Pad globalne proizvodnje vina

Francuska i Italija, dva najveća proizvođača u Europskoj uniji, zabilježile su pad proizvodnje od 15%, dok je Španjolska pretrpjela pad od 24%

Globalna proizvodnja vina pala je ove godine oko 10%, a glavne proizvođače Francusku, Italiju i Španjolsku najviše su pogodili nepovoljni vremenski uvjeti, objavila je Međunarodna organizacija za vinogradarstvo i vinarstvo (OIV).

U svojoj prvoj procjeni ovogodišnje proizvodnje vina, Međunarodna organizacija za vinogradarstvo i vinarstvo (OIV) u četvrtak je izvijestila kako je ukupna proizvodnja dosegla 263 milijuna hektolitara. No vijest nije posve loša za ljubitelje vina budući da je uz pad s prošlogodišnjih izuzetno visokih 294 milijuna hektolitara proizvodnja dosegla prosjek.

Francuska i Italija, dva najveća proizvođača u Europskoj uniji, zabilježile su pad proizvodnje od 15%, dok je Španjolska pretrpjela pad od 24%. Proizvodnja u sve tri zemlje bila je ispod njihovog petogodišnjeg prosjeka, objavio je OIV.

“To se uglavnom može objasniti lošim vremenskim uvjetima, osobito vrlo hladnim i kišovitim proljećem koje je pratilo izuzetno vruće i suho ljeto”, navode u OIV-u.

U EU se proizvodi 60% ukupnih globalnih količina vina, a procjenjuje se kako je ove godine proizvedeno 156 milijuna hektolitara odnosno 26,7 milijuna hektolitara manje nego 2018. Najveći dio vina, čak 80 posto, proizvede se u Francuskoj, Italiji i Španjolskoj.

Bolje vijesti vrijede za proizvođače u Sjedinjenim Državama. OIV je objavio kako je u toj zemlji, prema preliminarnim procjenama, proizvodnju vina u odnosu na 2018. godinu pala samo 1%, uz napomenu kako bi se konačni podaci mogli donekle razlikovati.

Do pada proizvodnje došlo je i na južnoj hemisferi, pokazuju procjene OIV-a, iako je proizvodnja općenito u skladu s petogodišnjim prosjekom.

Argentina i Čile, dva najveća proizvođača vina u Južnoj Americi, zabilježili su pad od 10% i 7%.

Unatoč suši koja je pogodila taj dio planeta, proizvodnja je u Južnoj Africi porasla za 3% na 9,7 milijuna hektolitara, ali u obzir treba uzeti vrlo slabu proizvodnju iz 2018.

Procjene OIV-a ne uključuju sokove i mošt, a temelje se na podacima prikupljenim u 28 zemalja, što predstavljalo 85% svjetske proizvodnje u 2018. godini, zaključuje se u priopćenju.

Prethodni članakSrbija: Delhaize se probio na vrh liste maloprodajnih lanaca
Sljedeći članakKonzum predstavio najnoviji program vjernosti KitchenAid