Subway, najveći franšizni lanac brze hrane na svijetu, vraća se u Hrvatsku nakon što je 2009. godine zatvoren posljednji njihov restoran u našoj zemlji. Ova franšiza u prethodnom poslovanju u Hrvatskoj surađivala je s tvrtkom Super-sub, koja je držala šest restorana.

Cilj ove kompanije, koja u Europi posjeduje više od 4.500 restorana, je otvaranje najmanje 22 Sunway ugostiteljska prostora u Hrvatskoj, isključivo u gradovima s više od 50.000 stanovnika.

“U Hrvatskoj sagledavamo neizmjeran potencijal za otvaranje naših restorana. Koristimo priliku da i u ovoj sredini ponudimo naše sendviče od svježih sirovina. Konzument ima na raspolaganju veliki broj sendviča, koje može birati po vlastitom ukusu. Prema našim istraživanjima upravo to zadovoljava zahtjeve hrvatskih konzumenata”, izjavio je Martin Princ, menadžer za razvoj lanca Subway, zadužen za centralnu i istočnu Europu.

Planiraju suradnju s franšizantima, s kojima već počinju uspostavljati kontakte. Poduzetnici koji se žele uključiti u projekt povratka Subwaya moraju platiti 7.500 eura za inicijalnu franšiznu naknadu za prvi restoran te polovicu te svote za idući. Cjelokupna investicija za otvaranje novog restorana kreće se u iznosu od 115.000 eura. U slučaju da franšizant otvori restoran u roku od godine dana, vraća mu se polovica cijene licence.

Iz Subwaya tvrde kako su startni troškovi ove franšize niži nego kod većine drugih restorana takve vrste. No, ovaj puta, poučeni prijašnjim iskustvom, neće žuriti s otvaranjem restorana.

“Prijavljuju se kandidati koji nemaju dovoljno financijskih sredstava da uđu u posao. Nama je izuzetno važno da budući partneri preuzmu standarde naših restorana”, navode odgovorni ljudi iz Subwaya.

Subway je prošle godine u području srednje i istočne Europe otvorio 50 restorana.

“Ove godine očekujemo blag porast te tome prilagođavamo i strategiju razvoja. U zemljama srednje i istočne Europe, gdje već poslujemo, računamo na oko 100 novih restorana. U većini zemalja također računamo na porast prodaje i vrijednosti kupnje klijenata, kao što je bilo ostvareno i prošle godine”, zaključuje Martin Princ. (Lider)