Juhe iz vrećice, temeljci i konzervirane juhe

U sklopu promatranih kategorija najveći udio pripada juhama iz vrećice koje drže 78% udjela prema broju promocija i 81% prema bruto oglasnoj vrijednosti.

U okviru analize kretanja u skupini kategorija “Juhe” pogledajmo koji su osnovni pokazatelji komunikacije predstavnika kategorija putem kataloga i letaka trgovaca. Parametri analize su broj promocija, kao pokazatelj kvantitete oglašavanja, te bruto oglasna vrijednost (GAV – Gross Advertising Value). Bruto oglasna vrijednost prikazuje kvalitetu oglašavanja, a čine ju osnovni parametri: pozicija u letku, veličina objave u cm2, format i bruto domet letka. Analiza se odnosi na MAT period rujan 2022. – kolovoz 2023. vs. rujan 2021. – kolovoz 2022.

KRETANJE U KATEGORIJAMA
U sklopu promatranih kategorija najveći udio pripada juhama iz vrećice koje drže 78% udjela prema broju promocija, što je 1% manje u usporedbi s prethodnih godinu dana. Jušne kocke/temeljci zauzimaju 19% (-1%), dok konzervirane juhe zauzimaju malih 3% udjela (+2%) prema broju promocija. Prema bruto oglasnoj vrijednosti, juhe iz vrećice imaju 81% udjela (-1%), temeljci drže 16% (-1%), a konzervirane juhe rasle su s 1% na 3%.

Podravka je uvjerljivo vodeći brend juha iz vrećice sa 63% udjela prema broju promocija, što je 2% manji rezultat u odnosu na lani. Brend Maggi je na drugom mjestu s 14% udjela, što je pad od 3%, a treći je Indomie s 8% (+3%). Prema bruto oglasnoj vrijednosti, Podravka ima nešto manju, ali i dalje veliku prednost jer drži natpolovičnih 55% udjela (+1%), a potom slijede Maggi sa 17% (-4%) i Indomie s 10% (+2%). Privatna robna marka ne zauzima značajne udjele kod juha iz vrećice sa 6% udjela prema broju promocija i 5% prema GAV-u.

Kod vodećih brendova kocki za juhu Podravka zauzima dvije trećine udjela (66%), uz 3% pada u usporedbi s ranijih 12 mjeseci. Yumis je drugi sa 6% udjela, Vegeta slijedi s 5%, Knorr ima 3%, a Maggi s 2%. Prema bruto oglasnoj vrijednosti, Podravka je na vrhu sa 70% udjela, što je 6% manje na godišnjoj razini. Vegeta ima 2%, a po 1% Maggi, Knorr i Yumis. Privatna robna marka u ovoj kategoriji zauzima značajne udjele: u GAV-u je to 26% (+6%), a prema broju promocija 18% (-2%).

Prethodni članakNeto dobit Grupe Podravka u prvih devet mjeseci porasla 63,4 posto
Sljedeći članakNovim Tik Tok kanalom i redizajniranom web stranicom VEGETA je ukorak s novom generacijom potrošača