01sir-kupovne-navike-ftd-777Sireve kupuje čak 96% kućanstava, a u razdoblju srpanj 2015. – lipanj 2016. kategorija bilježi stabilnu prodaju u odnosu na prethodno godišnje razdoblje

Podaci GfK Panela kućanstava pokazuju da kućanstva u Hrvatskoj godišnje troše oko 800 milijuna kuna na sireve za potrebe kućanstva. Kupuje ih čak 96% kućanstava, a u razdoblju srpanj 2015. – lipanj 2016. (MAT lipanj 2016.) bilježe stabilnu prodaju u odnosu na prethodno MAT razdoblje.

Analiziramo li razvoj kategorije na razini devet vodećih trgovaca, uočavamo da su Tommy i Lidl trgovci s najvećim destinacijskim indeksom. Plodine, Interspar, NTL, Billa i Konzum također imaju veći kategorijski SOW u odnosu na svoj ukupni SOW na FMCG tržištu.

sirevi.share of wallet ktc-a, mat lipanj 2015.S druge strane, KTC i Kaufland imaju neiskorišteni potencijal u kategoriji jer im je destinacijski indeks ispod 100. Pritom u ovoj analizi ne uspoređujemo trgovce na način da možemo tvrditi kako je jedan uspješniji od drugoga, nego na način da je jedna kategorija u asortimanu određenog trgovca uspješnija od drugih kategorija u njegovom asortimanu.

KTC U FOKUSU
Zanimljiv je slučaj KTC-a koji, premda ima relativno nizak udio u novčaniku kupca (Share of Wallet – SOW) u sirevima, u posljednjem MAT-u značajno povećava SOW u kategoriji sira. Dok u periodu MAT lipanj 2015.

propustene prilike KTC-a u sirevima, MAT lipanj 2015.KTC zadržava 5,3% novca koji kupci KTC-a troše na sir, u MAT lipanj 2016. KTC zadržava 7% novca koji kupci KTC-a troše na sir. Pritom je i postotak kupaca KTC-a koji kupuju kategoriju u KTC-u rastao s 39,7% na 42,3%.

share of wallet KTC-a u sirevima, MAT lipanj 2015.To su dobre vijesti za KTC, no postoji prostor za rast jer čak 58% kupaca KTC-a koji su kupci kategorije ne kupuju kategoriju u tom trgovačkom lancu.

destinacijski sow index trgovaca u kategoriji siraKTC ima prostora za dodatni rast u kategoriji jer njegovi kupci čak 93% svog novca u kategoriji troše kod drugih trgovaca.

U Konzumu na sireve troše gotovo četiri puta više nego u KTC-u (26% novca u kategoriji), u Lidlu 14,6%, Kauflandu 10,9%, Plodinama 8,6% itd.

Također je zanimljivo da kupci KTC-a pokazuju natprosječan afinitet prema kupovinama sira u Kauflandu, Billi, Lidlu i Intersparu.

Mladen Kožić
mladen.kozic@gfk.com
Client Relationship Manager
gfk logo