Kosor otvorila novi pogon KIM – Mljekare Karlovac

Premijerka Jadranka Kosor danas je u KIM – Mljekari Karlovac otvorila novi proizvodni pogon u kojem će se proizvoditi trajno mlijeko i HDPE boce u koje će se ono puniti, a u koji je vlasnik KIM-a, tvrtka Dukat, uložila 20 milijuna eura.

Dukat je baš kao dukat, kazala je Kosor izražavajući zadovoljstvo ulaganjem u KIM.

Djelatnicima KIM-a i Dukata premijerka je poželjela uspjeh, kako zbog njihovih djelatnika, tako i zbog svih poljoprivrednika koji svoju budućnost vide u suradnji s njima.

U novom pogonu će se godišnje preraditi i u boce za trajno mlijeko puniti oko 75 milijuna litara godišnje.

Član Dukatove uprave za proizvodnju Zoran Škevin kazao je da će KIM i dalje zadržati pogon za oko 60 milijuna litara trajnoga mlijeka pakiranoga u tetrapak, ali će daljnjih 75 milijuna litara pakirati u HDPE boce što predstavlja proširenje proizvodnje i tehnološki iskorak.

Predsjednik Uprave Dukata Mato Zadro kazao je da je KIM kada je prije dvije godine ušao u sastav Dukata bio na tržištu mlijeka imao tržišni udjel od 1,5 posto, a taj se udio sada kreće od 6 do maksimalno 8 posto te se očekuje da će i dalje rasti.

Karlovački župan Ivan Vučić i gradonačelnik Karlovca Damir Jelić podsjetili su na teškoće koje je prošao KIM, tvrtka na crti bojišnice u Domovinskom ratu te s ozbiljnim problemima u procesu privatizacije. Danas seljaci kooperanti KIM-a imaju u KIM-u i Dukatu sigurnog partnera za razvoj svojih mliječnih farmi, kazao je Vučić.

Otvorenju novog pogona KIM-a bili su nazočni i talijanski ministar poljoprivrede Giankarlo Galan te hrvatski ministri Petar Čobanković, Branko Vukelić i Đuro Popijač. (H)