ljeto-s-maslinovim-uljem-zagreb-ftdU petak i subotu, 2. i 3. rujna, na Trgu Petra Preradovića, u vremenu od 11 do 19.30 sati, Zagrepčani će moći degustirati najbolja hrvatska maslinova ulja u sklopu manifestacije “Ljeto s maslinovim uljem” koja je dio nacionalnog projekta promocije maslinovog ulja pod nazivom “Hrvatska zemlja maslinovog ulja”.

Ciljevi projekta su jačanje svijesti o kvaliteti hrvatskih maslinovih ulja, edukacija stanovništva o važnosti ali i raznovrsnosti njegovog korištenja te u konačnici povećanje prodaje naših maslinovih ulja na domaćem i inozemnom tržištu.

U dvodnevnoj manifestaciji na Cvjetnom trgu, Zagrepčani i njihovi gosti imaju priliku degustirati maslinova ulja vrhunskih hrvatskih uljara. Svoje proizvode predstavljaju Zlatna polja d.o.o., OPG Žuvić Šimica, PZ Postira, Blato 1902 d.d., Obrt Buddy (Mladen Prtenjača), OPG Srdar (Oleatica), OPG Balija, OPG Marija Buršić, Uje, Brachia, Zvijezda d.d., Agrolaguna, Mattina Croatica, OPG Činić (Oleum Vitae) i Brist d.o.o.

Još 40-ak vrsti maslinovih ulja visoke kvalitete, s područja čitave Hrvatske, posjetitelji mogu kušati na takozvanom Oil baru.

U edukaciju o važnosti maslinovog ulja, vrlo je bitno uključiti najmlađe za koje je osmišljen poseban edukativni strip Petica za maslinovo ulje kroz koji se djeci, na njima prihvatljiv način, jača svijest o važnosti korištenja maslinovog ulja u svakodnevnom životu.

Djeca će uživati i u posebnom okusu sladoleda s maslinovim uljem kao i radionicama na temu masline gdje će moći naučiti prepoznati kvalitetno maslinovo ulje.

Posjetitelji će imati priliku razgledati i izložbu fotografija Danila Dragosavca iz Pule, dugogodišnjeg suradnika časopisa Maslinar i zaljubljenika u motive maslina i maslinovog ulja.

Projekt “Ljeto s maslinovim uljem” održava se po prvi puta ove godine u 15 hrvatskih gradova i povezuje sve hrvatske regije. Do sada su posjećeni Split, Dubrovnik, Korčula, Poreč, Pula, Punat, Rijeka, Šibenik, Zadar, Trogir, Hvar, Bol i Vis, a sada slijedi posjet gradovima kontinentalnog dijela Hrvatske – Zagrebu i Osijeku.

Više od 70 izlagača dobilo je priliku prezentirati svoje proizvode javnosti i ostvariti direktnu prodaju te su svi jednoglasni u stavu kako je ovakvih događanja potrebno više.

Pogledajte video zapis s manifestacije “Ljeto s maslinovim uljem” u Zagrebu:

Nakon Zagreba, manifestacija se seli u Osijek, 8.rujna, čime “Ljeto s maslinovim uljem” u Hrvatskoj službeno i završava za ovu godinu. No, maslinari će već 9,10 i 11. rujna svoje proizvode predstaviti i na prvom nastupu u inozemstvu, u Beogradu.

Hrvatska zemlja maslinovog ulja se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja i Hrvatske gospodarske komore, a podršku projektu su dali Grad Zagreb i TZ Grada Zagreba kao i brojni proizvođači maslinovih ulja poput Zvijezde, Agrolagune i Brachie. Partner projekta je i prva hrvatska oleoteka Uje koja redovito sudjeluje u svim akcijama u kojima se promovira maslinovo ulje.

Projekt se nastavlja i nakon završetka ljeta te će i tijekom godine sustavno raditi na promociji maslinovog ulja u Hrvatskoj i inozemstvu čime će se ojačati razvoj domaćih brendova i stvoriti kvalitetan izvozni proizvod, a Hrvatsku predstaviti kao zemlju koja proizvodi izvrsna maslinova ulja, navode iz tvrtke Manufaktura, organizatora cijelog projekta.