voda1Voda je oduvijek tu. Teško je stoga reći kako postoji neka materija koja bi odisala većom dozom tradicionalnosti. A opet, potrošači vode su tako moderni

Konstatirajmo za početak nekoliko činjenica. Nećemo nikoga iznenaditi kada kažemo da je voda glavni izvor života i najrasprostranjenija tekućina na Zemlji. Ili da se ljudsko tijelo sastoji od oko 70% vode.

Možda je, ipak, manje poznato da oko 84% Hrvata pije običnu, mineralnu ili aromatiziranu flaširanu vodu, a kada je riječ o razlici među spolovima možemo spomenuti da je podjednako piju i žene i muškarci.

UMJERENOST U PIĆU
U pogledu frekvencije pijenja vode i podjele svih konzumenata na: male (one koji piju flaširanu vodu jednom mjesečno ili rjeđe), umjerene (one koji piju flaširanu vodu dva puta mjesečno do dva puta tjedno) i velike (one koji piju flaširanu vodu više od jednom dnevno) konzumente, uvijek je zanimljivo vidjeti i analizirati udjel velikih i umjerenih konzumenata, odnosno svih konzumenata koji su u proteklih godinu dana pili flaširanu vodu.

lead1Pritom je najviše umjerenih konzumenata, odnosno onih koji flaširanu vodu u bilo kojem obliku (obična, mineralna ili aromatizirana) konzumiraju dva puta mjesečno do dva puta tjedno.

Kada govorimo o robnim markama flaširane vode koje potrošači najviše konzumiraju u Hrvatskoj, prva tri mjesta u kategoriji flaširane obične vode zauzimaju Jana, Bistra i Studena, u kategoriji flaširane mineralne vode na prva su tri mjesta Jamnica, Studenac i Radenska, dok u kategoriji flaširane aromatizirane vode glavnu riječ imaju Jamnica sensation, Jana i Studena.

VODENI “LIFESTYLE”
Target Group Index (TGI) je multifunkcionalni alat namijenjen kompanijama u zadovoljavanju osnovnih potreba za analizama potrošača, tržišta i konkurencije.

lead2Korisnik TGI baze može brzo i lako analizirati kako svoje postojeće i potencijalne potrošače, tako i potrošače konkurencije, te precizno definirati strategije i smjernice marketinškog oglašavanja.

ScreenShot013Ono što TGI istraživanje čini različitim, osim velikog uzorka, pokrivenosti cijele Hrvatske i kontinuiranosti, je u tome što je riječ o “single source” istraživanju, što znači da jedna osoba odgovara na sva pitanja koja upitnik sadrži. Pored konzumacije hrane i pića, korištenja proizvoda za domaćinstvo te medijskih preferencija, u TGI istraživanju postoji i više od 250 stajališta koja se odnose na razne životne sfere.

U skladu s tim zanimljivo je pogledati i kakva su obilježja životnog stila osoba koje piju flaširanu vodu, bilo da je riječ o običnoj, mineralnoj ili aromatiziranoj varijanti.

Iz dobivenih rezultata možemo zaključiti da su konzumenti flaširane obične vode “ovisnici” o internetu i društvenim mrežama. Također su zabavljači koji uživaju u izlascima i zabavljanju ljudi.

ScreenShot015S druge strane, konzumente flaširane gazirane vode karakterizira to što su timski “igrači”, internet im služi kao jedno od osnovnih izvora informacija, a često zamjećuju i oglašavanje u autobusima.

ScreenShot016Treća promatrana skupina, konzumenti flaširane aromatizirane vode, su pak osobe kojima internet olakšava život, a oglašavanje im uvelike pomaže u obavljanju kvalitetne kupovine. To su također osobe koje puno vremena provode objavljujući komentare i postove na internetu.

Kada je u pitanju povjerenje u medije, konzumenti flaširane vode u bilo kojem obliku (obična, mineralna ili aromatizirana) najviše vjeruju televiziji kao mediju (36%), zatim internetu (35%), radiju (17%), te tiskanim medijima (11%).
Za kraj, o vodi je tijekom povijesti mnogo rečeno, no ovom bih prilikom zaključila s riječima kojima je kineski filozof Lao Ce opisao ovu blagotvornu tekućinu: “Na ovom svijetu nema ničeg blažeg ni istančanijeg od vode. Ali ona pobjeđuje nepopustljivu tvrdoću i u tome joj ništa nije ravno.”

Maja Juričan, Research Assistant
maja.jurican@mediana.hr
mediana Logotip