Rižin papir je vrlo tanko razvaljano i sušeno tijesto od riže, vode i soli. Potječe iz područja Istočne Azije, ali jako brzo je stekao svoju popularnost u cijelom svijetu. U nastavku pročitajte zašto je uvijek dobro imati rižin papir u kuhinji te provjerite par ideja za korištenje koja nam donose savjetnici iz bio&bio trgovina zdravom hranom.

  1. Bez glutena
    Zamijenite tortilje, tijesta i sve što inače ne smijete ako izbjegavate gluten jer iz tradicionalne vijetnamske kuhinje dolazi savršeno rješenje za one koji bi također htjeli uživati u različitim smotuljcima. Samo oprezno, za celijakičare i one preosjetljive na gluten savjetuje se da uvijek na ambalaži pogledaju sastav i procjene postoji li opasnost od glutena u tragovima.
  2. Malo kalorija
    Za vas koji pazite na kalorije rižin papir ne samo da ima malo kalorija, već vam može pomoći da sve brašnaste namirnice poput pekarskih proizvoda zamijenite slasnim i šarenim povrćem zamotanim u rižin papir. Brzo, lagano, a zasitno – idealan ljetni obrok!
  3. Jednostavan za pripremu
    Rižin papir nije potrebno termički obrađivati. U paketu može stajati jako dugo, a prije korištenja potrebno ga je samo navlažiti u vrućoj vodi na par sekundi. Neutralnog je okusa i pruža toliko mogućnosti i kombinacija da vas ne može ne oduševiti. Pogledajte samo par ideja kako iskoristiti rižin papir.

• U klasičnim proljetnim rolicama zamijenite tijesto rižinim papirom, a za laganiju varijantu ostavite ih neprženima.
• Navlažene i obrisane rižine papire na par sekundi ubacite u vruće ulje za prženje, obrišite višak ulja, začinite i grickajte uz omiljeni umak.
• Narežite ih na tanke rezance i ubacite u salate i juhe.
• Ako niste ljubitelj algi, ali vam se sviđa ideja sushija, nori algu zamijenite listom rižinog papira.
• Tijesto za savijače zamijenite rižinim papirom koji će vaše štrudle i pite učiniti izvrsnom i efektnom alternativnom bez glutena.
• Napravite desertnu varijantu proljetnih rolica – u rižin papir zamotajte bananu i voće, smotuljke umočite u kokosove mrvice i prelijte tamnom čokoladom.
Više na biobio.hr

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!