Dolasci stranih navijača za FIFA Svjetsko prvenstvo 2022. djelovat će kao katalizator rasta alkoholnih pića u zemlji domaćinu.

Industrija alkoholnih pića morat će se prilagoditi, budući da će Katar – mali konzervativni islamski arapski emirat – postati epicentar globalne sportske zajednice kao domaćin Svjetskog prvenstva u nogometu. Ovo donosi izazove za one koji bi željeli uživati u alkoholnim pićima jer je u skladu s lokalnim zakonom pristup alkoholu omogućen samo za nemuslimane, bilo da su turisti ili useljenici.

Što se tiče maloprodaje, katarski zakon propisuje da samo vlasnici licence za alkoholna pića koji ispunjavaju određeni prag prihoda smiju kupovati alkoholna pića, pa čak i u tom slučaju potrebna je identifikacija prilikom kupnje jer je prodaja katarskim muslimanima zabranjena. Katarska distribucijska kompanija (Qatar Distribution Company – QDC), podružnica Qatar Airwaysa u vlasništvu katarske vlade, jedini je dopušteni uvoznik i prodavač alkoholnih pića. Što se tiče ugostiteljstva, pića se konzumiraju samo u nekoliko odabranih barova i pojedinih restorana u sklopu hotela.

Izvor: Euromonitor International

Međutim, očekuje se da će konzumacija alkohola rasti jer će dolasci turista u Katar neizbježno biti popraćeni povećanjem prodaje u HoReCa kanalu i maloprodaji jer će se masa ljudi sliti u zaljevski emirat. Prodaja putem e-trgovine bit će olakšana jer je QDC uspješno pokrenuo vlastitu web stranicu kako bi olakšao kupnju. Gledajući nešto liberalnije tržište pića na Bliskom istoku, kao što su Ujedinjeni Arapski Emirati, potrošnja po glavi stanovnika je gotovo 50 posto veća od one u Kataru. Ovo je kontrast naspram konzervativnijih tržišta GCC-a kao što su Kuvajt i Saudijska Arabija, gdje se legalna konzumacija alkohola ne događa izvan diplomatskih krugova (GCC – Gulf Cooperation Council; Vijeće za suradnju zemalja Zaljeva okuplja Bahrein, Kuvajt, Oman, Katar, Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate, op. ur.).

KATALIZATOR RASTA
Dolasci stranih navijača za FIFA Svjetsko prvenstvo 2022. djelovat će kao katalizator rasta alkoholnih pića u Kataru. U cijeloj regiji, očekuje se da će Katar biti na trećem mjestu po postotku rasta dolazaka stranih turista u 2022. godini. Konkretno, očekuje se da će emirat zabilježiti priljev od 1,4 milijuna ljudi. Ovi dolasci neće samo potaknuti regionalnu i lokalnu potrošnju alkoholnih pića u maloprodajnom segmentu, nego će također pozitivno utjecati na industriju usluživanja hrane, s procijenjenim rastom tog segmenta od 4,7 posto između 2021. i 2022., budući da potrošači ručaju u poznatim lancima restorana, hotelima i drugim ugostiteljskim objektima. Katar će stoga predvoditi rast ukupnog volumena u milijunima litara na regionalnoj razini, pri čemu će najveći rast biti vidljiv u njegovoj najvećoj kategoriji, pivu, koje dominira sa 75 posto maloprodajnih količina. Trenutačno je konzumacija alkoholnih pića u ugostiteljskim objektima ograničena s izuzetkom sportskih barova i restorana unutar hotela s 4 i 5 zvjezdica, salona zračnih luka, kao i emiratske zrakoplovne tvrtke Qatar Airways u kojima potrošači mogu konzumirati alkoholna pića.

UTJECAJ NA SVJETSKE TRENDOVE
Kako će Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru utjecati na alkoholna pića u svijetu?
Jedinstvenost FIFA Svjetskog kupa 2022. znači da je ono prvo koje se ikada održava na Bliskom istoku – s prethodnim natjecanjima koja su se odigravala u Europi ili Latinskoj Americi. Spektakl možda neće radikalno promijeniti krajolik alkoholnih pića u Kataru, ali ima potencijal povećati prodaju alkoholnih pića na globalnoj razini u vrijeme ozbiljnih makroekonomskih problema.

Događaj će se također poklopiti s reklamnim prilikama za Budweiser, The Coca-Cola Company i McDonalds, koji su glavni partneri Svjetskog nogometnog prvenstva u sektoru hrane i pića. MENA je u prošlosti bila domaćin sportskih događaja, a uskoro se održavaju i druga velika zbivanja kao što su Svjetsko boksačko prvenstvo u teškoj kategoriji u Džedi u Saudijskoj Arabiji i Formula 1 Grand Prix u Abu Dabiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Regija stoga povećava svoju ulogu domaćina globalnog sporta. Naposljetku, ono što je najvažnije za Katar je ostaviti potrošačima lijepo iskustvo – jer sport sa sobom donosi stvaranje uspomena (kao i uživanje u piću). Hayya Hayya (Better Together), službeni FIFA Qatar soundtrack, simbolizira želju domaćina da se udovolji potrošačima koji dolaze iz svih krajeva svijeta – gdje će većina očekivati alkohol – dok se također pridržava svetih zakona. Samo će Katar sam znati kako najbolje uspostaviti ovu ravnotežu.