Nakon što je Vlada Velike Britanije najavila kako će se cigarete i duhan za motanje prodavati u standardiziranim neoznačenim pakiranjima od svibnja 2016. godine, industrija je oštro reagirala.

Britanski Institut za ekonomske poslove opisao je taj potez kao “veliku nepravdu za prava kompanija da koriste svoja obilježja i dizajniraju svoja pakiranja”.

Christopher Snowdon sa spomenutog instituta tom je prilikom izjavio: “Nema potrebe pitati se što će biti sljedeće. Samo treba pogledati Australiju gdje je poraslo crno tržište i povećao se broj mladih pušača. Nastaviti s ovakvom odlukom unatoč australskom iskustvu je čisti nemar.”

Britanski političar, Nigel Farage, putem svog Twitter profila je komentirao kako je standardizirana ambalaža “užasno nametanje u izbor potrošača i funkcioniranje slobodnog tržišta” te je nadodao kako bi radi toga trpjela radna mjesta i porezi.

Neovisni prodavači novina također su izgrdili ovaj potez rekavši kako je “nepotreban, nelogičan i čista glupost”.

Paul Baxter iz udruženja koje okuplja lance kioska i male trgovce u Velikoj Britaniji vezano za ovu temu je komentirao: “Od 6. travnja ove godine bit će zabranjeno pokazivanje duhana u svim malim prodavaonicama, a takva situacija već je aktualna u supermarketima i većim dućanima, pa je odluka o uvođenju standardiziranog neoznačenog pakiranja nepotrebna, nelogična i nepoželjna.”

“Iako su neovisni prodavači novina oduvijek bili, i uvijek će biti, podrška svemu što sprječava mlade ljude od pušenja ili odluke o postroženju pravila, staviti cigarete u standardizirana pakiranja nije pravi način za to”, izjavio je Baxter.