Za razliku od brojih drugih kategorija, ovdje nije zabilježen značajniji napredak komunikacije jeftinijih cijena, dok je promocija s dodatnim pakiranjem čak značajno pala

U okviru analize kretanja u kategoriji mješavina i dodataka za kolače pogledajmo koji su osnovni pokazatelji komunikacije predstavnika ove kategorije putem kataloga i letaka trgovaca. Analiza se odnosi na broj promocija u periodu listopad 2015. – rujan 2016. u usporedbi s prethodnih 12 mjeseci (MAT razdoblje).

BRENDOVI JAČAJU
Sastojci za pečenje daleko su najpopularnija grupa proizvoda u sklopu ove kategorije te u ukupnom broju promocija zauzimaju dvije trećine udjela (67%) te su u zadnjih 12 mjeseci porasle za 1% u odnosu na prethodni godišnji period.

S istim tempom rasta slijedi tučeno vrhnje koje je zauzelo 18% kvantitativnog udjela, dok su mješavine za pečenje ostale na 11%. Na kraju dolaze tučeno vrhnje u prahu koje je na međugodišnjoj razini smanjilo udio u broju promocija s 4% na 3%, a tučeno vrhnje za deserte u prahu je zadržalo lanjskih 1% udjela.

Pogledamo li kakav je omjer proizvođačkih i trgovačkih marki, vidimo da brendovi proizvođača dobivaju na snazi jer su u zadnjih godinu dana svoj udio u ovom oglasnom kanalu povećali za 3% i sada drže ukupno 85% udjela u broju promocija kategorije.

Unatoč tome, prisutnost trgovačkih marki je i dalje značajna, a među njima se osobito ističe Lidlova marka Belbake koja je u broju promocija ostvarila rast s lanjskih 15% udjela na ovogodišnjih 28%, čime je daleko odmaknula svojoj pratnji.

Metroova marka Horeca Select ima 6% udjela uz pad od 4% u usporedbi s prethodnih 12 mjeseci, a isto toliko ima i Fineta (marka NTL grupacije), koja je pak ostala na lanjskoj razini. S 5% udjela i trendom blagog rasta slijedi još jedna marka Metroa, Aro, dok je suprotan trend, pad s 5% na 4%, zabilježila Lidlova marka McEnnedy.

Marka Spar je ostvarila veliki pad, s lanjskih 13% udjela na aktualnih 3%, dok je Konzumov K Plus zauzeo isto toliko udjela, ali je u odnosu na Spar ipak zabilježio samo blagi minus od 2% u usporedbi s prethodnom godinom.

TIPOVI I VOLUMENI
Najzastupljeniji tip promocije je obični, “(blank)”, tip oglasa s fotografijom i cijenom, koji je kod proizvođačkih marki zauzeo 35% udjela (isto kao i lani), a kod trgovačkih marki 9% (-2% u odnosu na lani).

Tip promocije “X%cheaper”, koji komunicira sniženu cijenu proizvoda, porastao je za 2% kod proizvođačkih i sada ima 34% udjela u broju promocija, a kod trgovačkih marki je ostao na 5% udjela. Kod proizvođačkih marki još su značajni “Free pack” tj. promocija s dodatnim proizvodom koja je pala s 13% na samo 6%, a ostali su tipovi promocije istodobno porasli s 3% na 11%.

Zanimljivo je još spomenuti i podjelu prema volumenu pakiranja. Najčešća mjerna jedinica je gram koja je smanjila udio s 82% na 71%, dok su kilogram sa 16% udjela u broju promocija i rastom od 8% te komad s 14% udjela (+4%) imali pozitivan trend u zadnjih 12 mjeseci.

Erlanda Ivić-Mandić
e.ivic@focusmr.com
Marko Havaši
m.havasi@focusmr.com