Kategorija u posljednjih godinu dana bilježi pad vrijednosne prodaje u odnosu na godinu ranije pri čemu ukupno 70% vrijednosne prodaje kategorije prolazi kroz moderne formate.

Kategorija “Dodaci kolačima i pudinzi” sastoji se od praška za pripremu kolača, mliječnih deserata, maslaca i margarina te čokolade za kuhanje. Prašci za pripremu kolača obuhvaćaju vanilin šećer, prašak za pecivo, učvršćivače za slatko vrhnje, kreme za kolače, želatine, prašak za pripremu ledenog deserta, preljeve za torte, puding u prahu, škrobno brašno, šlag pjene te suhi kvasac. U mliječne deserte ubrajamo pudinge, sirne deserte te ostale rashlađene deserte.

Nielsenovim panelom maloprodaje obuhvaćeno je tržište Hrvatske koje uključuje hipermarkete (iznad 2.500 m2), supermarkete (301 – 2.500 m2), trgovine mješovitom robom (ispod 300 m2). Panel maloprodaje ne uključuje veleprodaju, Cash&Carry, specijalizirane trgovine, online prodaju, diskontere, tržnice, mesnice i ugostiteljstvo.

Maslac i margarin segment su s najvećim vrijednosnim udjelom u kategoriji s 43%, a potom slijede mliječni deserti s 27%, dodaci za kolače i pudinzi s 20% te čokolada za kuhanje s 9%. Kategorija u posljednjih godinu dana bilježi pad vrijednosne prodaje u odnosu na godinu ranije. Promatrajući aspekt mjesta prodaje vidimo da se ukupno 70% vrijednosne prodaje kategorije ostvaruje kroz moderne formate (supermarketi, hipermarketi), a preostali dio kroz tradicionalne formate (trgovine mješovitom robom manje od 300 m2). U posljednjih godinu dana, zaključno s prosincem 2021. godine, promatrajući vrijednosno, vodeća tri proizvođača zastupala su 44% vrijednosne prodaje kategorije dodataka kolačima i pudinga. Abecednim redoslijedom oni su: Dukat, Vindija te Zvijezda.