Cijena igra glavnu ulogu u oglašavanju kategorije vina pa je tako vrsta oglasa kojim se promovira jeftinija cijena (X%cheaper) zauzela više od dvije trećine udjela u broju promocija (67,1%), što je rast od 7,2% u odnosu na prethodni godišnji period.

U okviru analize kretanja u skupini kategorija “Vino” pogledajmo koji su osnovni pokazatelji komunikacije predstavnika kategorije putem kataloga i letaka trgovaca. Parametri analize su broj promocija, kao pokazatelj kvantitete oglašavanja, te bruto oglasna vrijednost (GAV – Gross Advertising Value). Bruto oglasna vrijednost prikazuje kvalitetu oglašavanja, a čine ju osnovni parametri: pozicija u letku, veličina objave u cm2, format i bruto domet letka. Analiza se odnosi na MAT period rujan 2021. – kolovoz 2022. vs. rujan 2020. – kolovoz 2021. godine.

Koliko je velika konkurencija u kategoriji vina vidi se i tek letimičnim pogledom na poredak vodećih proizvođača jer nitko od njih nije uspio dohvatiti dvoznamenkasti udio u ovom oglasnom kanalu. Slijedom toga, niti jedan proizvođač nije imao neki skokoviti rast ili pad tako da njihova pojedinačna kretanja na godišnjoj razini nije toliko zanimljivo nabrajati. Kumulativno gledano, vodećih osam proizvođača u zadnjih 12 mjeseci drže trećinu udjela prema broju promocija (33,2%) te nešto većih 36,2% prema bruto oglasnoj vrijednosti. Iločki podrumi su malo ispred ostalih s 5,5% udjela prema broju promocija, a po 5,3% zauzeli su Belje plus i Agrolaguna. PP Orahovica ima 4%, Badel 1862 drži 3,9%, Erdutski vinogradi 3,6%, Feravino 2,8%, a Kutjevo 2,7% udjela. Ostali su proizvođači zauzeli 66,8% udjela prema broju promocija u zadnjih godinu dana.

Prema bruto oglasnoj vrijednosti Iločki podrumi imaju nešto veću prednost s udjelom od 7,2% u odnosu na Belje plus s 5,3% i Agrolagunu s 5,2% udjela. Potom dolaze Đakovačka vina s 4,6%, Lidl s 4,4%, Erdutski vinogradi s 3,4%, PP Orahovica s 3,1% i Badel 1862 s 3%. Ostali proizvođači zauzeli su 63,8% udjela u GAV-u kategorije.

VELIKA KONKURENCIJA
Kada se pogleda u kojoj su mjeri proizvođači vina prisutni u katalozima i letcima vodećih maloprodajnih i veleprodajnih trgovaca, onda vidimo da su Iločki podrumi, Belje plus, Agrolaguna i Badel 1862 najviše prisutni kod Velproa, dok su Erdutski vinogradi najviše zastupljeni u Plodinama, a PP Orahovica podjednako u Vrutku i Studencu.

Najpopularnije pakiranje u cjelokupnom kanalu kataloga i letaka je staklena boca od 0,75 L s udjelom od 57,6%, što je za 3,6% manje nego u prethodnoj godini, dok je boca od 1 L porasla za isto toliko i sada ima 22% udjela.

Prosječna promocijska cijena boce od 0,75 L u zadnjih je godinu dana smanjena s 43,4 kn na 39,7 kn, dok je prosječna cijena boce od 1 L ostala gotovo nepromijenjena i iznosi 21,4 kn.

Upravo cijena igra glavnu ulogu u oglašavanju pa je tako vrsta oglasa kojim se promovira jeftinija cijena (X%cheaper) zauzela više od dvije trećine udjela u broju promocija (67,1%), što je rast od 7,2% u odnosu na prethodni godišnji period. Komunikacija osnovne cijene bez popusta (Basic promotion) ostvarila je pak smanjenje za 5,7%, na sadašnjih 26,8%, dok su vrste promocija Member C. (cijena uz karticu vjernosti), New Item G (novo u ponudi), Bonus Off. (npr. 2+1 gratis) i ostale vrste promocija zauzele razmjerno manje udjele u broju promocija.