Tjestenina je skupni naziv za proizvode od rezanog svježeg ili sušenog tijesta, najčešće bijelo-žute boje, dok se njezini oblici broje u stotinama s više od tisuću različitih naziva među kojima su najpoznatiji: špageti, makaroni, rezanci, pužići, listovi za lasagne

Zbog jednostavnosti pripreme i čitavog niza obroka koje možemo pripremiti s tjesteninom, ova namirnica elementarna je i nalazi se na zalihi gotovo svakog domaćinstva.

Popularna kod kuharica jednako je omiljena kao jelo diljem svijeta, poglavito zahvaljujući brojnoj talijanskoj imigraciji kojoj je tjestenina uz malo umaka od rajčice generacijama predstavljala primaran obrok: ukusan, hranjiv i u to vrijeme najvažnije, jeftin.

Iako se još uvijek debatira je li proizvodnja tjestenine prvo zabilježena u Kini ili Italiji, “Velika čizma“ svakako predstavlja sinonim za tjesteninu i prednjači u svjetskoj konzumaciji po stanovniku s 26 kilograma godišnje.

Zabilježena prije gotovo 4000 godina, tjestenina je skupni naziv za proizvode od rezanog svježeg ili sušenog tijesta koja se pripremaju kuhanjem.

Obično je tjestenina izrađena od beskvasnog tijesta od pšeničnog brašna pomiješanog s vodom, no može biti i s brašnom drugih žitarica te se toj osnovnoj mješavini može dodati niz sastojaka, ovisno o njezinoj konačnoj namjeni.

Najčešći sastojak koji se dodaje su jaja, a osim njih tu su i raznoliki začini, sirevi, povrće pa čak i crnilo od sipe. Ovi potonji tjestenini daju zanimljivu boju, kao i laganu aromu.

Inače, tjestenina je najčešće bijelo-žute boje, dok se njezini oblici broje u stotinama s više od tisuću različitih naziva među kojima su najpoznatiji: špageti, makaroni, rezanci, pužići, listovi za lasagne.

RAST PRODAJE
Prema Nielsenovoj definiciji, ova kategorija uključuje tjesteninu, običnu ili punjenu, koju je prije jela potrebno skuhati. Može biti duga, kratka, punjena… Isto tako uključuje tjesteninu za juhu i tjesteninu za dijabetičare.

Kategorija ne uključuje tjesteninu koja se drži u hladnjaku, tjesteninu u kombinaciji s određenim umacima ili tjesteninu na kojoj je napisano ‘Noodles’ (to je obično istočnjačka tjestenina – japanska ili kineska).

Na temelju ograničenih podataka (elektronski podaci o prodaji trgovačkih lanaca s kojima Nielsen surađuje), u zadnjih 12 mjeseci (lipanj 2012. – svibanj 2013.) na hrvatskom maloprodajnom tržištu prodano je 10,8 milijuna kilograma tjestenine, što je za 3,3% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Istodobno, vrijednosna prodaja iznosila je 159 milijuna kuna, što je za 1,2% više nego u istom razdoblju lani.

LJETNI OBROK
U zadnjih godinu dana, najveći količinski udio u prodaji ima tjestenina u pakiranjima od 251 – 500 g (79,2%), zatim pakiranja od 501 – 1000 g (19,4%) te ostala pakiranja (do 250 g i više od 1001 g) 1,4%.

Gledajući prema sastavu, tjestenina bez jaja prodaje 83% količina kategorije, dok tjestenina s jajima ima oko 17% količinskog udjela.

Vodeći proizvođači za ovu kategoriju su trgovačke robne marke, zatim slijede Barilla (Barilla, Piccolini, Emiliane), Pasta Zara (Pasta Zara, Gondola, L’italiana, Pagani), Marodi (Marodi), Tjesteninka (Tjesteninka), Prerada (Cetina), te Ragusa (Paradiso).

Spomenute trgovačke robne marke imaju količinski udio od 39% te im, kao i u većini prehrambenih kategorija, iz godine u godinu raste prodaja. Tako trgovačke robne marke u ovoj kategoriji u posljednjih godinu dana bilježe rast od značajnih 6%.

Valja spomenuti i da je tjestenina pomalo sezonalnog karaktera. U ljetnim mjesecima (od lipnja do rujna) bilježi nešto veću prodaju, što zbog turističke sezone, što zbog laganije ljetne prehrane. Bilo kako bilo, uz ovaj jednostavan i hranjiv obrok, začinite ljeto s preko tisuću raznih varijanti jela od tjestenine.

Hranjiva vrijednost tjestenine
Svojevremeno je tjestenina bila namirnica podvrgnuta priličnoj kritici. Razlog tome je mišljenje tzv. “estetičara” koji su je proglašavali odgovornom za debljanje velikog broja ljudi. Međutim, upravo suprotno, tjestenina kao jedan od glavnih čimbenika najpravilnije prehrane – mediteranske prehrane, predstavlja namirnicu koja ne deblja i ne opterećuje organizam. Znanstveno je dokazano da uvođenje tjestenine u svakodnevni jelovnik osigurava tijelu dotok najboljih izvora lako dostupne energije – složenih ili kompleksnih ugljikohidrata. Na taj način organizam dobiva tvari potrebne za dnevni umni i tjelesni rad u obliku namirnice koja ne opterećuje stanicu, a ujedno čini osnovu brojnim jelima koja se uz odgovarajuće umake i dodatke mogu pretvoriti u najfinije delicije.
Izvor: www.plivazdravlje.hr

Tjestenina: Omiljena namirnica na 1000 načina
Milanka Ćorić
Analitičar, AC Nielsen