globalna-kretanja-maloprodaja-ftd 777Kao što je i najavljeno u prethodnoj godišnjoj analizi, došlo je do smjene na vrhu te je Schwarz grupa s čela istisnula Metro kojega je preskočio i ruski div Magnit

Agencija Planet Retail, jedan od vodećih analitičkih autoriteta u području maloprodaje u Europi, napravila je izvještaj o vodećih 20 trgovaca na malo u središnjoj i istočnoj Europi.

Izvještaj se odnosi na poslovnu 2014. godinu koja kod nekih tvrtki završava tek početkom 2015. godine. Kao što je i najavljeno u prethodnoj godišnjoj analizi, došlo je do smjene na vrhu te je Schwarz grupa s čela istisnula Metro kojega je preskočio i ruski div Magnit.

globalna-kretanja01
globalna-kretanja02

Godina 2014. donijela je i preuzimanje Mercatora od strane Agrokora pa je hrvatska tvrtka ostvarila skok od šest mjesta plasiravši se na 13. poziciju. Važno je naglasiti da će realna pozicija Agrokora biti tek u analizi 2015. godine, kao prve cjelovite poslovne godine nakon preuzimanja, pa je za očekivati dodatni napredak.

globalna-kretanja03
Gledamo li prognoze do 2019. godine, očekivano je da Magnit zasjedne na prvo mjesto u CEE regiji, Schwarz grupa bila bi druga, a na treće mjesto pristiže još jedan ruski trgovac, X5 Retail Group.

globalna-kreanja04
Bitno je istaknuti kako valutni tečajevi utječu na poredak kompanija izvan eurozone te da navedeni iznosi uključuju i promete brendova prodavaonica koji se ne odnose na robu široke potrošnje, ako takvih ima.

globalna-kretanja05

Za cjelovitu analizu maloprodajnog tržišta središnje i istočne Europe posjetite stranicu agencije Planet Retail.

Derya Guvenc Yildiz
derya.guvencyildiz@planetretail.net