željko Kerum potvrdio nam je, kako su već objavili neki mediji, da se sastao s predsjednikom Uprave Mercatora, Žigom Debeljakom, zbog želje slovenskog trgovačkog diva da kupi trgovački lanac Kerum d.o.o.

– Mercator je izrazio želju da kupi moju tvrtku, ali to ne dolazi u obzir jer je moj sin Joško izrazio želju da nastavi obiteljski posao – rekao nam je kratko Kerum, ne ulazeći u detalje na čiju je inicijativu došlo do sastanka i je li na stolu bila i konkretna ponuda Mercatora.

Kako je ovih dana objavljeno, ali ne i potvrđeno od bilo kojeg od “igrača”u tom velikom poslu, Kerum se s Debeljakom našao u sklopu vlastitoga plana da izađe iz trgovačkog biznisa kako bi se mogao posvetiti hotelijerstvu i nekretninama.

Kao razlog spominje se navodno teško stanje okosnice Kerumova poslovnog carstva – lanca samoposluga. Prema podacima Finina registra godišnjih financijskih izvješća, s posljednjim danom 2008. Kerum d.o.o. zabilježio je čistu dobit od 1,168.902 kune, što je čak za više od 20 milijuna kuna manje nego prethodne godine, a tako dramatičnu razliku u tvrtki objašnjavaju troškovima gradnje velikog trgovačkog centra Joker.

Taj je shopping centar otvoren u listopadu 2007., a prije nekoliko dana proslavio je svoj drugi rođendan. Za usporedbu, Kerum d.o.o. je najveću neto dobit prijavio za 2005. – 29 milijuna kuna, da bi sljedeće dvije godine ona pala prvo na 23,3 milijuna, a zatim na 21,8 milijuna kuna. Ukupni prihod za 2008. iznosio je 1,44 milijarde kuna. S druge strane, porasle su i obveze prema dobavljačima i kreditorima na 1,29 milijardi kuna ili oko 270 milijuna više nego godinu dana prije.

Primjerice, Kerum dobavljačima duguje nešto više od 256 milijuna kuna (što je još uvijek višestruko manje od Agrokora za koji je nedavno objavljeno da duguje dobavljačima više od sedam milijardi kuna). Kerum d.o.o. je svoju imovinu procijenio na 1,5 milijardi kuna, što je rast od 171 milijun u odnosu na 2007., opet vjerojatno zbog Jokera. No, pitanje je koliko je utemeljena najava da bi se Kerum mogao više okrenuti hotelijerstvu.

Naime, danas on ima samo manji hotel Neva Kerum u Podstrani, dok druga dva velika projekta – hoteli Central i Marjan Hilton – nisu blizu realizacije.  (Jutarnji.hr)