Sredstva za čišćenje stakla – lojalnost potrošača: Pad zbog gubitka kupaca

Sredstva za čišćenje stakla bilježe negativan trend u učestalosti kupovine te u prosječnim cijenama koje padaju treću godinu zaredom

Iako na internetu i pojedinim TV emisijama sve češće nailazimo na primjere kako sami možemo pripremiti sredstvo za čišćenje stakla, većina radije bira kupovinu postojećih komercijalnih sredstava.

Za razliku od kategorije svih sredstava za čišćenje (univerzalnih, za drvene površine, za wc, za kuhinju itd.) koja je u 2012. zadržala vrijednost i volumene iz 2011., sredstva za stakla bilježe 9%-tni pad volumena.

Najvećim dijelom je to posljedica gubitka kupaca. U prošloj godini ovaj segment ima 8% kupaca manje u odnosu na 2011. Jesu li odlučili sami pripremati ova sredstva ili koriste neka druga sredstva iz susjednih kategorija, tema je koju bi valjalo dodatno istražiti.

Sredstva za čišćenje stakla bilježe negativan trend i u učestalosti kupovine, te u prosječnim cijenama koje padaju treću godinu zaredom.

Kada analiziramo vodeće brendove, primjetna je izrazita koncentriranost što je vidljivo iz podatka da Top 5 brendova (Ajax, Arf, Clin, Super Jon, W5) drži 86% tržišta.

Iako Ajax i Arf uvjerljivo brane prve dvije pozicije prema tržišnom udjelu, prema stopi rasta u 2012. pobjednik je Super Jon. Zanimljiva je i pozicija trgovačkih marki koje već tri godine stagniraju na 12% udjela od čega gotovo polovinu drži Lidlov W5.

RAST I UZ VIŠU CIJENU
Zanimljivo pitanje koje se nameće u ovoj kategoriji proizvoda jest: “Koja je tajna Super Jonova recepta?“ Ne ulazeći u očito uspješne pregovaračke vještine Labudovih prodavača i taktike pozicioniranja na policama, primjećujemo jednu zanimljivu činjenicu.

Dok je u 2011. cijena Super Jona bila niža od cijene Ajaxa, Arfa i Clina kao glavnih konkurenata, u 2012. potpuni obrat – cijena Super Jona je viša od cijene sva tri konkurenta, a ipak on uspijeva privući nove kupce i povećati volumene prodaje.

Gornja dva kvadranta matrice (Napredak i Uspjeh) priloženog grafikona prikazuju brendove od kojih Super Jon uzima vrijednost. Cjelokupni rast Super Jon duguje privlačenju kupaca drugih brendova, a čak 70% njegova rasta dolazi od kupaca Ajaxa i Arfa.

U vremenu cjenovnih ratova, primjer Super Jona pokazuje da se može rasti i kada ste izazivač s višom cijenom u odnosu na lidere kategorije.

Mladen Kožić, Sales Manager

Prethodni članakNabava.net: Nezaobilazna stranica za pametnu kupnju
Sljedeći članakDobit Konzuma povećana 238,9 posto