Za otprilike 21% korisnika kategorije slanih grickalica jako je bitna marka brenda koji konzumiraju. Ostalim korisnicima kategorije marka nije jako bitna što nam govori da je lojalnost u ovoj kategoriji niža i ima još prostora za rast.

U okviru BRANDpuls istraživanja prate se marketinški pokazatelji uspjeha za kategoriju slanih grickalica (štapići, pereci, krekeri…) i brendove unutar nje. Ovi marketinški pokazatelji važni su nam za uspješno vođenje brenda i rano uočavanja mogućih problema i prilika. Podaci korišteni u analizi koja slijedi prikupljeni su u drugoj polovici 2017. godine na području Hrvatske.

U populaciji stanovnika Hrvatske od 15 do 64 godine ukupno 71% potrošača konzumira slane grickalice. Velikih (“Heavy”) korisnika kategorije, koji konzumiraju slane grickalice jednom tjedno i češće, ima 19%.

Umjerenih (“Medium”) korisnika, koji konzumiraju slane grickalice dva – tri puta mjesečno do jednom mjesečno, ima 30%, a udio malih (“Light”) korisnika, tj. onih koji konzumiraju slane grickalice jednom mjesečno i rjeđe, iznosi 22%. Ukupno 29% populacije ne konzumira slane grickalice.

NISKA LOJALNOST
Za otprilike 21% korisnika kategorije slanih grickalica jako je bitna marka brenda koji konzumiraju. Ostalim korisnicima kategorije marka nije jako bitna što nam govori da je lojalnost u ovoj kategoriji niža i ima još prostora za rast. Samo 13% korisnika kategorije lojalno je nekom brendu u kategoriji. Jako malo korisnika slanih grickalica konzumira ih na svakodnevnoj bazi, samo 2%, a skoro trećina korisnika kategorije slanih grickalica konzumira ih rjeđe od jednom mjesečno (30%).

Veliki korisnici slanih grickalica, koji ih konzumiraju jednom tjedno i češće, podjednako su muškarci i žene. Najviše ih nalazimo u dobi od 30 do 49 godina, ali ih je među mlađom populacijom, 15 do 19 godina, statistički značajno više (13%), nego u populaciji Hrvatske.

Ukupno 55% velikih korisnika je u braku, a 56% njih su roditelji. Imaju prosječne do više prihode kućanstva i pripadaju u višu srednju klasu. Najviše ih živi u Zagrebu i okolici te Slavoniji. Od medija skloni su televiziji i internetu, a od tema ih zanimaju sport i tehnologija. U prehrani imaju izražene gastronomske sklonosti, vole isprobavati nove stvari koje se nađu na tržištu, skloni su hraniti se zdravo, ali ne toliko da ih to spriječi u uživanju u hrani. Doručkuju gotovo svaki dan, a najviše vole slane kiflice, peciva, bureke, pogačice i sl. Kada kupuju bitan im je imidž proizvoda, a slane grickalice i slatkiše najčešće kupuju u Lidlu i Konzumu.

Prema životnom stilu velikih korisnika slanih grickalica najveća je skupina osviještenih individualaca. Žive urbanim stilom života, skloniji su aktivnoj konzumaciji kulturnih priredbi poput kina, koncerata i kazališta. Vole se zabavljati s prijateljima i poznanicima, ali svoje interese ne svode samo na dobar provod.

Mnogo važnosti polažu na osobno zdravlje, skloni su hraniti se zdravo, a na kuhanje gledati kao na užitak. Visoko vrjednuju obrazovanje i otvoreni su prema novim spoznajama. Važan im je ugled u društvu. Ekološki su osviješteni i velik značaj pridaju temama koje se odnose na to područje. Zainteresirani su za uređenje doma, ne zaziru od kućanskih poslova. Aktivno se služe računalom, zainteresirani su za suvremenu tehnologiju te su politički osviješteni.

KORIŠTENJE I PERCEPCIJA
Čak dvije trećine velikih korisnika slanih grickalica smatra da su one neizostavne na putovanjima i izletima. Pritom njih 60% kada počne jesti slane grickalice ne može stati i smatra da zabave bez slanih grickalica nisu prave zabave. Trećina radije bira slane grickalice (štapići, pereci, krekeri…) ispred čipsa ili flipsa, a tek četvrtina smatra da su one izvrstan međuobrok i da imaju manje kalorija od ostalih grickalica.

Osim općenitog praćenja kategorije slanih grickalica unutar BRANDpuls istraživanja prate se i brendovi. Najvažniji indikator koji pratimo svakako je razina korištenja (“Usage”), marketinški indikator koji najbolje govori o vitalnosti brenda. Praćenje korištenja važno je za procjenu potrošačke mase na koju u određenom trenutku možemo računati.

Korisnik brenda konzumirao je isti u posljednjih mjesec dana. Među velikim korisnicima kategorije prvi brend je Bobi, s 55% korisnika u posljednjih mjesec dana. Na drugom se mjestu nalazi Tuc, a na trećem Kviki grickalice. Među mnogobrojnim indikatorima koji se prate unutar BRANDpulsa nalazi se i BRANDimage.

BRANDimage je prosječna ocjena općeg dojma o brendu i dobar je početni indikator percepcije brenda kod potrošača. Potrošači ne biraju brend isključivo na temelju objektivne analize karakteristika proizvoda, već i na temelju imidža, odnosno percepcije koju imaju o brendu i potrošačima tog brenda. Među našim top brendovima, kod velikih korisnika kategorije, prvi brend po imidžu je Tuc s prosječnom ocjenom 7,58 od 10. Odmah u stopu ga slijede Bobi i Kviki grickalice.