Voda – Značajan dio imagea kataloga

Pogledamo li kako su smještene objave o mineralnim vodama bez okusa s obzirom na njihovu poziciju unutar kataloga i letaka, vidimo da se na prvoj stranici našlo 10% objava, a na zadnjoj nešto većih 12%. To znači da vode čine značajan dio imagea kataloga jer se često ističu na najuočljivijim mjestima.

U okviru analize kretanja u kategoriji “Voda” pogledajmo koji su osnovni pokazatelji komunikacije predstavnika kategorije putem kataloga i letaka trgovaca. Parametri analize su broj promocija, kao pokazatelj kvantitete oglašavanja, te bruto oglasna vrijednost (GAV – Gross Advertising Value). Bruto oglasna vrijednost prikazuje kvalitetu oglašavanja, a čine ju osnovni parametri: pozicija u letku, veličina objave u cm2, format i bruto domet letka. Analiza se odnosi na MAT period travanj 2022. – ožujak 2023. vs. travanj 2021. – ožujak 2022.

Ako pogledamo omjer segmenata mineralnih voda uviđamo kako su mineralne vode bez dodanih okusa povećale svoj udio prema broju promocija za 2%, na sadašnjih 73%, dok su mineralne vode s okusom malo pale s udjelom na ukupno 27%. Prema bruto oglasnoj vrijednosti, klasične mineralne vode bez okusa imaju još većih 81% udjela, dok su mineralne vode s okusom u GAV-u zauzele preostalih 19% udjela.

VODE BEZ OKUSA
Jamnica je vodeća među proizvođačima u segmentu mineralnih voda bez dodanih okusa s 34% udjela prema broju promocija, što je 7% manje u odnosu na prethodnu godinu. Studenac je drugi s 14% u oba godišnja razdoblja, a odmah iza slijede Radenska s 13% (+1%) i Cedevita s 12% (+4%) te Naturalis s 10% (+1%). Jednoznamenkaste udjele ostvarili su Mivela Mg sa 7% i Droga Kolinska s 4%, dok su privatne robne marke zastupljene s 2% udjela prema broju promocija.

U poretku prema bruto oglasnoj vrijednosti vodeća Jamnica imala je blagih 1% pada te je ostvarila ukupno 41% udjela, dok su drugo mjesto s po 16% udjela podijelili Studenac (isti udio) i Radenska (+1%). Po 8% ostvarili su Naturalis i Cedevita, dok Mivela Mg ima 4%, a Droga Kolinska 2% udjela u GAV-u. Privatne robne marke i ovdje drže malih 2% udjela.

Zanimljivo je pogledati i kako su proizvođači mineralnih voda bez okusa zastupljeni u katalozima pojedinih trgovaca. Jamnica je najprisutnija u oglašavanju Konzuma (67%), trgovačkog lanca Studenac (49%) te Plodina i KTC-a (po 43%), dok je lipički Studenac najviše udjela imao u katalozima i letcima Lidla (25%), Spara (22%) i Bose (19%). Radenska ima 21% kod Spara te po 19% kod Tommyja i Plodina, Naturalis ima 22% kod Bose, 16% kod Kauflanda te 9% kod KTC-a, a Cedevita je najviše udjela ostvarila kod Plodina (18%), Tommyja (12%) i KTC-a (8%). Nadalje, Mivela Mg ima 10% kod Tommyja, 9% kod Studenca i 6% kod KTC-a, Droga Kolinska 7% kod Bose, 4% kod Studenca i 2% kod Kauflanda, dok su privatne marke najveći udio ostvarile kod Lidla (18%).

Vrijedilo je pogledati i kako su smještene objave o mineralnim vodama bez okusa s obzirom na njihovu poziciju unutar kataloga i letaka. Tako se na prvoj stranici našlo 10% objava, a na zadnjoj nešto većih 12%. To znači da vode čine značajan dio imagea kataloga jer se često ističu na najuočljivijim mjestima.

VODE S OKUSOM
Jamnica je uvjerljivo vodeći proizvođač mineralnih voda s okusom te je prema broju promocija zauzela 86% udjela (-1%) i 83% udjela prema GAV-u (+7%). Prema broju promocija male udjele imaju Stanić Beverages od 3% te Vitamin Well i Oshee po 2%, a privatne robne marke imaju 1%. Prema GAV-u, Oshee je ostvario 3%, Vitamin Well 2%, a privatne robne marke 3%.

Prethodni članakZvonimir Majić – Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost
Sljedeći članakOtvoreno novo logističko skladište tvrtke Lagermax Logistics Croatia