Zadnjih desetljeća ova kategorija proizvoda doživjela je veliki napredak te se zahvaljujući istraživanjima i inovacijama na tržištu danas može pronaći veliki broj raznovrsnih proizvoda za zaštitu tijekom menstrualnog ciklusa, ali to nije oduvijek bilo tako

Tijekom povijesti rijetko što je izazivalo tolike kontroverze, stigmatizacije i dezinformacije kao menstrualni ciklus žene te možemo reći da je i danas ova sasvim prirodna pojava svojevrstan tabu u društvu.

Tamo gdje se na žensko tijelo ne gleda otvoreno, javljaju se društvene stigme i mitovi vezani uz menstruaciju zbog kojih su žene ograničenih poslovnih mogućnosti i društvenih interakcija, koje na kraju djeluju na sve razine njihovih života.

Ipak, u razvijenim suvremenim društvima menstruacija je prihvaćena kao prirodni dio ženskog zdravstvenog ciklusa te da bi se zaštitile tijekom ciklusa ženama je industrija i tehnologija pružila adekvatnu zaštitu i diskreciju.

BURNA POVIJEST
Žene su u prošlosti bile prinuđene koristiti različita sredstva za zaštitu tijekom ciklusa pri čemu su pokazale iznimnu kreativnost. Tako su žene u faraonskom Egiptu kao uloške koristile perje i konjsku grivu, Rimljanke uloške i tampone sačinjene od meke ovčje vune, a antičke Grkinje tkaninu omotanu oko komadića drveta.

Prvi suvremeni izum namijenjen zaštiti tijekom ciklusa reklamirao je američki modni magazin Harper’s Bazaar 1885. godine. Bio je to remen koji je mogao držati i uložak i gaćice. Kroz iduće stoljeće, žene su koristile ovakve i slične remene kako bi držale higijenske uloške na mjestu.

Prvi uložak za jednokratnu upotrebu proizvela je američka kompanija “Johnson & Johnson”, a ubrzo i njemački “Hartmann”.

Proizvod ipak nije bio u značajnijoj mjeri prepoznat kod ženske populacije. Umjesto uložaka, Amerikanke su radije koristile dječje pelene i muslin koje su, presavijene kopčama pričvršćivale za donje rublje. Godina 1921. revolucionarna je za povijest menstrualnih sredstava.

Te godine, američka kompanija Kimberly-Clark počinje proizvoditi uloške za jednokratnu upotrebu pod nazivom “Koteks”, ali za razliku od svojih prethodnika, uspijeva popularizirati i brendirati svoj proizvod prije svega zahvaljujući oglasima u časopisu za žene “Good Housekeeping”.

Premda su zahvaljujući reklamiranju postali popularni, mnogima su zbog visoke cijene ipak bili nedostupni. Tek negdje 1931. godine cijena im počinje padati te postaju široko dostupni.

Dvije godine kasnije, 1933., dr. Earle Haas dizajnira oblik tampona s aplikatorom na principu tube te uskoro kupuje patent za prvi moderni tampon kao i ime Tampax.

Međutim, nakon što nailazi na poteškoće prilikom komercijalizacije imena i proizvoda, oboje odlučuje prodati poduzetnici Gertrude Tendrichz koja potom osniva tvrtku Tampax i postaje njezina prva predsjednica. Uskoro nakon tampona, točnije 1937. godine, na tržište je pristigao novitet koji će biti prepoznat tek danas, a to je menstrualna čašica.

Izrađena je od medicinskog silikona, koristi se slično kao tampon, ali razlikuje se po tome što ne upija već skuplja menstrualnu krv. Prednost ovog proizvoda je što ne zagađuje okoliš budući da je proizvod koji se koristi za višekratnu upotrebu.

Danas, za razliku od vremena kada su higijenska sredstva bila dostupna samo bogatim ženama, imamo mogućnost izbora veću nego ikad. Pregled svih spomenutih sredstava koje su žene koristile za upijanje menstrualne krvi pokazuje da je razvoj ovih proizvoda zapravo povijesna borba za udobnost i slobodu ne samo tijekom ciklusa, već svakodnevnog življenja u životu žene.

TRI ALTERNATIVE
Higijenski ulošci i tamponi danas su nezamjenjiv dio ženske higijene i životnog stila, a na velika vrata ušle su i spomenute menstrualne čašice. Čak i nakon pojave prvih uložaka, žene nisu mogle biti u potpunosti mirne jer su ulošci bili debeli i po nekoliko centimetara te su zbog nekvalitetnih materijala često propuštali.

Industrija je za te probleme odavno pronašla odgovore ponudivši prilagođena rješenja pa se tako danas u ovoj kategoriji može naći velik izbor raznovrsnih uložaka koji variraju u veličini, moći upijanja, mirisima, a proizvođači se trude što bolje ih ergonomski prilagoditi ženama kako bi nesmetano mogle živjeti svoj životni stil.

Industrija i proizvođači naišli su na plodno tlo budući da otprilike 800 milijuna žena između 15 i 49 godina ima menstruaciju svaki dan i moraju odabrati neku vrstu zaštite, a zanimljiv je podatak da žena u prosjeku u životu iskoristi više od 11.000 tampona i/ili uložaka te u svom “menstrualnom” životu potroši nešto više od 29.000 kuna.

Bez obzira na to koju vrstu higijenskog proizvoda odabrale, jako je važno da se mijenja u primjerenim vremenskim razmacima i higijenskim uvjetima. Moderni materijali omogućuju da gornja površina brzo transferira tekućinu u unutrašnjost i smanjuje neugodan osjećaj vlažnosti, a dodatak superupijajućih granula povećava moć upijanja. Sigurnost uloška povećava i donja nepropusna folija koja štiti rublje. Uložak može biti ravan ili anatomski, deblji ili tanji, sa ili bez krilaca za dodatno učvršćivanje, sa ili bez ljepljive trake, standardne dužine ili pak produženi.

Osim jednokratnih, posljednjih godina dostupni su i perivi ulošci za višekratnu upotrebu, izrađeni od nekoliko slojeva tkanine i anatomski oblikovani. Jedan od nedostataka higijenskih uložaka je taj što nisu pogodni za kupanje niti druge sportske aktivnosti pa žene koje su nešto aktivnije radije koriste higijenske tampone.

Tamponi se koriste tako da se umeću u rodnicu pa se upijanje odvija u tijelu, a ako je pravilno umetnut, ne osjeća se. Ima oblik malog valjka, koji je na jednom kraju zaobljen, a na drugom ima pričvršćenu uzicu. Prema načinu umetanja, danas su dostupne dvije vrste tampona.

Digitalni tamponi su “klasični” tamponi, dok se aplikatorski tamponi nalaze u posebnom aplikatoru koji se postavi u rodnicu te se po završetku izvadi dok tampon ostane u rodnici. Koju vrstu tampona će žena odabrati ovisi o navikama, ali i tradiciji tržišta. Amerika, gdje 70 posto žena koristi tampone, tradicionalno je aplikatorsko tržište, a Europa je digitalno orijentirana. S druge strane, u Aziji samo tri posto žena koristi tampone.

Važno je istaknuti da tampone treba koristiti u primjerenim higijenskim uvjetima (čiste ruke), mijenjati ih svakih četiri do šest sati i ne koristiti ih tijekom noći. S obzirom na to da učinkovitu i sigurnu higijensku zaštitu tijekom menstrualnog krvarenja pružaju i ulošci i tamponi, što će žena odabrati ovisi o njezinim higijenskim navikama, aktivnostima i načinu života.

Osim higijenskih uložaka i tampona, postoji i treća opcija, a to su menstrualne čašice koje u našim krajevima ipak još nisu dobile na popularnosti (za razliku od zapadnih zemalja). Ove čašice jesu skuplje, ali se dugoročno više isplate jer je dovoljno da kupite jednu, pa da ona traje godinama i istovremeno je ekološki prihvatljiva.

Čašica je izrađena od medicinskog silikona koji ne nadražuje sluznicu te se može koristiti i kod osjetljive kože, podložne gljivičnim bolestima, ekcemima ili alergijama. Čašica sakuplja tekućinu, a prosječno se prazni dva do četiri puta na dan.

Imamo li u vidu da im je rok trajanja minimalno pet godina, uz pravilno održavanje ušteda je znatna jer se ne moraju kupovati higijenske potrepštine. Procjenjuje se da u prosjeku svaka žena potroši između 22 i 25 tampona ili higijenskih uložaka tijekom trajanja menstruacije.

MATERIJAL I SASTAV
Proizvođači uložaka i tampona reklamiraju njihovu funkcionalnost i veliku sposobnost upijanja i to im se ni u kom slučaju ne može osporiti. Površina higijenskih uložaka može biti od poliestera, viskoze, celuloze, pamuka ili kombinacije tih materijala.

Unutrašnjost može biti od celuloze ili pamuka, sa ili bez dodanih superupijajućih granula. Zaštitna folija uglavnom je sačinjena od apsolutno nepropusnog materijala ili onog koji omogućuje disanje kože.

Što se tiče tampona oni su u pravilu izrađeni od komprimirane vate (viskoznog ili pamučnog sastava) koja je učvršćena utisnutim žljebovima. Za lakše umetanje mogu imati i dodatni vanjski ovoj (poliester ili viskoza).

Za žene koje imaju nešto osjetljiviju kožu i sklonije su alergijama i iritaciji kože na tržištu postoje i higijenski ulošci od stopostotnog prirodnog pamuka.

U specijalnim prodavaonicama te nekim ljekarnama već duže vrijeme na tržištu su dostupni higijenski ulošci i tamponi napravljeni od ekološkog pamuka. Oni ne sadrže plastične sastojke, parfeme i ostale sastojke koji bi mogli nadražiti kožu.

Jedna od robnih marki ekoloških higijenskih uložaka koje su dostupne na našem tržištu je marka Masmi, a distributer je Incite kod. Masmi proizvodi izrađeni su od 100% ekološkog pamuka iznutra i izvana, ne sadrže plastiku, superapsorbente, parfem, te su izrađeni bez upotrebe klora i dioksina u procesu bijeljenja.

Imaju visoku moć upijanja, vodonepropusni zaštitni sloj, pokrov od netkanog pamuka s posebnim pleterom kako bi se spriječilo lijepljenje vlakana za kožu.

Iz Incite koda poručuju kako iz godine u godinu potražnja za ekološkim pamučnim ulošcima raste jer su žene sve više svjesne važnosti intimnog zdravlja, ali i okoliša jer su proizvodi 95 do čak 100% razgradivi.

PONUDA PROIZVOĐAČA
Najviše proizvodnje i kupovine odlazi pak na konvencionalne proizvođače ove kategorije u kojima higijenski ulošci ipak prednjače pred tamponima. Čak 70 posto žena ističe kako je za njih vrlo važna marka brenda, što znači da jako teško prelaze na drugi brend jednom kada pronađu proizvod koji odgovara njihovim potrebama.

Općenit pogled na ovu kategoriju govori nam da tržište ženskih higijenskih proizvoda bilježi stabilan rast, a analitičari osim toga predviđaju da će ova kategorija i dalje rasti u periodu od 2016. do 2020. godine.

Jedan od vodećih proizvođača higijenskih proizvoda premium klase je tvrtka Violeta koja u svom asortimanu nudi i higijenske uloške Violeta We Care u dvije linije, Cotton i Classic, s različitim materijalima.

Cotton liniju odlikuje meki površinski sloj poput pamuka, bez boja i mirisa, dok je Classic linija izrađena od standardnih materijala, ima dodatak gela za bolju apsorpciju tekućine te blagi miris. U tvrtki kažu kako su Violeta We Care jedini ulošci na tržištu s intimnim maramicama u pakiranju te da bilježe trend rasta prometa i broja korisnica.

Prilikom kupnje žene su sklonije kupovati ove proizvode u drogerijskim lancima jer imaju bogatiju ponudu, a taj maloprodajni format općenito je iznimno popularan u ženskoj populaciji. U skladu s tim drogerijski lanac dm u ovoj kategoriji nastoji osigurati raznolikost ponude kako bi kupci mogli izabrati onaj proizvod koji odgovara njihovim individualnim potrebama.

Karolina Marić, zadužena za dio asortimana ženske higijene i intimne njege dm-a, ističe: “U dm-u nastojimo pratiti trendove i potrebe kupaca te nudimo uloške i tampone izrađene od ekološkog pamuka, tampone s probiotikom, tampone i uloške za žene koje žive aktivno i bave se sportom te menstrualne čašice koje smo odnedavno ulistali u ponudu. Bilježimo rast prodaje proizvoda iz ovog asortimana pri čemu najveći udio u prodaji čine higijenski ulošci. Tamponi kao sezonski proizvod u ljetnim mjesecima ostvaruju najveći rast, iako ni prodaja tijekom ostatka godine nije zanemariva.”

Pored brendova, dm u ovoj kategoriji nudi i vlastitu robnu marku Jessa s gotovo 60 proizvoda za higijenu i intimnu njegu.