Premium proizvodi – Čarobna formula za privlačenje kupaca

Cijena nije jedini parametar koji diferencira premium proizvode od standardnih. Visoka cijena na nekvalitetnom proizvodu nikako ne može graditi dugoročan uspjeh nekog proizvoda, tako da možemo reći da su zapravo kvaliteta i imidž koje premium proizvodi nude čarobna formula za privlačenje kupaca.

BRANDpuls je Ipsos alat za brend i marketing management koji nudi detaljnu analizu tržišta i dubinsku analizu potrošača na velikom broju proizvodnih kategorija. BRANDpuls kombinira tržišne indikatore s različitim tipovima podataka kao što su demografija, psihografija, kupovne navike i korištenje medija. Podaci korišteni u analizi koja slijedi prikupljeni su u prvoj polovini 2021. godine na području Hrvatske.

NA DOBROM PUTU
Generalno, tržište proizvoda obiluje raznovrsnom ponudom brendova. Osim trgovačkih marki, te standardnih brendova, u ponudi postoje i tzv. premium brendovi koji većinom privlače potrošače viših primanja. Ipak, cijena nije jedini parametar koji diferencira premium proizvode od standardnih. Visoka cijena na nekvalitetnom proizvodu nikako ne može graditi dugoročan uspjeh nekog proizvoda, tako da možemo reći da su zapravo kvaliteta i imidž koje premium proizvodi nude čarobna formula za privlačenje kupaca. Također, oni su i imperativ ako premium proizvodi stvarno žele biti i ostati premium. Ovo je nešto što se gradi iskustvom, vrhunskom uslugom i kvalitetom, sluhom za potrošače, a ako su sve uključene varijable stabilne, možemo reći da je neki proizvod na dobrom putu da postane premium proizvod.

ANALIZA POTROŠAČA
Analiza u nastavku obuhvaća potrošače s područja Hrvatske u dobi od 16 do 64 godine koji često kupuju luksuzne / premium proizvode. Naravno, ovo ne isključuje mogućnost da promatrani potrošači kupuju i ostale proizvode (standard i/ili trgovačke marke). Ukupno je 20% Hrvata u dobi od 16 do 64 godine odgovorilo potvrdno na tvrdnju da često kupuju luksuzne / premium proizvode. U procjeni populacije to je nešto malo više od pola milijuna potrošača u navedenoj dobnoj skupini.
Muškarci nešto češće pokazuju sklonost prema kupovini premium proizvoda, a promotrimo li dobne skupine, iznadprosječno su to osobe u dobi od 20 do 39 godina.

U postotku, ove potrošače najviše nalazimo na području Zagreba i okolice. Očekivano, s obzirom na više cijene ovih proizvoda, potrošači koji naginju njihovoj kupovini iznadprosječno su iz kućanstava najviših ukupnih prihoda.

Velika većina promatranih potrošača tendira ka posredovanju identiteta prilikom kupovine proizvoda. Nerijetko je to kupnja modernih i popularnih proizvoda te proizvoda koje preporučuju poznate osobe koje uživaju simpatije ovih potrošača. Atraktivnost proizvoda također nosi faktor privlačnosti te će ih nagnati na kupovinu. Dakle, kroz proizvode koje kupuju ovi potrošači žele upravo one proizvode koji nešto govore o njima te da sam proizvod svojim karakteristikama i izgledom odgovara njihovoj osobnosti. Vjernost nekoj marki ili brendu je izražena, iako i funkcionalnost samog proizvoda igra veliku ulogu u odabiru.

Izražen je interes za novim tehnologijama, prate se vijesti o novim mogućnostima tehničkih uređaja te se teži priuštiti moderne tehničke uređaje. Ova skupina voli biti u tijeku s novim tehnološkim dostignućima što im nerijetko financijske mogućnosti i dopuštaju.

Prethodni članakDegustacija belgijskih piva u Zagrebu
Sljedeći članakSmarter: Digitalizacija poljoprivrede ključ za podizanje produktivnosti