KategorijeLjetna kozmetika – Tržište: Gelovi za tuširanje najuspješniji

Ljetna kozmetika – Tržište: Gelovi za tuširanje najuspješniji

Najbolje su u zadnjih 12 mjeseci prošli gelovi za tuširanje koji su ostvarili solidan rast kako u pogledu komadne, tako još više u pogledu vrijednosne prodaje. I ostale dvije kategorije su vrijednosno ili u plusu ili na samom rubu pozitivnog ostvarenja

U periodu ožujak 2015. – veljača 2016. kategorije tzv. ljetne kozmetike, u koju smo uključili proizvode za njegu tijela, proizvode za depilaciju i gelove za tuširanje, kombinirano su ostvarile vrijednosnu prodaju od 288,5 milijuna kuna, dok je komadna prodaja u isto vrijeme dosegnula 17,2 milijuna komada.

Spomenuti podaci o prodaji za sve tri kategorije ne uključuju cash&carry, parfumerije, ljekarne ni diskontne trgovine (Lidl).

Najbolje su u zadnjih 12 mjeseci prošli gelovi za tuširanje koji su ostvarili solidan rast kako u pogledu komadne, tako još više u pogledu vrijednosne prodaje.

I ostale dvije kategorije su vrijednosno ili u plusu ili na samom rubu pozitivnog ostvarenja.

PROIZVODI ZA NJEGU TIJELA
Riječ je o proizvodima koji su namijenjeni hranjenju, zaštiti ili vlaženju kože tijela. Mogu biti u obliku krema, losiona, gelova ili ulja.

Uključeni su i proizvodi za njegu i učvršćivanje tijela. Nisu uključene kreme za lice, sredstva za tuširanje, puderi za tijelo, kreme za depilaciju, pilinzi za tijelo, sredstva za njegu stopala (isključivo), “2u1” gelovi za tuširanje s kremom, dječje kreme, sredstva za sunčanje te sredstva za samotamnjenje (osim kad im je osnovna namjena njega i hidratacija).

Vodeći proizvođači u kategoriji su (abecednim redom): Afrodita (Afrodita), Beiersdorf (Nivea, Atrix), Johnson&Johnson (Johnson&Johnson, La Petit Marseillais, Neutrogena), Unilever (Dove), Ziaja (Ziaja) te trgovačke robne marke koje same nose 21% komadne prodaje.

Kategorija proizvoda za njegu tijela u zadnjih je 12 mjeseci ostvarila blagi pad komadne prodaje, ali je istodobno došlo do rasta u financijskom pogledu.

Naime, s ukupno 6 milijuna 16 tisuća i 500 komada zabilježen je pad od 0,7%, dok je vrijednost prodaje sa 127 milijuna i 677 tisuća kuna uvećana za 2,9%. Drogerije su više nego uvjerljivo vodeći kanal za plasman kategorije jer se kroz ovaj format realizira 58% komadne prodaje.

Supermarketi imaju 17%, hipermarketi 11%, velike 7%, srednje 5% a male trgovine mješovitom robom tek 2% udjela u komadnoj prodaji kategorije.

Univerzalna sredstva s 40,4% komadnog udjela vodeća su kada je riječ o podjeli prema namjeni ovih proizvoda. Nešto manjih 35,1% imaju sredstva za njegu tijela, a 24,6% udjela ostvaruju sredstva za njegu ruku.

Za razliku od ove dosta ujednačene podjele, promotrimo li proizvode za njegu tijela prema tipu vidimo jednu vrstu koja se dominantno izdvaja, a to je krema koja drži 60,6% udjela u komadnoj prodaji kategorije.

Daleko manje su zastupljeni: balzam, serum (14,3%), mlijeko (11,9%) losion (10,3%), ulje (1,9%) i gel (1%).

PROIZVODI ZA DEPILACIJU
Ovi proizvodi su namijenjeni za uklanjanje dlačica. Mogu biti u obliku kreme, trakica, voska, pjene, gela te šećerne paste.

U kategoriju ne spadaju sredstva za brijanje, britvice te električni depilatori.

Vodeći proizvođači u kategoriji su (abecednim redom): Afrodita (Afrodita), Biokozmetika (Čupko), Cleopatra International (Cleopatra), Eveline Cosmetics (Eveline), Reckitt Benckiser (Veet) te trgovačke robne marke koje same nose 16% komadne prodaje.

Kategorija proizvoda za depilaciju u zadnjih je 12 mjeseci zabilježila pad komadne prodaje od 2,2%, na ukupno prodanih 711 tisuća i 900 komada.

Stanoviti rast maloprodajnih cijena podignuo je pak vrijednosnu prodaju skoro u pozitivne vode jer je ukupno ostvarenih 17 milijuna i 996 tisuća kuna za svega 0,3% manje od iznosa ostvarenog u prethodnih 12 mjeseci.

Drogerije su u ovoj kategoriji gotovo jedini format jer se preko njihovih polica ostvaruje čak 81% komadne prodaje, a tek mrvice ostaju za supermarkete (10%), hipermarkete (8%) i velike trgovine mješovitom robom (1%).

Podjela prema tipu na prvo mjesto stavlja trake s 54,5% komadnog udjela, a solidno ih prate i kreme s 30%, dok vosak s 10,9% i ostali tipovi s 4,6% ipak dobrano zaostaju.

GELOVI ZA TUŠIRANJE
Kategorija uključuje proizvode za tuširanje bilo u kremi, gelu ili tekućini.

Također, tu spadaju proizvodi koji su za tuširanje, a ujedno mogu biti i kupka, gelovi za tuširanje i losioni za tijelo u jednom, dječji proizvodi za tuširanje, antibakterijski i dermatološki gelovi za tuširanje ako na njima nije navedeno da su protiv akni te emulzije za tuširanje koje su pakirane bez pumpice.

Kombinacija: Body and Hair Shampoo, Shower & Shampoo, Shower and Bath, Body and Hair soaps, Face & Body wash, Face & Body & Hair wash spadaju u ovu kategoriju.

U kategoriju ne spadaju sapuni, proizvodi koji nemaju svrhu pranja tijela, proizvodi za pranje ruku te proizvodi na kojima je naznačeno da su protiv akni.

Vodeći proizvođači u kategoriji su (abecednim redom): Beiersdorf (Nivea), Colgate-Palmolive (Palmolive, Sanex), Henkel (Fa, Schauma), Procter&Gamble (Old Spice), Unilever (Axe, Dove, DuschDas, Radox) te trgovačke robne marke koje same nose 17% komadne prodaje.

Od sve tri promatrane kategorije ljetne kozmetike gelovi za tuširanje su bili daleko najuspješniji. Naime, komadna prodaja je povećana za 6,1% dosegnuvši 10 milijuna 474 tisuće i 800 komada, dok je vrijednosna prodaja istodobno porasla za 7,1%, na 142 milijuna 833 tisuće i 600 kuna.

I ovdje su drogerije vodeće, ali njihova prednost nije toliko izražena kao kod druge dvije kategorije.

Drogerije, naime, imaju 45% udjela u komadnoj prodaji, što je i dalje gotovo dvostruko više od prvog pratitelja, supermarketa koji imaju 23%.

Značajan udio od 18% drže i hipermarketi, a nešto manji dio komadne prodaje realizira se kroz ostale tipove prodajnih mjesta: velike trgovine mješovitom robom (7%), srednje trgovine mješovitom robom (5%) te male trgovine mješovitom robom (2%).

Ako dijelimo ove proizvode prema namjeni, onda vidimo da su univerzalni daleko naprijed sa 70,1% udjela u komadnoj prodaji, dok gelovi za tuširanje za muškarce imaju preostalih 29,9% prodaje.

Prema veličini pakiranja nešto više od dvije trećine (68,2%) prodanih komada otpada na pakiranje od 250 ml.

Preostalu trećinu podijelila su pakiranja od 300 ml (14,5%), pakiranja od 500 ml (6,6%) i pakiranja od 400 ml (4,5%), dok na ostale zapremnine odlazi 6,2% komadne prodaje.

Najnovije objave

Pogledajte u budućnost financija na prvom Finance Weekendu

Finance Weekend će se baviti ključnim temama koje oblikuju budućnost financija Godinu dana prije punoljetnosti, po prvi puta u Rovinju na Weekendu.17, dolaze nam i...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...