Potrošači craft piva vrednuju svoje slobodno vrijeme više od novca, no pokazuju i izrazitu želju za cjeloživotnim učenjem i stjecanjem novih spoznaja te su im visoko na listi prioriteta obrazovanje i osobno usavršavanje. Možemo reći da su i skloni izgradnji karijere jer nerijetko ističu kako im je izuzetno bitno biti među najboljima u svojoj struci/profesiji te kako žele postići mnogo u poslu koji rade.

U okviru BRANDpuls istraživanja Hrvatska prate se marketinški pokazatelji uspjeha za kategoriju piva te brendove unutar nje. Ovi marketinški pokazatelji važni su nam za uspješno vođenje brenda te rano uočavanje mogućih problema i prilika. Podaci korišteni u analizi koja slijedi prikupljeni su u drugoj polovini 2020. godine na području Hrvatske.

Hrvatsko tržište piva svake godine je bogatije za pokoji novi brend craft piva pa smo tako na domaćem tržištu u 2020. mogli pronaći osamdesetak craft pivara te barem još toliko njihovih proizvoda. Ovaj “pokret” na pivskom tržištu u Hrvatskoj javio se negdje 2014. godine te je polako ali sigurno okupio potrošače koji iznimno vole uživati u ovom popularnom piću. Craft proizvodnja piva specifična je po svom volumenu, nezavisnosti, pomnom odabiru kvalitetnih sastojaka te samoj kreativnosti. Osim toga, pivoljupci mogu birati i između različitih varijanti craft piva među kojima su najpopularniji aleovi kao što su IPA, APA, ABA, Stout i dr. Analiza u nastavku obuhvatit će potrošače koji radije posežu upravo za craft pivom, a ne “običnim” pivom proizvedenim na klasičan, industrijski način, te one koji smatraju da je craft pivo bogatijeg okusa i boljih sastojaka nego obično pivo.

ANALIZA POTROŠAČA
Za 15% Hrvata u dobi od 18 do 64 godine craft pivo je primarni odabir, nasuprot običnog piva. Ukupno 21% ove populacije smatra da je craft pivo punijeg okusa i boljih sastojaka nego obično pivo. Ako objedinimo ove dvije tvrdnje iznad, dobit ćemo potrošače koji radije piju craft pivo te koji ih smatraju ukusnijima i kvalitetnijima, što predstavlja 14% ciljne skupine na kojoj ćemo raditi daljnje analize.
Promotrimo li demografska obilježja, očekivano, ovoj skupini češće od prosjeka pripadaju muškarci, odnosno njih gotovo dvije trećine.

Također, češće od prosjeka ih nalazimo među osobama u dobi od 30 do 49 godina, među visokoobrazovanim osobama, osobama koje su zaposlene na neodređeno vrijeme, osobama s visokim osobnim prihodima te onima koji dolaze iz urbanih dijelova zemlje, i to najčešće s područja Zagreba i okolice.

Nadalje, promatrana ciljna skupina konzumira kategoriju piva najčešće na tjednoj razini, preciznije jednom do šest puta tjedno i to njih 55%, a gotovo dvije trećine ih navodi kako im je izuzetno bitan brend piva koji kupuju.

Kako možemo vidjeti u priloženom grafičkom prikazu slaganja s tvrdnjama vezanim uz kategoriju piva, promatrana ciljna skupina u velikoj većini preferira pivo iz staklene boce, nego plastike. U gotovo istom postotku se slaže kako pivo najviše voli piti u društvu prijatelja. Gotovo dvije trećine bezalkoholno pivo ne smatra pivom, a 60% poseže za drugom markom piva kada pije u ugostiteljskom objektu. Visoki postotak onih koji posežu za drugom markom piva u ugostiteljskom objektu može biti uzrokovan slabijom ponudom craft piva u ugostiteljskim objektima.

Ovi potrošači vrednuju svoje slobodno vrijeme više od novca, no pokazuju i izrazitu želju za cjeloživotnim učenjem i stjecanjem novih spoznaja te im je visoko na listi prioriteta obrazovanje i osobno usavršavanje. Možemo reći da su i skloni izgradnji karijere jer nerijetko ističu kako im je izuzetno bitno biti među najboljima u svojoj struci/profesiji te kako žele postići mnogo u poslu koji rade.

Najbolje se osjećaju i provode sa svojim društvom, a vole biti i informirani o svakodnevnim događanjima i kretanjima u društvu. Pokazuju interes za novom tehnologijom te se trude slijediti njezin napredak. Također, nastoje si s vremena na vrijeme priuštiti različite moderne tehničke uređaje te se informirati o novim mogućnostima tehničkih uređaja za svakodnevnu uporabu.

Pogledamo li kupovne sklonosti ove ciljne skupine možemo vidjeti da su skloni kupnji skupljih, ponekad čak i premium proizvoda, posebice ako znaju da će im taj proizvod pružiti više (dulje trajanje, lakšu upotrebu, bolje karakteristike…). Jednako tako, kada napokon pronađu marku koja im se sviđa, često joj ostaju odani. Ipak, iako ostaju odani brendu koji ih je osvojio, nije im strano niti iskušati nove brendove koji se pojave na tržištu. Funkcionalnost i kvaliteta proizvoda dvije su najznačajnije karakteristike koje su im bitne prilikom odabira proizvoda.