Maloljetnici se odlučuju na konzumaciju alkoholnih pića u prosjeku s 14,8 godina s najnižom dobnom granicom od 11 godina, zabilježilo je ovogodišnje istraživanje o konzumaciji alkoholnih pića koje je obuhvatilo skupinu mladih od 15 do 24 godine.

alkohol-konzumacija-maloljetnici-midiIstraživanje koje je pokrenula Zagrebačka pivovara u sklopu nacionalne kampanje odgovornog konzumiranja „Razmisli – treba znati“ stati pokazuje učestalost opijanja među maloljetnicima te njihove sklonosti i navike vezane uz pretjerano konzumiranje alkoholnih pića. Istraživanje na uzorku od 600 ispitanika pokazalo je da čak 43,8 posto dječaka konzumira alkohol između jednom i tri puta tjedno, a trećina ispitanih jednom ili više puta tjedno provodi namjerno prekomjerno opijanje tako da konzumiraju čak pet ili više pića u periodu kraćem od dva sata.

Većina maloljetnika pije alkoholna pića radi samog opijanja i znatiželje najčešće kupujući pića u dućanu ili kafiću dok čak 20 posto konzumira alkohol u ili oko škole. Bitno je istaknuti pokazatelje agresivnog ponašanja pri konzumaciji alkohola kod gotovo trećine maloljetnika, pri čemu uvelike prednjače dječaci.

Od ostalih posljedica konzumiranja alkohola najčešće je zabilježen mamurluk, potom nesvjestica i gubitak pamćenja te promjene u ponašanju, dok su zabilježene i ostale posljedice kao što su rizični spolni odnosi, napastovanje, vožnja pod utjecajem alkohola, izjegavanje školskih obveza, hospitalizacija i uhićenja.

„Kao lider na domaćem pivarskom tržištu Zagrebačka pivovara svjesna je svoje odgovornosti u poticanju odgovornog i umjerenog konzumiranja piva te ovim istraživanjem upozorava na sve veću zastupljenost opijanja i sve ranijeg konzumiranja alkohola među mladima“, ističu iz zagrebačkog proizvođača piva.