Zahvaljujući modernoj tehnologiji trgovina ubrzano evoluira iz godine u godinu. Nakon stoljeća tradicionalne prodaje, u vrlo kratkom vremenu susrećemo se s e-trgovinom putem računala, zatim m-trgovinom kroz mobilne telefone, a vrlo brzo slijedi era t-trgovine i tablet računala

Mobilna tehnologija svakim danom preuzima sve veću ulogu u privatnom i poslovnom okruženju. Statični alati poput desktop računala zamijenjeni su kompaktnijim i lakšim prijenosnim verzijama – notebook-ovima ili pak još mobilnijim ultrabook-ovima. Internetski promet sve je brži, online trgovina sve značajnija. S razvojem tehnologije i tzv. pametnih telefona ušli smo u eru m-trgovine.

M-Commerce danas ne predstavlja samo kupovinu putem mobilnog telefona već i identifikaciju kupca u smislu rješenja za unapređenje lojalnosti kupaca ili automatiziranje procesa plaćanja s mobilnim telefonom.

No ono što je upravo počelo, odnosno ono što nas očekuje u vrlo bliskoj budućnosti, je t-trgovina ili t-commerce koja označava ulazak tablet računalne tehnologije u poslovne procese prodaje.

BRZA EVOLUCIJA
Prisjetimo se malo povijesti. Ne tako davno korištenje računala bio je privilegij znanstvenih institucija i velikih kompanija. Od uređaja koji je bio cjenovno nedostupan prosječnom građaninu u samo nekoliko godina osobno se računalo razvilo u zbilja “osobnu“ stvar koju gotovo svatko posjeduje.

Od nečeg što su znali koristiti samo posebno obučeni i školovani pojedinci, računala postaju nešto što se podrazumijeva za svakog, nešto što koriste čak i djeca u dječjim vrtićima. Paralelno s tim je rasprostranjena i informativna i komunikacijska platforma – internet.

I dok osobna računala postaju sve manja, ova komunikacijska platforma zauzima sve veći dio naše svakodnevice. To su činjenice koje se jednako tako odražavaju i na poslovno okruženje.

A kako je trgovina jedan od najstarijih poslovnih okruženja na svijetu, obično se prva i nađe na “udaru” novih, bržih, boljih i inovativnijih tehnologija.

MOBILNI POSLOVNI PROCESI
S obzirom na tehnološki napredak sve je više poslovnih procesa moguće obaviti putem mobilnog uređaja. Brzina rada i tehničke mogućnosti mobilnih uređaja po ničemu ne zaostaju za tradicionalnim, statičnim uređajima. Čak se može primijetiti da je u poslovnom okruženju sve češća arhitektura u kojoj jedan ili više poslužitelja kontrolira isključivo mobilne klijente.

Mobilni klijenti su često notebook-ovi, PDA, mobilni telefoni, industrijska mobilna računala i slično. Time gotovo svaki poslovni proces postaje mobilan: od naručivanja i prijema robe, otpisa, inventura, ambulantne prodaje, prodaje u mobilnim okruženjima (kao što su zrakoplovi ili vlakovi) pa do ankete korisnika, analiza poslovnih jedinica, čitanja statusa raznih senzora i tako dalje. Broj poslovnih procesa koji se danas izvršavaju na mobilnim uređajima raste svakodnevno i već je dosegao impozantan broj.

LOYALTY ALAT
Područje gdje današnji trendovi predstavljaju daleko veće iznenađenje je korištenje mobilnosti u smislu stvaranja boljeg i čvršćeg odnosa s kupcem odnosno u svrhu ostvarivanja sve većeg broja lojalnih kupaca.

Koji su to trendovi koji su prepoznatljivi u ovom području?

Sam proces vezan za sustave lojalnosti počinje od trenutka prepoznavanja kupca. Znati tko je vaš kupac osnovica je svih daljnjih koraka. Interesantno je da se tradicionalni načini prepoznavanja kupaca sve više zamjenjuju načinom prepoznavanja vezanim za mobilne uređaje.

Tradicionalni načini prepoznavanja, kao što su kartica s barcode-om, kartica s chipom ili RFID bazirane kartice, upravo dobivaju konkurenciju od strane tehnologija vezanih za mobilne telefone. Iako sama tehnologija još nije dovoljno razvijena, vidljivi su počeci njene uspješne implementacije.

Na primjer, kod trgovaca u Aziji postalo je uobičajeno koristiti broj mobilnog telefona kao identifikacijski broj osobe. Samo očitavanje broja mobilnog telefona još uvijek se obavlja manualno na način da trgovac pita kupca za broj te ga potom unosi u sustav, no već sadašnjom primjenom takve identifikacije pojedini su se trgovci spremili za trenutak kada će tehnologija dosegnuti nivo da se kupac prepozna automatski već prilikom ulaska u trgovinu.

Samo područje korištenja broja mobilnog telefona provlači se sve do prodajnog mjesta odnosno POS-a. Tako možemo primijetiti i korištenje mobilne tehnologije za automatiziranje procesa plaćanja, što već neko vrijeme nude tvrtke kao što su Visa, PayPal ili Google.

Od identifikacije kupca, preko korištenja mobilnih rješenja za podršku procesa izbora željenog proizvoda unutar trgovine pa do trenutka samog plaćanja, odnosno napuštanja trgovine, mobilnost je znatno promijenila te, zasigurno, unaprijedila trgovinu. Ovaj dio mobilnosti je odavno u tijeku i sljedeći će koraci donijeti još više modernizacije i automatizacije u samom procesu prodaje.

ERA TABLET RAČUNALA
Vrlo je interesantno promatrati što se trenutno događa na globalnih tržištima. Tablet računalo postaje najkorišteniji uređaj za rad s internetom. Najnovija istraživanja tržišta, primjerice, pokazuju da će do 2014. u SAD-u svaki treći korisnik interneta koristiti tablet računalo.

S druge strane, već je sad vidljivo kako tablet računalo utječe na trgovce jer se čak 31% njegovih korisnika redovito informira o ponudi te uspoređuju cijene među trgovcima, a sve uz pomoć svojih tableta.

To je već značajna brojka koja tjera trgovca u smjeru moderniziranja internetske prezentacije te njenog prilagođavanja za korištenje na tablet računalu. Prema rezultatima analize napravljene od strane RISNews.com, čak 31% trgovaca planiraju ove godine započeti testiranje tablet računalne tehnologije u svojim trgovinama.

Dobar primjer jednog PSA (personal shoping assistent) rješenja zasnovanog na tablet tehnologiji je implementacija kod Shanghai Lotus Supermarket-a u Kini. SK Telecom, vodeća kineska telekom kompanija, upravo implementira pilot program s tablet računalom montiranim na kolica i povezanim s bežičnom mrežom. Tablet računalo se koristi kako bi se kupac informirao o proizvodima, ponudama ili čak kao podrška za izbor odnosno kupovinu samog proizvoda.

I za kraj. Ako bi u jednoj rečenici željeli opisati evoluciju mobilne trgovine onda bi ona glasila: tradicionalna prodaja, zatim e-trgovina, slijedi m-trgovina kao sadašnjica te t-trgovina kao sinonim za tablet računala u trgovini i bliska budućnost trgovačke evolucije.

Darko Pavić, CEO